UNCTAD – Σε ιστορικά υψηλά το παγκόσμιο εμπόριο – Αβέβαιη η προοπτική για το 2022
Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 28 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, καταγράφοντας αύξηση 23% σε σύγκριση με το 2020
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 28 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, καταγράφοντας αύξηση 23% σε σύγκριση με το 2020, αλλά οι προοπτικές για το 2022 παραμένουν πολύ αβέβαιες, δήλωσαν οικονομολόγοι του ΟΗΕ.
Αυτή η ισχυρή αύξηση της ζήτησης – για αγαθά, σε αντίθεση με τις υπηρεσίες – είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της χαλάρωσης των περιορισμών της πανδημίας, αλλά και των πακέτων τόνωσης της οικονομίας και των απότομων αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.
Σύμφωνα με τον οργανισμό εμπορίου και ανάπτυξης του ΟΗΕ , UNCTAD , αν και το παγκόσμιο εμπόριο σταθεροποιήθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το εμπόριο αγαθών συνέχισε να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.
Trade in goods set a new record of $5.6tn in the 3rd quarter, according to @UNCTAD‘s new Global Trade Update.
Overall, trade is set to reach $28tn this year – 23% higher than in 2020 and 11% above pre-#COVID19 levels.
But growth remains highly uneven. https://t.co/zWSGZTpJlq pic.twitter.com/EhRdNRWCg9
— UNCTAD (@UNCTAD) November 30, 2021
Οι υπηρεσίες εξακολουθούν να είναι υποτονικές
Σύμφωνα με αυτή τη συνολική αύξηση, ο τομέας των υπηρεσιών ανέβηκε επίσης, αλλά παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Από περιφερειακή άποψη, η ανάπτυξη του εμπορίου παρέμεινε άνιση για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά είχε «ευρύτερη» εμβέλεια τους τρεις μήνες που ακολούθησαν, σύμφωνα με την ενημέρωση του Παγκόσμιου Εμπορίου της UNCTAD.
Επιπλέον, οι εμπορικές ροές συνέχισαν να αυξάνονται πιο έντονα για τις αναπτυσσόμενες χώρες σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες συνολικά το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Η έκθεση αποτίμησε το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών σε 5,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που είναι ένα νέο ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ οι υπηρεσίες ανήλθαν σε περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, η UNCTAD έχει προβλέψει βραδύτερη ανάπτυξη για το εμπόριο αγαθών αλλά «πιο θετική τάση για τις υπηρεσίες», αν και από χαμηλότερο σημείο εκκίνησης.
Μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην αβεβαιότητα για το επόμενο έτος, η UNCTAD ανέφερε την ανάπτυξη «κάτω των προσδοκιών» της Κίνας το τρίτο τρίμηνο του 2021.
«Οι χαμηλότεροι από τον αναμενόμενο ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης αντανακλώνται γενικά σε πιο χαμηλές τάσεις του παγκόσμιου εμπορίου», σημείωσε η UNCTAD, ενώ επισημαίνει επίσης τις
«πληθωριστικές πιέσεις» που μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τις εθνικές οικονομίες και τις διεθνείς εμπορικές ροές.
Ο ΟΗΕ σημείωσε επίσης ότι «πολλές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διαταραχές που σχετίζονται με την COVID-19, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τη ζήτηση των καταναλωτών το 2022.
Τεστ καταπόνησης ημιαγωγών
Εκτός από τις «μεγάλες και απρόβλεπτες διακυμάνσεις της ζήτησης» που χαρακτήρισαν το 2021, οι υψηλές τιμές των καυσίμων προκάλεσαν επίσης σπειροειδή αύξηση του κόστους αποστολής και συνέβαλαν σε ελλείψεις προσφοράς.
Αυτό προκάλεσε έντονα προβλήματα σε μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού που θα μπορούσαν να συνεχιστούν το επόμενο έτος και θα μπορούσαν ακόμη και να «αναδιαμορφώσουν τις εμπορικές ροές σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε η UNCTAD.
Οι γεωπολιτικοί παράγοντες μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο σε αυτή την αλλαγή, καθώς το περιφερειακό εμπόριο εντός της Αφρικής και εντός της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού αυξάνεται αφενός, «εκτρέποντας το εμπόριο μακριά από άλλες διαδρομές».
Ομοίως, οι προσπάθειες για μια πιο κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία μπορεί επίσης να επηρεάσουν το διεθνές εμπόριο, αποτρέποντας τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα.
Η ανάγκη προστασίας των στρατηγικών συμφερόντων και των αδυναμιών των χωρών σε συγκεκριμένους τομείς θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το εμπόριο το 2022, σημείωσε η UNCTAD, εν μέσω έλλειψης μικροεπεξεργαστών που ονομάζονται ημιαγωγοί που «έχει ήδη διαταράξει πολλές βιομηχανίες, ιδίως τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας».
«Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η βιομηχανία ημιαγωγών αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους λόγω των απρόβλεπτων αυξήσεων της ζήτησης και των επίμονων περιορισμών της προσφοράς…Εάν παραμείνει επίμονη, αυτή η έλλειψη θα μπορούσε να συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή και το εμπόριο σε πολλούς μεταποιητικούς τομείς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις