Βρετανία – «Θα δανείσουμε τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα» λέει ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου
Παρά τις όποιες προσπάθειες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην νοοτροπία των Βρετανών.
«Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. ‘Οπως: υπάρχει ο Δαβίδ του Michael Angelo, υπάρχει η Αφροδίτη του Da Vinci, υπάρχει ο Ερμής του Πραξιτέλη, υπάρχουν οι Ψαράδες στη θάλασσα του Turner, υπάρχει η Capella Sixtina. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα»
Τα παράπανω ανήκουν στην Μελίνα Μερκούρη η οποία, το 1986, ως υπουργός Πολιτισμού, πήγε στην Οξφόδρη να μιλήσει σε ένα debate για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Στο κοινό βρισκόταν, ως πρόεδρος μάλιστα της Oxford Union, που διοργάνωσε τη συζήτηση, και ο φοιτητής τότε, πρωθυπουργός σήμερα Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος άκουγε με προσοχή την ιστορική, όπως χαρακτηρσίστηκε αργότερα, ομιλία της Μερκούρη.
Οι Βρετανοί συμφωνούν να μας δανείσουν τα «Ελγίνεια Μάρμαρα»
Παρά τις τότε προσπάθειες της Μελίνας Μερκούρη αλλά και τον μετέπειτα αγώνα της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες επίσης, όλων των ελληνικών κυβέρνησεων μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην νοοτροπία των Βρετανών.
Σε άρθρο του στους Τάιμς του Λονδίνου, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο νέος πρόεδρος του βρετανικού μουσείου λέει ότι είναι ανοιχτοί να δανείσουν τα “Ελγίνεια Μάρμαρα” στην Ελλάδα.
Ο Τζορτζ Όσμπορν πρώην υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον, ανέλαβε πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου τον προηγούμενο μήνα.
- Διαβάστε επίσης: Βρετανικό μουσείο – Στην… πανδημία αποδίδει τις εικόνες με τα πλημμυρισμένα Μάρμαρα
Το σημερινό άρθρο του με τίτλο «Είναι δίκαιο να είμαστε περήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο», είναι η πρώτη δημόσια παρέμβαση του για τον ρόλο του Μουσείου στη σύγχρονη εποχή.
«Εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμα μας να υπάρχουμε»
Αφού αναφέρεται μακροσκελώς στα επίκαιρα θέματα της «αφύπνισης» και της αφαίρεσης μνημείων που σχετίζονται με το εμπόριο σκλάβων στη Βρετανία, ο πρώην υπουργός οικονομικών υπερασπίζεται το Βρετανικό Μουσείο ως χώρο σύνδεσης των παγκόσμιων πολιτισμών.
«Σίγουρα, υπάρχουν και εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμα μας να υπάρχουμε», γράφει ο Όσμπορν «—το έκαναν το 1753 και το κάνουν ξανά το 2021».
«Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε. Ούτε αυτό είναι καινούργιο. Ο Λόρδος Μπάιρον σκέφτηκε ότι τα Ελγίνεια μάρμαρα έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα. Η απάντηση μας δεν είναι απορριπτική».
Ο νέος πρόεδρος του Μουσείου προτείνει τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με τις ανάλογες εγγυήσεις για την ασφαλή διαφύλαξη τους και την επιστροφή τους.
«Είμαστε ανοιχτοί στο δανεισμό των αντικειμένων μας οπουδήποτε μπορεί να τα φροντίσει και να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή τους — κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».
Ο προκλητικός κ. Όσμπορν
O κ. Όσμπορν ούτε καν μιλάει για «Γλυπτά του Παρθενώνα», αλλά χρησιμοποιεί τον όρο με τον οποίο έγιναν γνωστά όταν ο Λόρδος Έλγιν τα απέσπασε με βίαιο τρόπο από τον Παρθενώνα, και τα πούλησε στη Βρετανία για να ξεπληρώσει τα χρέη του.
Ωστόσο ο κ. Όσμπορν γράφει στο τέλος ότι δεν πρέπει να «ντρέπονται ούτε να αμύνονται», και ολοκληρώνει την επιχειρηματολογία του με το ξεπερασμένο επιχείρημα: «παραμένουμε ένα από τα πολύ λίγα μέρη στη γη όπου μπορείτε να δείτε τους μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου δίπλα δίπλα».
Η παρέμβαση του Τζόρτζ Όσμπορν έρχεται μετά από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα, όπου ζήτησε τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Μπόρις Τζόνσον.
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του