Πάπας Φραγκίσκος – Η ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο
Η ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου περιλάμβανε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής. Πανδημία, κλιματική αλλαγή, κοινωνική ανισότητα, προσφυγικό, ήταν από τα κύρια σημεία της ομιλίας του και προέτρεψε να τα αντιμετωπίσουμε συνολικά ως ανθρωπότητα
Ο Πάπας Φραγκίσκος από το Προεδρικό Μέγαρο απηύθυνε την ομιλία του θέτοντας τη σημασία της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ανισότητας της διατήρησης της ειρήνης αλλά και της υποχώρησης της πανδημίας. Στον λόγο του έκανε συχνές αναφορές στα διαχρονικά και πανανθρώπινα μηνύματα που εκπέμπονται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την χριστιανική παράδοση, για να φωτίσει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σήμερα.
«Στην Αθήνα ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι είναι ένα πολιτικό ον, εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία» ανέφερε «και στη συνέχεια έβαλε τα θεμέλια για να χτιστεί ένα κοινό σπίτι, η Ευρώπη». «Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και κόσμος όλος, θα ήταν λιγότερο σοφοί, χαρούμενοι και ευτυχείς» για να προσθέσει ότι «από εδώ διευρύνθηκαν οι ορίζοντες της ανθρωπότητας».
Από αυτή την πόλη, το λίκνο του πολιτισμού προέτρεψε να υψώνεται πάντα ένα μήνυμα προς την κορυφή που θα απαντά στις αποπλανήσεις του αυταρχισμού και στην ατομιστική αδιαφορία και θα αντιπαραθέτει τη φροντίδα για τον άλλο για τη δημιουργία ενός ακρογωνιαίου ανθρωπισμό που χρειάζεται η εποχή και η Ευρώπη μας, τόνισε ο Ποντίφικας.
Υποχώρηση της Δημοκρατίας
«Σήμερα ωστόσο η δημοκρατία υποχωρεί παγκόσμια» είπε και σημείωσε ότι για αυτό ευθύνεται η απόσταση των ανθρώπων από τους θεσμούς, ο φόβος της απώλειας της ταυτότητας, η έξαρση των εθνικισμών.
«Η κατεύθυνση που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι η ενίσχυση των ευάλωτων. Χρειάζεται να προχωρήσουμε μπροστά προς την κοινωνική ισότητα. Τα βήματα που πρέπει να διανύσουμε είναι από την ιδεοληψία στη συμμετοχή. Από το Εγώ στον Άλλον», επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική αλλαγή, στην πανδημία, στην εκτεταμένη φτώχεια αλλά και στη μετανάστευση, φαινόμενα που χρειάζεται να συνεργαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε «Να τεθούν οι κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα, είναι η αναγκαιότητα της εποχής» ανέφερε.
Το προσφυγικό είναι η σύγχρονη Οδύσσεια
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο προσφυγικό ζήτημα, αποκαλώντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αδερφούς μας και κάλεσε την Ευρώπη να τους αντιμετωπίσει ως τέτοιους. Μίλησε για αναβλητικότητα από την πλευρά της ΕΕ. Όπως είπε η Ευρώπη πλέον έχει χωριστεί σε Βορά και Νότο
Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ του Νότου και του Βορά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να προστατεύσουν τους πιο αδύναμους. Περισσότερο από ένα εμπόδιο για το παρόν συνιστά μια εγγύηση για το μέλλον. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές μιας σύγχρονης Οδύσσειας. Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη ανθρωπότητα είναι εγγύηση ότι θα προχωρήσουμε.
Προέτρεψε για ένα συνολικό κοινοτικό όραμα ενθαρρύνοντας να δοθεί προσοχή στους πιο άπορους, ώστε σύμφωνα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας να είναι ευπρόσδεκτοι να προστατεύονται, να προωθούνται και να ενσωματώνονται, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας καθώς όπως είπε αυτό συνιστά εγγύηση για το μέλλον.
Ακόμα, μιλώντας για τις δύσκολες διαδρομές που πρέπει να διανύσουμε αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι :«θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμηση μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας ενώνει με τους άλλους. Η ελιά – που καίγεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής- μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Η πρόκληση της πανδημίας
Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη αντιξοότητα. Όπως είπε, στην περίπτωση της Ελλάδας, αποτελεί επίσης μία πρόκληση που συνεπάγεται κατάλληλες δράσεις, αναφερόμενος στις εκστρατείες για τον εμβολιασμό και στις θυσίες των πολιτών, όπως ανέφερε.
Όπως τα ελαιόδεντρα προηγούνται της ύπαρξης του Χριστού, με την αιωνόβια ιστορία της έτσι και η Ελλάδα μπορεί να οριστεί ως η μνήμη της Ευρώπης.
«Ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα» έκλεισε την ομιλία του.
- Οκλαχόμα: Άνδρας που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία 10χρονης εκτελέστηκε στα γενέθλιά του
- Δυτική Όχθη: Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια νέων ισραηλινών επιδρομών
- «Πάγωσε» το ΟΑΚΑ: Σοκ με Λεσόρ στον Παναθηναϊκό (vid)
- Ο Superman μπαίνει σε νέα εποχή: Αυτό είναι το πρώτο teaser της πολυαναμενόμενης ταινίας
- Σιδηρόδρομος: Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση στη Βουλή
- Τέμπη: «Δεν έπρεπε να με αφήσουν μόνο στη βάρδια» – Τι υποστήριξε ο σταθμάρχης στη συμπληρωματική του απολογία