Οίνοι – Τι αλλάζει στις προδιαγραφές του ΠΟΠ Σαντορίνη
Εγκρίθηκαν οι τυπικές τροποποιήσεις των προδιαγραφών του προϊόντος ΠΟΠ Σαντορίνη.
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ανυπομονώ να ξεκινήσω την αποστολή μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Την αύξηση της ελάχιστης συμμετοχής της ποικιλίας Ασύρτικου για την παραγωγή λευκού ξηρού οίνου ΠΟΠ Σαντορίνη από 75% σε 85%, προβλέπει μεταξύ άλλων απόφαση, με την οποία τροποποιούνται οι προδιαγραφές για το προϊόν ΠΟΠ Σαντορίνη.
Πιο αναλυτικά, με την απόφαση εγκρίνονται οι τυπικές τροποποιήσεις των προδιαγραφών του προϊόντος ΠΟΠ Σαντορίνη που αφορούν:
α) στην αύξηση της ελάχιστης συμμετοχής της ποικιλίας Ασύρτικο για την παραγωγή λευκού ξηρού οίνου ΠΟΠ Σαντορίνη από 75% σε 85%,
β) στη μείωση της μέγιστης απόδοσης των αμπελώνων στον οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη από 8.000 χιλιόγραμμα ανά εκτάριο σε 6.500 χιλιόγραμμα ανά εκτάριο,
γ) στη διόρθωση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα των λευκών ξηρών οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη, ώστε να μην υπερβαίνει τα 4 γραμμάρια ανά λίτρο ή τα 9 γραμμάρια ανά λίτρο, εφόσον η ολική οξύτητα, εκφρασμένη σε γραμμάρια τρυγικού οξέος ανά λίτρο, δεν είναι μικρότερη από την περιεκτικότητα σε αζύμωτα σάκχαρα, κατά περισσότερο από 2 γραμμάρια ανά λίτρο,
δ) στην απόδοση της παραδοσιακής ένδειξης «Νυχτέρι» στο λατινικό αλφάβητο σε «Nykteri»-«NYKTERI»,
ε) στην διαγραφή από τις οινολογικές πρακτικές του λευκού ξηρού οίνου της περιγραφής της ακόλουθης μεθόδου οινοποίησης: «παράγεται με τη μέθοδο της προζυμωτικής εκχύλισης, ακολουθεί στατική απολάσπωση και εμβολιασμός με καθαρές επιλεγμένες ζύμες οι οποίες εκφράζουν την αρωματική τυπικότητα.»,
στ) στην ενοποίηση των κεφαλαίων «Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή του φυσικώς γλυκύ οίνου/λιαστός» και «Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή του οίνου λικέρ από λιασμένα σταφύλια»,
ζ) στην επικαιροποίηση των εθνικών διατάξεων που αφορούν στις εφαρμοστέες απαιτήσεις και στους ελέγχους για τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ και
η) στην επικαιροποίηση των στοιχείων των αρμόδιων αρχών ελέγχου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις