Κοροναϊός – Τρίτη δόση και υποχρεωτικότητα δίνουν «φιλί ζωής» στην οικονομία και τα Χριστούγεννα
Πάνω από μισό εκατομμύριο ραντεβού κλείστηκαν έως το πρωί της Κυριακής για εμβολιασμό
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Η αισιοδοξία των τελευταίων ημερών για την πτώση των κρουσμάτων κοροναϊού δεν επιτρέπει εφησυχασμό, αφού υπάρχει «έκρηξη» του αριθμού των διασωληνωμένων, που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς και την κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και σήμερα, που είναι Κυριακή και πάντοτε καταγράφονται λιγότερα κρούσματα, ναι μεν βρέθηκαν 3.526 θετικά κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 715 ασθενείς, ενώ ανακοινώθηκαν και 79 θάνατοι.
Το μόνο «όπλο» για να σωθούν τα Χριστούγεννα και να φθάσουμε στο νέο έτος με την οικονομία ανοιχτή και τους πολίτες – κυρίως τους εμβολιασμένους – ελεύθερους είναι ο εμβολιασμός και σε αυτόν εστιάζει η κυβέρνηση, για να ανατρέψει τα επιδημιολογικά δεδομένα και, κυρίως, να μειώσει την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μέχρι τις γιορτές κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ δεν έχουν πάψει να βρίσκονται στο «τραπέζι» και νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Προς το παρόν, η απόφαση να ανοίξει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες από τη δεύτερη, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, είναι οι δύο «κινήσεις-ματ», εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη απέναντι στην πανδημία.
Παράλληλα, ξεκινά και ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει σύντομα, αφού σε περίπου δέκα ημέρες αναμένεται να παραλάβει η χώρα μας τα πρώτα παιδικά εμβόλια, τα οποία – να σημειωθεί – είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία, σε σχέση με εκείνα που δίνονται στον γενικό πληθυσμό.
Συγκεκριμένα, στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα οι πρώτες 60.000 δόσεις του εμβολίου.
Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60, υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία», θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.
Ρεκόρ στα ραντεβού
Όπως όλα δείχνουν, το μέτρο απέδωσε εξαρχής, αφού υπολογίζεται ότι, ήδη, πάνω από μισό εκατομμύριο ραντεβού κλείστηκαν έως το πρωί της Κυριακής, μόλις 36 ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας.
Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των πολιτών, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι ότι μόνο από το μεσημέρι του Σαββάτου έχουν κλειστεί 250.000 ραντεβού.
Εκτιμάται από τους ειδικούς ως μια σημαντική εξέλιξη, καθώς η τρίτη δόση λειτουργεί άμεσα στον οργανισμό μέσα σε 3-4 ημέρες, με αποτέλεσμα να θωρακίζεται ο εμβολιασμένος απέναντι σε νόσηση που θα τον οδηγήσει στο νοσοκομείο.
Σήμερα, οι πλήρως εμβολιασμένοι, για τους οποίους έχει παρέλθει το διάστημα 6 μηνών από τη δεύτερη δόση, αποτελούν το 30-35% των νοσηλευομένων στις απλές κλίνες νοσηλείας και το 10% στις ΜΕΘ.
Θα ανακουφιστεί το σύστημα υγείας
Εκτιμάται πάντως ότι, πέραν της θωράκισης των εμβολιασμένων με την τρίτη δόση, ανακουφίζεται παράλληλα και το σύστημα Υγείας.
Όσοι εμβολιάζονται με την πρώτη δόση, προβλέπεται πως θα έχουν αναπτύξει ικανό αριθμό αντισωμάτων εντός της περιόδου των γιορτών, με τα οποία θα προστατευτούν από σοβαρή νόσηση. Σήμερα, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας περίπου 5.000 ασθενείς, με τους μισούς να βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.
Κατά το τελευταίο 24ωρο, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία τη χώρας ανήλθαν σε 501, με το ισοζύγιο εισαγωγών – εξιτηρίων να είναι 5 προς 3, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας.
Η σταθεροποίηση που καταγράφεται κατά τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων είναι σε υψηλά επίπεδα, γι’ αυτό και οι νοσηλείες και ο αριθμός των νοσούντων παραμένει αντίστοιχα σε επίσης υψηλά επίπεδα.
Ξεκινά η διάθεση των self test
Την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου αρχίζει η διάθεση δωρεάν self test, ώστε να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της πανδημίας μέσα στις γιορτές.
Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self test σε κάθε ενήλικο, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.
Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, ώστε να υπάρχει εικόνα για την πορεία της μετάδοσης του ιού στη διάρκεια των γιορτών.
Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων, που θα είναι επικεντρωμένες στους ανεμβολίαστους. Για παράδειγμα ήδη αποφασίστηκε πως στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα, οι ενήλικες επισκέπτες θα εισέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (με self test τα παιδιά).
«Θα μας έρθει από την Ευρώπη η Όμικρον στις γιορτές»
Στη βεβαρημένη εικόνα, ειδικά σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς, προστίθεται και η ανησυχία για τη νέα παραλλαγή Όμικρον.
Ο καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Κώτσης, μίλησε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο της «Όμικρον», που πιστεύει ότι, όπως και η μετάλλαξη Δέλτα, δεν θα φτάσει στην Ελλάδα απευθείας από την «πηγή» της, αλλά δευτερογενώς, κυρίως μέσω χωρών της Ευρώπης.
Ο κ. Κώτσης, μιλώντας στο euro2day.gr, σημείωσε ότι εν όψει της εορταστικής περιόδου, καθώς μεγάλος αριθμός Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό αναμένεται να βρεθούν στην Ελλάδα για τις γιορτές, υπάρχει κίνδυνος για πιθανή εισαγωγή και διασπορά της παραλλαγής Όμικρον.
Ο ίδιος προτείνει την πραγματοποίηση εργαστηριακού τεστ ως προϋπόθεση για κάθε εισερχόμενο στη χώρα – εμβολιασμένο ή μη – με όλες τις πτήσεις εξωτερικού.
«Το μόνο μέτρο που μπορεί να μας δώσει κάποια ασφάλεια»
«Από όλες τις χώρες του κόσμου, όλες οι πτήσεις να γίνονται με αρνητικό τεστ. Είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να μας δώσει κάποια ασφάλεια, ότι δεν θα έρθουν κρούσματα από το εξωτερικό από άτομα εμβολιασμένα, που μπορεί να είναι ασυμπτωματικά ή να έχουν κάποια ελαφρά συμπτώματα, βήχα ή πονόλαιμο», υπογράμμισε ο κ. Κώτσης.
Και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα τώρα στις γιορτές, παιδιά τα οποία σπουδάζουν και άνθρωποι που δουλεύουν στο εξωτερικό, θα έρθουν στην Ελλάδα να δουν τις οικογένειές τους. Είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε από τώρα τα μέτρα μας. Έχει γίνει και με άλλες μεταλλάξεις, έγινε πέρυσι με τη Δέλτα, η οποία μας ήρθε κυρίως από την Αγγλία και μετά τις γιορτές έφερε το επόμενο κύμα».
Ο καθηγητής στηρίζει την πρότασή του στα ανησυχητικά μηνύματα που εκπέμπουν τα πρώτα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον.
«Η πλειοψηφία όσων ταξίδεψαν στην Ολλανδία από την Αφρική ήταν εμβολιασμένοι και βρέθηκαν ασυμπτωματικοί με την Όμικρον μετάλλαξη», όπως είπε, συμπληρώνοντας πως «ευτυχώς, από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν φαίνεται να νοσούν βαριά, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ξέρουμε με σιγουριά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις