Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο – Τα πιο διαδεδομένα fake news στον κόσμο

Εμβόλιο – Τα πιο διαδεδομένα fake news στον κόσμο

Το εμβόλιο κατά του κοροναϊού κινδυνεύει από τα fake news που το ακολουθούν πριν ακόμα αρχίσει να χορηγείται

Παγκόσμιο φαινόμενο, η παραπληροφόρηση κατά των εμβολίων στο Ιντερνετ τροφοδοτεί την καχυποψία των πολιτών, επηρεάζοντας τις εμβολιαστικές εκστρατείες. Ο κύριος άξονας της τοξικής παραπληροφόρησης: η υπερβολή ή η εφεύρεση παρενεργειών για να γίνει πιστευτό ότι «τα εμβόλια είναι πιο επικίνδυνα από την Covid».

Ανεπιθύμητα αποτελέσματα: η κακόβουλη χρήση των αριθμών

Τα νούμερα της φαρμακοεπαγρύπνησης χρησιμεύουν ως ανεξάντλητο πεδίο παραπληροφόρησης. Τα αρχεία αυτά, που είναι κατά κανόνα δημόσια, καταγράφουν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα στα εμβολιασμένα άτομα, αλλά χωρίς να υπάρχει απόδειξη αιτίου-αποτελέσματος.

Στις περισσότερες χώρες, οι σχετικές αναφορές μπορούν να γίνονται από απλούς πολίτες ή μέλη του υγειονομικού προσωπικού. Και είναι η δουλειά των υγειονομικών αρχών να εξακριβώνουν αν τα εμβόλια είναι η αιτία των ανεπιθύμητων ενεργειών. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί να έχει καταγραφεί θάνατος ενός εμβολιασμένου ατόμου, χωρίς να υπάρχει άλλη σχέση με τον εμβολιασμό πέραν της χρονικής σύμπτωσης.

Στην πραγματικότητα, μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις – από τα δισεκατομμύρια των δόσεων που έχουν χορηγηθεί – οι υγειονομικές αρχές έκριναν πιθανή μία σχέση αιτίου-αποτελέσματος (για παράδειγμα, περιστατικά μυοκαρδίτιδας, περικαρδίτιδας, θρομβώσεων). Ομως, ο λόγος οφέλους/κινδύνου παραμένει υπέρ του εμβολιασμού σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, αναρίθμητες δημοσιεύσεις με ευρύτατη κυκλοφορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται συστηματικά ότι τα εμβόλια έχουν προκαλέσει «χιλιάδες θανάτους» , χρησιμοποιώντας για «απόδειξη» screen shot από τις καταγραφές των αναφορών της φαρμακοεπαγρύπνησης. Και όλα αυτά, για να φθάσουν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο προκαλεί περισσότερους θανάτους από την ασθένεια…

Αλτσχάιμερ, στειρότητα, DNA : φήμες χωρίς επιστημονικό έρεισμα

«Διάβασα στο Ιντερνετ και άκουσα στον δρόμο ότι το εμβόλιο προκαλεί στειρότητα», εξακολουθούν να δηλώνουν γυναίκες στην Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική…και παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο εξηγούν ότι η ιδέα αυτή στερείται παντελώς επιστημονικής βάσης και ότι τίποτε δεν υπάρχει στο εμβόλιο που να προκαλεί στειρότητα.

Αλλη τοξική φήμη που συνδέεται με τα εμβόλιο κατά της Covid: Αλτσχάιμερ. Η φημολογία στερείται επίσης παντελώς επιστημονικής βάσης και «στηρίζεται» σε μία ψευδοέρευνα που έχει γραφτεί από αντιεμβολιαστή.

Αλλά, την μεγαλύτερη επιτυχία από όλες τις τοξικές φήμες έχει η θεωρία που κυκλοφόρησε πριν ακόμη κυκλοφορήσουν τα εμβόλια, σύμφωνα με την οποία τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA τροποποιούν το DNA των ανθρώπων. Ομως, ο αγγελιαφόρος RNA του εμβολίου δεν εισχωρεί μέχρι τον πυρήνα του κυττάρου, όπου βρίσκεται το DNA…

Το εμβόλιο που σε κάνει μαγνήτη: ανάμεσα στην φάρσα και την ψευδοεπιστήμη

Το 2021 το TikTok γέμισε βίντεο με ανθρώπους που είχαν κολλημένο έναν μαγνήτη ή ένα κουταλάκι στο μπράτσο (!) για να «αποδείξουν» ότι τα εμβόλια της τεχνολογίας του mRNA μάς μετατρέπουν σε μαγνήτες.

Η φήμη βασίζεται σε δύο ψευδείς θεωρίες: από την μία πλευρά, ότι τα εμβόλια περιέχουν μεταλλικά στοιχεία και, από την άλλη πλευρά, ότι χρησιμοποιούν μία τεχνική που ονομάζεται magnetofection και χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να μεταφέρει στοιχεία του DNA σε ένα κύτταρο.

Πλήθος ανεξάρτητων επιστημόνων στον κόσμο επαναλαμβάνει και εξηγεί ότι τα εμβόλια δεν περιέχουν μεταλλικά στοιχεία. Ακόμη περισσότερο, για να ενεργήσει μαγνήτης μέσα από το δέρμα, θα χρειαζόταν ένα κομμάτι μετάλλου τόσο μεγάλο που δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει απαρατήρητο…

Οσο για την μέθοδο magnetofection , δεν αποτελεί παρά ένα πειραματικό πεδίο στην έρευνα, που δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά. Αλλες φήμες στηρίζονται σε μία άλλη θεωρία: ότι τα εμβόλια περιέχουν γραφένιο… Σε κάθε περίπτωση, με λίγη ταινία διπλής όψεως και την βοήθεια του ιδρώτα, δεν είναι και πολύ δύσκολο να στήσει κανείς ένα τέτοιο βιντεάκι…

Οι θάνατοι διάσημων εμβολιασμένων

Οταν πέθανε στα 84 χρόνια του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με αναρτήσεις σε όλες τις γλώσσες του κόσμου ότι αυτός ο θάνατος είναι η απόδειξη ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά.

Κανείς όμως δεν ενδιαφέρθηκε να προσθέσει την πληροφορία ότι ο Κόλιν Πάουελ έπασχε από δύο σοβαρές ασθένειες: πολλαπλό μυέλωμα, μία μορφή καρκίνου του αίματος που πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα, και Πάρκινσον.

Οπως έχουν εξηγήσει τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσο και οι επιστήμονες, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μειωμένη στους πιο ηλικιωμένους και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ακόμη περισσότερο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Only in

Ματ Ντίλον: Η πρώτη και μόνη λέξη που έμαθα στην Ελλάδα, είναι φιλοξενία

Ο πασίγνωστος ηθοποιός Ματ Ντίλον τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πριν την προβολή της ταινίας «Πόλη φαντασμάτων» που αποτέλεσε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 2002.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024