Αξίζει τελικά να βγείτε ραντεβού με έναν συνάδελφο από το γραφείο;
Πολλοί άνθρωποι συναντούν το άλλο τους μισό στη δουλειά, άλλες φορές πάλι όχι
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας για τη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς εργαζομένους που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν ερωτευτεί έναν συνάδελφο, ενώ το 27% είχε ένα ειδύλλιο στο χώρο εργασίας. Δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του χρόνου που αφιερώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στη δουλειά με συναδέλφους που μοιράζονται τις εμπειρίες, τα ενδιαφέροντα και —πιθανώς— τις αξίες τους.
Αλλά η αλλαγή της στάσης μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών, καθώς και το κίνημα #MeToo, έχουν αποτρέψει ορισμένους ανθρώπους, από το να ασχοληθούν με τα ερωτικά τους ζητήματα ανάμεσα στους διαδρόμους του γραφείο, εν μέσω ανησυχιών για νομικές παγίδες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δουλειά σας. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους εκτός από το να χωρίσουν, γι’ αυτό σκεφτείτε το διπλά να βγείτε ραντεβού με κάποιον στη δουλειά», λέει η Stacey Staaterman, σύμβουλος εργασίας στη Νέα Υόρκη. «Δεν νομίζω ότι είναι ένα δύσκολο «όχι», αλλά νομίζω ότι πρέπει να είναι ένα πολύ ενημερωμένο και στοχαστικό «ναι», γιατί οι σχέσεις μπορούν να πάνε στα βράχια πολύ γρήγορα».
Προτού ζητήσετε από έναν συνάδελφο να βγείτε, ελέγξτε την πολιτική του εργοδότη σας.
Ορισμένοι εργοδότες έχουν μια αυστηρή πολιτική που απαγορεύει στους συναδέλφους να βγαίνουν ραντεβού μεταξύ τους. Ορισμένοι απαγορεύουν τις σχέσεις μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων, ενώ άλλοι δεν έχουν καθόλου πολιτική πάνω στο θέμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πολιτικές του εργοδότη σας προτού εμπλακείτε σε μια ρομαντική σχέση στη δουλειά, διαφορετικά μπορεί να κινδυνεύετε να χάσετε τη δουλειά σας. Η μη συμμόρφωση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Για παράδειγμα, ο Brian Krzanich, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Intel Corp. παραιτήθηκε το 2018 επειδή είχε συναινετική σχέση με μια συνάδελφό του που παραβίασε την πολιτική της εταιρείας.
Εάν το άτομο που σας ενδιαφέρει είναι ο προϊστάμενός σας, μπορεί να γίνει πιο περίπλοκο. «Ακόμα κι αν λέτε ναι για μια ρομαντική σχέση, θα πρέπει να είναι ένα «όχι» όταν πρόκειται να βγείτε με το αφεντικό ή να βγείτε με κάποιον που είναι ανώτερος σας», λέει η κ. Staaterman. Το να βγαίνεις ραντεβού με έναν συνάδελφο στην άμεση αλυσίδα διοίκησης μπορεί να δημιουργήσει σύγκρουση συμφερόντων. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσαρέσκεια στους συναδέλφους και στους δύο σας, επηρεάζοντας το ηθικό και την απόδοση των εργαζομένων, οδηγώντας πιθανώς σε ισχυρισμούς για εχθρικό περιβάλλον εργασίας, διακρίσεις ή σεξουαλική παρενόχληση. Ένας άλλος συνάδελφος θα μπορούσε να ισχυριστεί, για παράδειγμα, ότι ένα quid pro quo είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσετε.
Και αν δεν;
Ναι τα πράγματα μπορούν να μην πάνε καλά. Μπορεί ο αρχικά γλυκός συνάδελφος να είναι τελικά ο χειρότερος…σύντροφος. Όχι δεν είναι όλοι στα καλά τους και σίγουρα δεν τους νοιάζει να κρατήσουν την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική τους ακεραιότητα. Θα είναι αμήχανο και άβολο πολύ, αλλά πριν αυτοτιμωρηθείτε σκεφτείτε πως ήταν απλά ένα ρίσκο. Μπορεί τελικά να είστε εσείς που συνειδητοποιήσατε πως δεν σας κάνει. Καλός για διευθυντής, πολύ κακός για ταίρι. Αλλά πρέπει να είστε ευγενικοί σαν να μην πήγε τίποτα στραβά και να ελπίζετε ότι το άλλο άτομο θα κάνει το ίδιο. Όχι δεν χρειάζεται μεγάλη ανωτερότητα, τις περισσότερες φορές ένα βλέμμα αρκεί. Αν δεν το πιάσει με την πρώτη, τότε μια σύντομη κουβεντούλα είναι ότι πρέπει. Συνήθως αν έχει και λερωμένη την φωλιά του θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα. Όσο λιγότερο δράμα, τόσο το καλύτερο, όσο και αν θέλετε να του σπάσετε το γραφείο ή να πείτε σε όλο τον όροφο πόσο… ακατάλληλος είναι.
Εάν η σχέση δεν λειτουργήσει, κρατήστε τα πράγματα αυστηρά επαγγελματικά.
Δεν μπορεί να υπάρχει happy end σε κάθε ειδύλλιο γραφείου, αλλά η ώριμη προσέγγιση θα βοηθήσει στην αποφυγή περιττής έντασης και άγχους.
Ενημερώστε το αφεντικό σας ότι η σχέση έχει τελειώσει. Δεν χρειάζεται να υπεισέλθετε σε λεπτομέρειες, αλλά θα πρέπει να ενημερώνετε τον προϊστάμενό σας, όπως κάνατε με την αρχική σας αποκάλυψη.
Μην μαλώνετε με τον πρώην σας μπροστά σε συναδέλφους. Αυτό είναι πολύ αντιεπαγγελματικό και μπορεί να συμβάλει σε ένα εχθρικό περιβάλλον εργασίας τόσο για τους συναδέλφους σας όσο και για εσάς.
Δείξτε επαγγελματισμό ανά πάσα στιγμή όταν αλληλεπιδράτε με τον πρώην σας. Δεν πρέπει να υπάρχει λόγος για όποιον δεν ήξερε ότι βγαίνετε ραντεβού να γνωρίζει τον χωρισμό σας ή οι προφανείς εντάσεις να γίνονται τροφή για κουτσομπολιά γραφείου.
Μην συζητάτε τις λεπτομέρειες της σχέσης σας στη δουλειά. Οι προσωπικοί λόγοι για τον χωρισμό σας δεν πρέπει να έγκειται στη δημόσια γνώση, καθώς μπορεί να βλάψει τη φήμη σας και τη φήμη του πρώην σας.
Σκεφθείτε τη μεταφορά τμημάτων. Εάν σας αποσπά την προσοχή, σκεφτείτε να μεταφερθείτε σε ένα νέο τμήμα ή να βρείτε μια νέα δουλειά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις