ΑΠΕ – Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο «Θωρ» θα προσφέρει στη Δανία ισχύ 1GW
Με ισχύ ένα μεγαβάτ θα ηλεκτροδοτεί 800.000 νοικοκυριά
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Η Μπιγιονσέ ποζάρει πάνω σε μοτοσικλέτα σαν άλλη Μπέτι Ντέιβις
- Πιερ Πάολο Παζολίνι - Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του πιο εμπρηστικού σκηνοθέτη της Ιταλίας
- Ζιλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς: Ενθουσιασμένοι με την Ελλάδα
Η Δανία προχωρά στην κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου της χώρας με ισχύ 1 γιγαβάτ και την ονομασία Θωρ (Thor) το οποίο θα μπορεί να παράσχει ενέργεια σε 800.000 νοικοκυριά της χώρας. Πρόκειται για ένα από τρία μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα που κατασκευάζει η Δανία μέχρι το 2030 στα πλαίσια των προσπαθειών της χώρας να μειώσει μέχρι τότε κατά 70% τις εκπομπές άνθρακα σε σύγκριση με το 1990.
Το αιολικό πάρκο θα κατασκευαστεί στη Βόρειο Θάλασσα δυτικά του Φιόρδ Νίσουμ και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την ακτή. Έχει πάρει το όνομά του από το κοντινότερο χωριό στην ακτή, το Thorsminde, αν και το όνομά αυτό παραπέμπει επίσης στον Θωρ, το θεό του κεραυνού και της αστραπής στη Γερμανική και τη Σκανδιναβική μυθολογία.
Το μεγάλο αυτό έργο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Δανία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από παραδοσιακούς ισχυρούς παίκτες της αγοράς όπως η Orsted και η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies, η οποία συνεργάστηκε με την ισπανική Iberdrola (IBE.MC) για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Άλλοι μνηστήρες του έργου είναι η σουηδική Vattenfall, άλλη κοινοπραξία μεταξύ της ολλανδικής εταιρείας ενέργειας Eneco και της Danish European Energy, καθώς κοινοπραξία από τη βρετανική εταιρεία κοινής ωφελείας SSE και την Thor OFW. Η γερμανική RWE συμμετέχει επίσης στο διαγωνισμό μέσω θυγατρικής.
Το Thor αναμένεται να συνδεθεί με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 2025 και 2027 και το συνολικό κόστος επένδυσης εκτιμάται σε 15,5 δισεκατομμύρια κορώνες ή 2 δις ευρώ.
«Περισσότεροι από ένας πλειοδότες έχουν ανακοινώσει την πρόθεση να συμμετέχουν στην κατασκευή υπεράκτιου αιολικού πάρκου Thor με ισχύ 1.000 MW στην ελάχιστη τιμή των DKr0,10/MWh [0,015 $/MWh] και, ως εκ τούτου, ο νικητής θα αποφασιστεί, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού με κλήρωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας, η DEA. Η κλήρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου, θα εποπτεύεται από έναν ανεξάρτητο ελεγκτή και τον νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης της Δανίας, την Kammeradvokaten, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία τηρεί τους κανόνες προμηθειών… και με πλήρη διαφάνεια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Το Thor θα είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στα ανοιχτά της Δανίας, ξεπερνώντας το Kriegers Flak με ισχύ 600 μεγαβάτ, που μπήκε σε λειτουργία νωρίτερα φέτος και το Horns Rev 3 με ισχύ 407 μεγαβάτ, που άρχισε να λειτουργεί το 2019.
Το νέο αιολικό πάρκο θα μπορεί να αρχίσει να συνδέεται στο δίκτυο ηλεκτρομεταφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2025 και ο Thor θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να συνδεθεί πλήρως στο δίκτυο το αργότερο μέχρι το τέλος του 2027, ανέφερε η DEA.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ Μάργκρεθ Βεστάγκερ είχε δηλώσει για το έργο ότι η κίνηση αυτή της Δανίας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν κίνητρα στις εταιρείες να συμμετέχουν και να επενδύουν σε έργα πράσινης ενέργειας, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.
«Το έργο υπεράκτιων αιολικών πάρκων Thor θα συμβάλει στην επίτευξη των φιλόδοξων ενεργειακών και κλιματικών στόχων της ΕΕ που ορίζονται στην Πράσινη Συμφωνία, χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά» αναφέρεται ακόμη. Η Δανία κοινοποίησε στην ΕΕ αίτημα ενίσχυσης, συνολικού μέγιστου προϋπολογισμού 6,5 δισεκατομμυρίων κορονών (περίπου 870 εκατομμύρια ευρώ), για την υποστήριξη του σχεδιασμού, της κατασκευής και της λειτουργίας του Thor. Το έργο θα περιλαμβάνει το ίδιο το αιολικό πάρκο, τον υπεράκτιο υποσταθμό και τη σύνδεση του δικτύου μεταφοράς από τον υπεράκτιο υποσταθμό στο σημείο σύνδεσης στον πρώτο χερσαίο υποσταθμό.
Πηγή: OT.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις