Συνεχίζεται και στη Γερμανία η βαθμιαία εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κοροναϊού. Προβληματισμός όμως επικρατεί για «αυτόχθονο» κρούσμα στο κρατίδιο της Σαξονίας.

Εκκληση

Το πρώτο κρούσμα της «Ομικρον» επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο της Γερμανίας.

Πρόκειται για άτομο που είχε ταξιδέψει από το Ντίσελντορφ στη Νότια Αφρική και επέστρεψε στις 21 Νοεμβρίου. Παρουσίασε πρόδηλα συμπτώματα και στις 25 Νοεμβρίου έκανε τεστ, που βγήκε θετικό.

Εκτοτε παραμένει σε καραντίνα. Από την Παρασκευή, η δημοτική Αρχή του Ντίσελντορφ απευθύνει έκκληση σε όλους όσους έχουν ταξιδέψει στην Αφρική μετά τις 16 Νοεμβρίου να κάνουν εξετάσεις για τον εντοπισμό της νέας, επικίνδυνης μετάλλαξης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post έχει καταγραφεί ένα ακόμη ύποπτο κρούσμα στην πόλη Ρέες, το οποίο ακόμη δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

Τα δύο πρώτα κρούσματα της «Ομικρον» στη Γερμανία είχαν καταγραφεί το περασμένο Σάββατο στο κρατίδιο της Βαυαρίας, σε επιβάτες που είχαν αφιχθεί στις 24 Νοεμβρίου από τη Νότια Αφρική.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένα ακόμη κρούσμα στο κρατίδιο της Εσσης. Την Τρίτη επιβεβαιώθηκαν άλλα τέσσερα κρούσματα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Οπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές πρόκειται για τρία άτομα από την πόλη Ουλμ, πλήρως εμβολιασμένα, που είχαν επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι στη Νότια Αφρική, ενώ το τέταρτο κρούσμα εντοπίστηκε στο οικογενειακό περιβάλλον ενός από τους ασθενείς.

Οι γερμανικές αρχές επιβάλλουν πλέον καραντίνα δύο εβδομάδων σε όλους τους ταξιδιώτες από νοτιοαφρικανικές χώρες, στις οποίες κυριαρχεί η μετάλλαξη «Ομικρον», ακόμη και σ’ εκείνους που προσκομίζουν αρνητικό τεστ.

Πώς βρέθηκε η «Ομικρον» στη Σαξονία;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο εμβολιασμός βοηθάει, επισημαίνει ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν

Προβληματισμό προκαλεί ο εντοπισμός κρούσματος στο κρατίδιο της Σαξονίας, σε άτομο που δεν είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική, ούτε καν στο εξωτερικό.

Οπως δηλώνει εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών της Λειψίας στο Spiegel Online, πρόκειται για 39χρονο, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει βρεθεί εκτός Γερμανίας, ούτε είχε καμία επαφή με άλλα άτομα που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο ίδιος.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Leipziger Volkszeitung, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για το περιστατικό αυτό.

Ηδη η Σαξονία είναι το κρατίδιο με τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού στη Γερμανία καθώς ο συνολικός αριθμός νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες έχει ξεπεράσει τα 1.260.

Με μεταγωγικά αεροσκάφη

Τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και από την Τετάρτη μεταγωγικά αεροσκάφη του γερμανικού στρατού μεταφέρουν ασθενείς στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν ακριβείς προβλέψεις για την εξάπλωση της «Ομικρον» σε όλη τη χώρα. Απαντώντας σε ερώτημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) ο Ολιβερ Κέπλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μαξ φον Πέτενκοφερ στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, εκτιμά ότι «ίσως δούμε συνολικά μερικές εκατοντάδες κρούσματα».

Ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, από την πανεπιστημιακή κλινική «Σαριτέ» του Βερολίνου, προειδοποιεί ότι «αυτήν τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, τι μας περιμένει. Ενα είναι βέβαιο: καλό είναι να έχεις εμβολιαστεί και ακόμα καλύτερο είναι να έχεις κάνει και μία αναμνηστική δόση…».

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφονται στη Γερμανία συνολικά 67.186 νέα κρούσματα της πανδημίας καθώς και 446 θάνατοι σε σχέση με τον κοροναϊό.

Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι την Τετάρτη ο δείκτης μετάδοσης σημείωσε κάμψη, για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Πηγή: Deutche Welle