FAO – Ισχυρή η ζήτηση για σιτάρι και γαλακτοκομικά
Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO αυξάνεται και τον Νοέμβριο.
Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο αυξήθηκαν οι τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής στις διεθνείς αγορές, λόγω της ισχυρής ζήτησης για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 134,4 μονάδες τον μήνα, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2011 και 1,2% υψηλότερο από τον Οκτώβριο. Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν 27,3% υψηλότερος από το επίπεδό του τον Νοέμβριο του 2020.
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO σημείωσε αύξηση 3,4% από τον προηγούμενο μήνα. Η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση παρέμεινε για εισαγωγές σε βούτυρο και γάλα σε σκόνη.
Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 3,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν 23,2% υψηλότερος από πέρυσι. Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου αυξήθηκαν ελαφρά και οι διεθνείς τιμές ρυζιού παρέμειναν γενικά σταθερές, ενώ οι τιμές του σιταριού έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011. Η αύξηση αντανακλά την ισχυρή ζήτηση εν μέσω περιορισμένων προμηθειών, ιδίως σιταριού υψηλότερης ποιότητας, ενώ οι τιμές υποστηρίχθηκαν επίσης από ανησυχίες για βροχοπτώσεις στο Αυστραλία και αβεβαιότητα σχετικά με πιθανές αλλαγές στα εξαγωγικά μέτρα στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO ήταν 1,4% υψηλότερος τον Νοέμβριο από ό,τι τον Οκτώβριο και σχεδόν 40% πάνω από το επίπεδό του τον Νοέμβριο του 2020. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές της αιθανόλης, αν και οι μεγάλες αποστολές από την Ινδία και οι θετικές προοπτικές για τις εξαγωγές ζάχαρης από την Ταϊλάνδη μετρίασαν την ανοδική τάση στις τιμές.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 0,3% από το υψηλό ρεκόρ, που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές για τα έλαια σόγιας και κραμβέλαιου καθώς και τις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου παρέμειναν σταθερές.
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 0,9%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Οι μειωμένες αγορές χοιρινού κρέατος από την Κίνα οδήγησαν σε χαμηλότερες διεθνείς τιμές, ενώ οι τιμές των αιγοπροβάτων μειώθηκαν επίσης απότομα λόγω των αυξημένων εξαγώγιμων προμηθειών από την Αυστραλία. Οι τιμές του κρέατος βοοειδών και πουλερικών παρέμειναν σταθερές.
- Χαρίτσης: Έξι χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση επιμένει σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;