Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της Αυστραλίας
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα στο πλαίσιο της διμερούς πολιτικής σύγκρουσης που βύθισαν τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο από τα γεγονότα της Τιενανμέν
Ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, ο Κερτ Κάμπελ, κατηγόρησε χθες Τρίτη την Κίνα πως επιδιώκει να «γονατίσει την Αυστραλία» με ομοβροντία κυρώσεων που εντάσσονται, κατ’ αυτόν, στον «οικονομικό πόλεμο» που της έχει κηρύξει.
Ο κ. Κάμπελ, ο οποίος εκφράστηκε στο βήμα του ινστιτούτου Lowy του Σίδνεϊ, στηλίτευσε αυτή που η Ουάσινγκτον θεωρεί επιθετική πολιτική του Πεκίνου στην περιοχή.
Χαρακτηρίζοντας την Κίνα ολοένα πιο απειλητική χώρα, αποφασισμένη να επιβάλει τη βούλησή της στο εξωτερικό, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος μίλησε για «αληθινά εντυπωσιακό οικονομικό πόλεμο εναντίον της Αυστραλίας» από την πλευρά της.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα στο πλαίσιο της διμερούς πολιτικής σύγκρουσης που βύθισαν τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο από τα γεγονότα της Τιενανμέν.
«Η Κίνα θα προτιμούσε να σπάσει την Αυστραλία. Να γονατίσει την Αυστραλία», επέμεινε ο κ. Κάμπελ.
Ανάμεσα στα παράπονα του Πεκίνου: η βούληση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να νομοθετήσει εναντίον των κινεζικών επιθέσεων γοητείας με σκοπό την αύξηση της επιρροής της στο εξωτερικό, η πρόθεσή της να αποκλείσει τη Huawei από την οικοδόμηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G), η αυστραλιανή αξίωση να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του νέου κορονοϊού.
Το κριθάρι, ο άνθρακας, μεταλλεύματα, το βαμβάκι, το άχυρο, η ζάχαρη, το κρασί, το βοδινό, τα γαλακτοκομικά και πολλά άλλα προϊόντα από την Αυστραλία είναι όλα στόχος των κινεζικών τιμωρητικών μέτρων.
Σύμφωνα με τον Κερτ Κάμπελ, η Κίνα υπό τον Σι Τζινπίνγκ έχει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, είναι πολύ πιο διεκδικητική και «αποφασισμένη να λάβει μέτρα» που άλλες χώρες θεωρούν πως έχουν σκοπό να τις «εξαναγκάσουν» να ευθυγραμμιστούν με τις επιδιώξεις της.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υιοθετήσει πολιτική «στρατηγικού ανταγωνισμού» με την Κίνα, αναγνωρίζοντας την αντιπαλότητα των δύο δυνάμεων διατηρώντας ανοικτούς τους διπλωματικούς διαύλους για να αποτραπεί ο κίνδυνος να υπάρξει ανεξέλεγκτη σύγκρουση.
Πρόσφατα ο κ. Μπάιντεν συμφώνησε η Ουάσινγκτον να μοιραστεί με την Καμπέρα πληροφορίες σχετικά με άκρως απόρρητη τεχνολογία που συνδέεται με τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας με σκοπό η Αυστραλία να αυξήσει τις δυνατότητές της ως προς την πυρηνική αποτροπή.
Η απόφαση αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο της τριμερούς συμμαχίας AUKUS, από τα αρχικά της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Η συμμαχία των τριών χωρών, με στόχο να αντιμετωπιστεί η άνοδος της κινεζικής επιρροής στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού, θα τις συνδέει για γενιές, σύμφωνα με τον κ. Κάμπελ.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλοι σύμμαχοι των τριών χωρών στην περιοχή του Ειρηνικού στην AUKUS. «Αρκετοί σύμμαχοι ήρθαν να μας δουν, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας, και μας ρώτησαν ‘μπορούμε να συμμετάσχουμε;’», διαβεβαίωσε ο Κερτ Κάμπελ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αναδυόμενες τεχνολογίες – Προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις παρά τα κενά δεξιοτήτων
- Τουρκία: Ο Τραμπ να αποφασίσει αν θα στηρίξει το «διεθνές δίκαιο» ή τις Ελλάδα και Κύπρο, λέει ο Μπαχτσελί
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Ευκαιρία διορθώσεων σε φοροκίνητρο για κενές κατοικίες και Airbnb
- Κίνηση: «Φρακαρισμένος» ο Κηφισός και η Αττική Οδός – Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις
- Τραμπ: «Σκότωσα το κουτάβι μου γιατί δεν εκπαιδεύονταν» – Ποια είναι η νέα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας
- Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον εισέρχεται στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel