Όμικρον -«Έως και έξι φορές» πιο μεταδοτική από τη Δέλτα
Τα κρούσματα στη Νότια Αφρική δείχνουν να αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό και αφορούν πλέον όλες τις ηλικιες.
Η ανησυχητική παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού μπορεί να μολύνει στον ίδιο χρόνο 3 με 6 φορές περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με Δέλτα, εκτιμά κορυφαίος ειδικός, την ώρα που η Νότια Αφρική αναφέρει «πρωτοφανή» αύξηση στα κρούσματα.
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέταρτη πανδημικό κύμα και η Όμικρον ανιχνεύεται πλέον σε επτά από τις εννέα επαρχίες, γνωστοποίησε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Τζο Φάαλα.
Κρούσματα σε όλες τις ηλικίες
Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν κυρίως μεταξύ φοιτητών στη Νότια Αφρική, πλέον όμως η Όμικρον επεκτείνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η Μισέλ Γκρουμ, επικεφαλής επιστήμονας του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Νόσων.
Διαβάστε επίσης: Όμικρον – Εξαπλώνεται γρήγορα γιατί μολύνει ταχύτατα και όσους έχουν ήδη νοσήσει
Κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή αύξηση» των κρουσμάτων, η Γκρουμ ανέφερε ακόμα ότι παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών σε παιδιατρικά νοσοκομεία, τα οποία πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκή αριθμό κλινών.
Άνοδος του αριθμού R
Τα διαθέσιμα νούμερα υποδεικνύουν ότι η Όμικρον είναι 3-6 φορές πιο μεταδοτική, εκτίμησε μιλώντας στο Nature ο Τομ Βένσιλερς, εξελικτικός βιολόγος του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λέουβεν στο Βέλγιο.
Η αυξημένη μεταδοτικότητα είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ακόμα και αν η Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσο.
Τα ημερήσια κρούσματα στη Νότιο Αφρική εκτοξεύτηκαν από τα μερικές εκατοντάδες στις αρχές Νοεμβρίου σε πάνω από 3.000 στα τέλη του μήνα και στα 8.561 την 1η Δεκεμβρίου.
Στην επαρχία Γκουατένγκ, η οποία περιλαμβάνει τις μεγάλες πόλεις του Κέιπταουν και του Γιοχάνεσμπουργκ, ο αριθμός αναπαραγωγής R, ο οποίος χρησιμοποιείται ως μέτρο της ταχύτητας εξάπλωσης του ιού, αυξήθηκε πάνω από το 2.
Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος ασθενής μολύνει άλλα δύο άτομα και τα κρούσματα αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό.
Η τιμή ξεπερνούσε το 2 στη Νότια Αφρική μόνο στα αρχικά στάδια της πανδημίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο λοιμωξιολόγος Ρίτσαρντ Λέσελς του Πανεπιστημίου του Κουαζούλου-Νατάλ.
Άλλοι επιστήμονες επισήμαναν πάντως πως η εικόνα στη Νότιο Αφρική ίσως δεν είναι αντιπροσωπευτική για την κατάσταση που μπορεί να διαμορφωθεί σε άλλες χώρες.
Η νέα παραλλαγή του κοροναϊού εξαπλώνεται ραγδαία στη Νότια Αφρική, «αν όμως αυτό δεν συμβεί στις ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και εξαρτάται στενά από το ανοσολογικό τοπίο».
«Οπότε πρέπει να περιμένουμε».
Δεν σχεδιάζει lockdown η Νότια Αφρική
Παρά την επιτάχυνση της πανδημίας, ο νοτιοαφρικανός υπουργός Υγείας Τζο Φάαλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση χωρίς μεγάλο αριθμό θανάτων.
Δήλωσε ακόμα ότι δεν σχεδιάζεται νέο lockdown τα Χριστούγεννα.
«Μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση χωρίς να χρειαστεί να επιβάλει η κυβέρνηση αυστητούς περιορισμούς, εφόσον τηρούμε τα μέτρα ασφάλειας».
Κάλεσε επίσης τον πληθυσμό να σπεύσει να εμβολιαστεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις