Microdosing – Όλο και περισσότεροι στρέφονται στα ψυχεδελικά ναρκωτικά εξαιτίας της πανδημίας σύμφωνα με έρευνα
Η πρακτική αρχικά χρησιμοποιούνταν από φιλόδοξους εργαζόμενους για την ενίσχυση της δημιουργικότητάς τους
Microdosing λέγεται η λήψη μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, συνήθως ψυχεδελικών, η οποία είχε μετατραπεί σε trend της Σίλικον Βάλεϊ, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι αυξάνει τη δημιουργικότητα. Όμως στη διάρκεια της πανδημίας, φαίνεται ότι πολλοί ήταν εκείνοι που στράφηκαν σε αυτή την πρακτική πιστεύοντας ότι θα βελτιώσει την ψυχική τους υγεία.
Μελέτη του 2021, που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του καθηγητή Άνταμ Γουίνστοκ, ιδρυτή και διευθυντή της Παγκόσμιας Έρευνας για τα Ναρκωτικά, διαπίστωσε ότι περίπου οι μισοί συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι έκαναν microdosing ενώ παράλληλα λάμβαναν ψυχιατρικά φάρμακα, ανέφεραν ότι μείωσαν ή διέκοψαν την αγωγή που τους είχε συνταγογραφηθεί.
Ο Γούινστοκ, ψυχίατρος με ειδίκευση σε ζητήματα εθισμού, δήλωσε στον Guardian ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι πειραματίζονται με το microdosing στη διάρκεια της πανδημίας, ενδεχομένως λόγω της αύξησης του χρόνου αναμονής στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένοι άνθρωποι πειραματίζονταν με μια ευρεία γκάμα ψυχεδελικών ουσιών. Περίπου το ένα τρίτο εκείνων που δήλωσαν ότι κάνουν microdosing με LSD ή «μαγικά μανιτάρια» (ψιλοκυβίνη), δήλωσαν ότι δοκιμάζουν και άλλες ουσίες, όπως το ecstasy (MDMA), η κεταμίνη και η αγιαχουάσκα, με την τελευταία να είναι ένα παραισθησιογόνο κοκτέιλ βοτάνων που χρησιμοποιούνταν από αυτόχθονες θρησκευτικούς θεραπευτές.
Η συνηθισμένη δόση LSD κυμαίνεται περίπου στα 100 μικρογραμμάρια, όμως οι φιλόδοξοι εργαζόμενοι του τεχνολογικού τομέα της Σίλικον Βάλεϊ έχουν μιλήσει για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τα 10 με 20 μικρογραμμάρια της ουσίας όταν λαμβάνονται ανά κάποιες ημέρες, στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της δημιουργικότητας. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν αυτή την πρακτική.
«Στο παρελθόν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το microdosing για να ενισχύσουν τις επιδόσεις και τη δημιουργικότητά τους», αναφέρει ο Γουίνστοκ. «Τώρα, νομίζω ότι οι άνθρωποι στρέφονται στη χρήση της πρακτικής για τη βελτίωση τη ψυχικής τους κατάστασης και την αντιμετώπιση της ψυχικής δυσφορίας».
Το ένα πέμπτο των ανθρώπων που ακολουθούν την πρακτική δήλωσε στην έρευνα ότι παράλληλα λαμβάνει ψυχιατρικά φάρμακα, ενώ περίπου το ένα τέταρτο ανέφερε ότι διέκοψαν πλήρως την αγωγή τους και άλλο ένα τέταρτο ότι την περιόρισε.
«Αυτό για εμένα δείχνει ότι στρέφονται στο microdosing ως θεραπεία ψυχικής υγείας», πρόσθεσε ο επιστήμονας, ο οποίος είναι και επίτιμος καθηγητής στο τμήμα Επιδημιολογίας και Περίθαλψης του UCL, μιλώντας στον Guardian.
Πάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα που είχαν κάνει χρήση LSD και μαγικά μανιτάρια στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών δήλωσαν ότι έχουν κάνει και microdosing με τις ίδιες ουσίες.
Τα τρία τέταρτα υποστήριξαν ότι δεν είχαν παρενέργειες, ενώ περίπου το 10% ανέφερε ότι υπήρξαν ανεπιθύμητες συνέπειες στην ψυχική τους υγεία και 8% στη σωματική τους υγεία.
Ο Γουίνστοκ ήταν προσεκτικός με τα ευρήματα της έρευνας, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία της έρευνας για την επίδραση των ψυχεδελικών ναρκωτικών στην ψυχική υγεία αφορά τους χρήστες ολόκληρων δόσεων των ουσιών.
Όπως είπε, ελπίζει η έρευνα να ενθαρρύνει τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, το ψυχιατρικό κατεστημένο και τους νομοθέτες να αντιμετωπίσουν με θετική ματιά το microdosing, προσθέτοντας ότι αν η πρακτική παραμείνει παράνομη, οι ευάλωτοι θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης ή θα καταλήξουν να λαμβάνουν κατά λάθος ολόκληρες ή επικίνδυνες ποσότητες των ουσιών.
Η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για τα ψυχεδελικά ναρκωτικά που έγινε με ομάδα ελέγχου που λάμβανε placebo, και την οποία είχαν πραγματοποιήσει ερευνητές του Κολεγίου Imperial στο Λονδίνο, διαπίστωσε ότι η βελτίωση της διάθεσης που ανέφεραν οι άνθρωποι που έκαναν microdosing δεν αποκλείεται να είναι αποτέλεσμα του φαινόμενου placebo.
Ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης αυτής, ο Δρ. Ντέιβιντ Έριτζο, κλινικός διευθυντής του Κέντρου Ψυχεδελικών Ερευνών του πανεπιστημίου, δήλωσε ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής περαιτέρω κλινικών δοκιμών για να διαπιστωθεί αν το microdosing θα μπορούσε πράγματι να έχει πιθανά πλεονεκτήματα.
Όμως πρόσθεσε ότι η δημοτικότητα της πρακτικής κάνει τους ανθρώπους να δηλώνουν υπερβολικά θετικά αποτελέσματα.
«Το πρόβλημα είναι ότι αποτελεί ένα είδος υποκουλτούρας, και μάλιστα από μια πολύ cool πηγή, όπως η Σίλικον Βάλεϊ. Υπάρχουν best sellers γραμμένα από πραγματικά cool ανθρώπους που γράφουν ότι οι ζωές τους μεταμορφώθηκαν. Και αυτό δημιουργεί σκεπτικισμό απέναντι στους ειδικούς και τη φαρμακευτική βιομηχανία. Όλα αυτά δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες στους ανθρώπους, και αυξάνουν τις πιθανότητες για φαινόμενο placebo».
Στην Παγκόσμια Έρευνα για τα Ναρκωτικά για το 2021, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι από περισσότερες από 20 χώρες, στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, γίνεται αναφορά και στις επιπτώσεις του κοροναϊού, που οδήγησε σε μια ελαφριά μείωση της χρήσης «ψυχαγωγικών ναρκωτικών».
Αν και η χρήση ψυχεδελικών ναρκωτικών μειώθηκε ελαφρώς σε αυτή την περίοδο, ο Γούινστοκ υποστηρίζει ότι τα δεδομένα της τελευταίας εξαετίας δείχνουν ελαφριά αύξηση της χρήσης τους.
Πολλοί ήταν εκείνοι που ανέφεραν ότι λαμβάνουν επιπλέον μέτρα όταν παίρνουν ναρκωτικές ουσίες μαζί με άλλους στη διάρκεια της πανδημίας.
Από τους 14.000 συμμετέχοντες που κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης, το 42% δήλωσε ότι μοιράζεται τα τσιγάρα, τα bong και τις πίπες που χρησιμοποιεί με μικρότερη συχνότητα σε σχέση με το παρελθόν.
Σχεδόν το ένα τέταρτο, δηλαδή το 24%, δήλωσε ότι πλέον κρατά τα τσιγάρα, τα bong και τις πίπες συχνότερα για τον εαυτό του, ενώ το ένα πέμπτο δήλωσε ότι έχει αυξήσει τις αποστάσεις που κρατά από τους άλλους όταν κάνει χρήση κάνναβης.
Από τους συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι κάνουν χρήση κοκαΐνης, το 26% ανέφερε ότι μοιραζόταν σπανιότερα το καλαμάκι ή άλλα σύνεργα που χρησιμοποιούσε με άλλα άτομα, ενώ το ένα πέμπτο ανέφερε ότι κατανάλωνε σπανιότερα τις γραμμές που ετοίμαζαν για αυτούς άλλα άτομα.
Με πληροφορίες από Guardian
- Αλμέιδα: «Δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε στο πρώτο ημίχρονο και μας κόστισε»
- Ευρώπη: Οι περιφέρειες με τα περισσότερα… άδεια πορτοφόλια
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και την ισοπαλία της ΑΕΚ (pic)
- Καιρός – ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Όλα τα γκολ από τα παιχνίδια της Super League (vids)
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός 1-1: Με σπρώξιμο στο 90+4′ η Ένωση