Τουρκία – Ο πληθωρισμός «τρώει» τον μισθό
Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση του νομίσματος στην Τουρκία, με δυσμενείς συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
«Ο πληθωρισμός κατατρώει τον κατώτατο μισθό» επιγράφεται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, ο οποίος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει ξεπεράσει το 20%.
«Αιτία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι κυρίως η ραγδαία και συνεχής διολίσθηση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές σε σημαντικά εισαγόμενα αγαθά όπως η ενέργεια, οι πρώτες ύλες και τα φάρμακα» σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.
«Οι επιπτώσεις είναι πολυσχιδείς. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τη ραγδαία μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων. Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DISK-AR) o νομοθετημένος κατώτατος μισθός που ανέρχεται σε 3.577 λίρες (230 ευρώ) γίνεται πλέον κανόνας. Περίπου 3,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Τουρκία, ήτοι το 18% των μισθωτών, παίρνουν ακόμη λιγότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό που δεν υπερβαίνει τα 181 ευρώ καθαρά. Μόνο στην Αλβανία ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη πιο χαμηλός από την Τουρκία, εκτιμούν τα συνδικάτα».
Ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει
«Σε υψηλά τριετίας ο πληθωρισμός στην Τουρκία» είναι ο τίτλος στην Zeit Online. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν έχει έρθει το τέλος της ανοδικής πορείας. Τον επόμενο χρόνο ο επίσημος πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 30%. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ισχυρή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, που καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές πετρελαίου, φαρμάκων και άλλων αγαθών. Μία ένδειξη για την εξέλιξη αυτή είναι ο γενικός δείκτης των τιμών εισαγωγών, ο οποίος παρουσιάζει αύξηση κατά 55%».
Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σημειώνει: «Για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, την λίρα, που παραπαίει. Πολύ γρήγορα όμως τα οφέλη της παρέμβασης αυτής εξανεμίστηκαν.
Η κατάρρευση της λίρας οφείλεται κυρίως στη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα, αν και θεωρητικά ο υψηλός πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο έχει αυξηθεί στο 21,3%, σε ετήσια βάση».
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις