Πληθωρισμός – Πώς από «παροδικός» έγινε «επίμονος» και ο Πάουελ μετατράπηκε σε «γεράκι»
Μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα ο «παροδικός» πληθωρισμός, έγινε «επίμονος» και τα «περιστέρια» έχουν σιγήσει
γράφει η Ναταλία Δανδόλου
Αν μπορούσε κανείς να δώσει έναν τίτλο στην τρέχουσα παγκόσμια οικονομική επικαιρότητα, θα μπορούσε να πει: Από το «παροδικός» στο «επίμονος», μια επανεκλογή και μια Όμικρον δρόμος…
Πράγματι, η ανακοίνωση για επανεκλογή του Τζερόμ Πάουελ στο τιμόνι της Federal Reserve έφερε την πρώτη αλλαγή στη ρητορική, με τον Αμερικανό Τραπεζίτη, να αφήνει το στρατόπεδo των περιστεριών… Και έκανε πιο επιτακτικό το ερώτημα, μήπως τελικά έχουν δίκιο τα «γεράκια» που μέχρι τώρα επέμεναν ότι ο πληθωρισμός είναι πρόβλημα και η Fed πρέπει να εγκαταλείψει την χαλαρή πολιτική της με ταχύτερους ρυθμούς.
Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, έφερε ακόμα πιο αυστηρή γλώσσα, με τον Πάουελ να αναδεικνύεται σε πραγματικό «γεράκι»: εγκατέλειψε ανοικτά τον ορισμό «παροδικός» για τον πληθωρισμό, μιλά πλέον για επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για ολοκλήρωση του tapering τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους και αύξηση των επιτοκίων πολύ πιο σύντομα…
Στο ίδιο μήκος και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι καιρός να αποσυρθεί ο όρος «παροδικός» για τον πληθωρισμό, και πρόσθεσε ότι η νέα παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να παρατείνει το πρόβλημα της ανόδου των τιμών.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters, η κ. Γέλεν είπε ότι το καλοκαίρι φάνηκε ότι η πανδημία υποχωρούσε και ότι η οικονομία σύντομα θα ομαλοποιηθεί. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η εξάπλωση νέων παραλλαγών άλλαξε αυτόν τον λογισμό.
«Είμαι έτοιμη να αποσύρω τη λέξη παροδικός», είπε η κ. Γέλεν. «Μπορώ να συμφωνήσω ότι δεν ήταν μια εύστοχη περιγραφή του τι έχουμε να κάνουμε».
Το καμπανάκι του ΔΝΤ
Ακόμα πιο ηχηρό είναι το καμπανάκι που κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μιλά ανοικτά για πληθωριστικές προκλήσεις και καλεί ευθέως την Fed να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Τη νέα εικόνα για την παγκόσμια οικονομία αναλύουν σε σημείωμά του στο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι αναλυτές του Ταμείου Τομπίας Άντριαν και Γκίτα Γκόπιναθ.
Υπογραμμίζουν ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας και η τελευταία παραλλαγή Όμικρον αύξησαν απότομα την αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.
«Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να είναι υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως» υποστηρίζουν, εγκαταλείποντας και αυτοί με τη σειρά τους τον χαρακτηριστικό «παροδικός».
Και μάλιστα καλούν εμμέσως πλην σαφώς την Federal Reserve να αναλάβει δράση:
«Βλέπουμε λόγους για τη νομισματική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες -με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να πλησιάζει τις τάσεις πριν από την πανδημία, τις στενές αγορές εργασίας και τώρα πληθωριστικές πιέσεις ευρείας βάσης- να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στους κινδύνους πληθωρισμού σε σύγκριση με ορισμένες άλλες προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ζώνη του ευρώ. Θα ήταν σκόπιμο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιταχύνει τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και να προωθήσει την πορεία για αυξήσεις των επιτοκίων» αναφέρουν.
Το παγκόσμιο τοπίο του πληθωρισμού
Σύμφωνα με το ΔΝΤ πάντα, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων έχουν τροφοδοτήσει υψηλότερο πληθωρισμό σε πολλές χώρες. Αυτοί οι παγκόσμιοι παράγοντες ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνουν τον πληθωρισμό το 2022, ιδιαίτερα οι υψηλές τιμές των τροφίμων.
Αυτό έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τα νοικοκυριά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου περίπου το 40 τοις εκατό των καταναλωτικών δαπανών αφορά τρόφιμα.
Ο βασικός πληθωρισμός μεταξύ των προηγμένων οικονομιών έχει αυξηθεί πιο απότομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.
Στη ζώνη του ευρώ η αύξηση είναι πολύ μικρότερη, υπογραμμίζουν.
Σε άλλο μήκος κύματος η ΕΚΤ
Με αυτά τα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει ακόμα στον χαρακτηρισμό «παροδικός», αν και αφήνει παράθυρο ανοικτό για δράση.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι απίθανη αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, αλλά δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση για την καταπολέμηση του αυξημένου πληθωρισμού μόλις καταστεί απαραίτητο.
«Όταν είναι ικανοποιητικοί οι όροι για την πολιτική μας, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε», είπε η Λαγκάρντ στο Reuters σε μια διαδικτυακή συνέντευξη την Παρασκευή.
Οι συντηρητικοί υπέυθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν καλέσει την ΕΚΤ να αποφύγει να πάρει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις τον Δεκέμβριο εξαιτίας των πρόσφατων υψηλών στοιχείων για τον πληθωρισμό και της αναζωπύρωσης της πανδημίας, με την παραλλαγή Όμικρον.
Ορισμένοι έχουν συζητήσει ακόμη και την πιθανότητα να πιέσουν για μια απόφαση το 2022, ελπίζοντας ότι μια καθυστέρηση θα φέρει μεγαλύτερη σαφήνεια για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
«Υπάρχουν τρόποι να δοθεί σαφήνεια χωρίς να αναλάβουμε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, και θα είναι λάθος εάν δεν λάβουμε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση επειδή επικρατεί υπερβολική αβεβαιότητα», ανέφερε.
- Ποιες αποφάσεις θα πάρει ο Μητσοτάκης στα βουνά της Κρήτης
- Μαγδεμβούργο: Ένας τρομοκράτης από αυτούς που δεν έχουμε συνηθίσει
- LIVE: Παναθηναϊκός – Άρης
- Ζαχαράκη για νέα σύλληψη αστυνομικού της Βουλής: Δεν γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας από οποιονδήποτε
- Το γκολ του Γερεμέγεφ που έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό (vid)
- Με «σπρώξε σπρώξε» προχωράει ο ΠΑΟ – Την Καλλιθέα με το ζόρι 1-0 (vids)