Κάψουλα αυτοκτονίας φέρεται να κρίθηκε νόμιμη στην Ελβετία
Το σύστημα Sarco προκαλεί ανώδυνο θάνατο σε λιγότερο από ένα λεπτό.
- Το χαρτόσημο φεύγει… το ψηφιακό τέλος έρχεται
- «Δεν έχουμε πυρομαχικά, πρέπει να εστιάσουμε στο Ιράν και να απομονώσουμε τη Χαμάς» είπε ο Νετανιάχου
- Πολλά «σύννεφα» θολώνουν την εικόνα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Τι θα γίνει με το «Pfizergate»;
- ΣΥΡΙΖΑ: Η εκδίκηση της Ιστορίας για το αντισύριζα μέτωπο, τα απομνημονεύματα Μέρκελ
Κάψουλες που μοιάζουν με φουτουριστικά φέρετρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν νόμιμα στην Ελβετία για ανώδυνη υποβοηθούμενη αυτοκτονία, μεταδίδουν τοπικά μέσα.
Η κάψουλα Sarco αναπτύχθηκε από την αυστραλιανή εταιρεία Exit International του δρ Φίλιπ Νίτσκε, ο οποίος δήλωσε στο Swiss Info ότι ζήτησε γνωμάτευση νομικών στην Ελβετία και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει νομικό ζήτημα» για τη χρήση της.
Οι περίπου 1.300 άνθρωποι που υποβλήθηκαν πέρυσι σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελβετία έλαβαν συνταγογραφημένες ενέσεις με υψηλές δόσεις πεντοβαρβιτάλης, βαρβιτορικού που προκαλεί καταστολή του αναπνευστικού συστήματος και χρησιμοποιείται επίσης για ευθανασία ζώων.
Το σύστημα Sarco δεν βασίζεται σε χορήγηση ουσιών. Όταν ο χρήστης νιώσει έτοιμος, πατάει ένα κουμπί και η αεροστεγής κάψουλα γεμίζει με αέριο άζωτο, το οποίο εκτοπίζει το οξυγόνο και μειώνει τη συγκέντρωσή του από το 20% στον ατμοσφαιρικό αέρα σε μόλις 1%.
Ελλείψει οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, ο χρήστης θα νιώσει «ελαφρώς αποπροσανατολισμένος», ίσως και «ελαφρά ευφορικός» πριν χάσει τις αισθήσεις του και πεθάνει σε περίπου 30 δευτερόλεπτα, λέει ο δρ Νίτσκε.
Η ευθανασία, δηλαδή ο τερματισμός της ζωής με άμεση ιατρική παρέμβαση, είναι παράνομη στην Ελβετία, ωστόσο η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, δηλαδή η αυτοκτονία με μέσα που έχουν παρασχεθεί από τρίτους, επιτρέπεται εφόσον το πρόσωπο που βοηθά τον αυτόχειρα δεν έχει ιδιοτελή κίνητρα.
Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπεται σε αρκετές ακόμα χώρες, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και ο Καναδάς, ωστόσο οι κανόνες διαφέρουν κατά περίπτωση. Σχεδόν όλες αυτές οι χώρες την επιτρέπουν μόνο σε ενήλικες που πάσχουν από ανίατες παθήσεις στο τελικό στάδιο, ή όταν υπάρχει «αφόρητος πόνος ή οδύνη». Η Ελβετία, αντίθετα, την επιτρέπει σε όλες τις ηλικίες χωρίς να απαιτείται συγκεκριμένη διάγνωση.
«Εκτός απροόπτου, ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να διαθέσουμε το Sarco στην Ελβετία το επόμενο έτος» δήλωσε ο ιδρυτής της Exit International, η οποία δεν έχει σχέση με τον οργανισμό Exit που προσφέρει υπηρεσίες υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην Ελβετία, μαζί με την περισσότερο γνωστή Dignitas.
Συνολικά τρεις κάψουλες Sarco έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία εκτύπωσης τριών διαστάσεων. Η πρώτη εκτίθεται στο Μουσείο Ταφικής Κουλτούρας στο Κάσελ της Γερμανίας, η δεύτερη κρίθηκε κρίθηκε μη ικανοποιητική και η τρίτη ολοκληρώνεται τώρα στην Ολλανδία για να σταλεί την Ελβετία.
Ο δρ Νίτσκε δηλώνει μάλιστα πως απώτερος στόχος του είναι να «απο-ιατρικοποιήσει» τον θάνατο και για τον λόγο αυτό πως θα ήθελε να καταργήσει την ιατρική εξέταση που απαιτείται για την αξιολόγηση της πνευματικής κατάστασης των ασθενών και την παροχή συγκατάθεσης πριν το ύστατο βήμα.
«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που εκτιμά τις διανοητικές ικανότητες […] Ο χρήστης θα συμπληρώνει ένα τεστ online και θα λαμβάνει έναν κωδικό για να αποκτήσει πρόσβαση στο Sarco» είπε.
Παραδέχτηκε πάντως ότι η ιδέα έγινε δεκτή «με μεγάλο σκεπτικισμό, ειδικά εκ μέρους των ψυχιάτρων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις