Ψαλτοπούλου – Ο εμβολιασμός του ασθενή «μηδέν» της νέας παραλλαγής έχει αποτρέψει σοβαρότερη νόσο
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε για την αξία του εμβολιασμού με αφορμή το πρώτο κρούσμα της «Όμικρον» στην Ελλάδα.
Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκε και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά. Η νέα παραλλαγή έχει προκαλέσει ανησυχία με τον πλανήτη να «οχυρώνεται».
Μιλώντας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA και στην εκπομπή «Live με την Αντιγόνη», η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε στον 60χρονο άνδρα, ο οποίος είναι εμβολιασμένος με δύο δόσεις, λέγοντας πως σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον είναι αντίστοιχο με την μετάλλαξη Δέλτα, από την άποψη ότι μπορεί να προσβάλει τόσο τους ανεμβολίαστους αλλά και τους εμβολιασμένους.
Η αξία του εμβολιασμού
«Πιθανολογούμε και με τις οδηγίες του ECDC, ότι όταν είσαι εμβολιασμένος και έχεις κάνει και την τρίτη δόση, τα συμπτώματα που θα έχεις θα είναι λίγα έως και καθόλου. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός είναι που έχει, τον έχει αποτρέψει μια βαρύτερη νόσηση. Δεν μπορούμε να βγάλουμε όμως στοιχεία από ένα άτομο, μένει τις επόμενες ημέρες να ανακαλύψουμε την συμπτωματολογία του ασθενούς αυτού» τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου.
Επικαλέστηκε τον Φάουτσι
Η ίδια επικαλέστηκε τα λεγόμενα του δρ. Φάουτσι, ενός από τους πιο διακεκριμένους λοιμωξιολόγους στις ΗΠΑ, ο οποίος ανέφερε πως είναι πιθανόν η νέα παραλλαγή να έχει μεγάλη μεταδοτικότητα ωστόσο είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν θα είναι βαρύτερα τα συμπτώματα της από την μετάλλαξη Δέλτα.
«Επίσης, πιθανολογείται ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δίνουν εμβολιαστική κάλυψη, δεν ξέρουμε όμως αν είναι στο 90-95% όπως ισχύει για τη Δέλτα και τα προηγούμενα στελέχη. Αυτά μένει να τα διαπιστώσουμε τις επόμενες ημέρες. Το γεγονός ότι στη νότια Αφρική εξαπλώνεται εις βάρος του Δέλτα μπορεί να δείχνει μεταδοτικότερο όμως ποτέ δεν είμαστε σίγουροι πως ότι συμβαίνει σε μια χώρα θα μπορούσε να γενικευτεί σε άλλες χώρες και αυτό είναι σημαντικό να το διαπιστώσουμε αυτό το μήνα».
Κλείνοντας, η κ. Ψαλτοπούλου σημείωσε πως πρέπει να γίνουν κάποιες προστατευτικές κινήσεις και να μην ξεχνάμε ότι το βόρειο ημισφαίριο μπήκε τώρα στο χειμώνα. «Θα πρέπει να προσέχουμε διπλά και μακάρι να διαπιστωθεί σε 15 – 20 ημέρες ότι δεν είναι κάτι διαφορετικό από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, ακόμη όμως περιμένουμε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις