Θεοδωρίδου – Γιατί αποφασίσαμε τρίτη δόση εμβολίου να γίνεται στο τρίμηνο
Η κ. Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στους λόγους που η επιτροπή εμβολιασμού αποφάσισε η τρίτη δόση του εμβολίου να γίνεται στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Στα νεότερα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
«Η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές. Από τις 26 Νοεμβρίου που αναγνωρίστηκε η παραλλαγή Όμικρον δημιουργήθηκε παγκόσμιος συναγερμός. Προβλέπεται ότι η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα τους επόμενους μήνες και περισσότερα από μισά κρούσματα θα οφείλονται σε αυτήν» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στους λόγους που η επιτροπή εμβολιασμού αποφάσισε η τρίτη δόση του εμβολίου να γίνεται στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Γιατί αποφασίστηκε η τρίτη δόση εμβολίου να γίνεται στο τρίμηνο
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον σε πολλές χώρες, όπως και στη δική μας, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό και την έναρξη του χειμώνα, επανεξέτασε προ τριημέρου, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε για την χορήγηση της τρίτης δόσης, σε όλους τους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 18 ετών, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δύο δόσεις, όπως και μετά από προηγηθείσας νόσησης».
«Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους για την πρόληψη των εισαγωγών, της βαριάς νόσησης και των θανάτων και η πιθανή σκέψη που μπορεί να πλανάται ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες, είναι αβάσιμη» συμπλήρωσε η ίδια.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε πως «η διαφορά από τέσσερις σε τρεις μήνες δεν είναι πολύ μεγάλη» και συμπλήρωσε πως «σε ένα μήνα με το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα μας, μπορούν να σημειωθούν πολλές καινούργιες λοιμώξεις. Επομένως, τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας -και κάθε χώρας- είναι αυτά που διαφοροποιούν τη στρατηγική που επιλέγεται για τον εμβολιασμό».
Παράλληλα, σε έρευνα, η οποία αποδεικνύει «ότι και το θέμα το ανοσολογικό, μεταξύ τριών, τεσσάρων, πέντε μηνών δεν θα είναι διαφορετικό. Η ανοσογονικότητα θα είναι ίδια. Επομένως το να συμπληρώνεται ένα εμβολιαστικό σχήμα νωρίτερα έχει πολλά οφέλη».
«Δεν γνωρίζουμε το θέμα της μεταδοτικότητας (σ.σ της μετάλλαξης Όμικρον) επομένως μπορεί ο κίνδυνος -αν επαληθευτεί- της αυξημένης μεταδοτικότητας να απαιτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία. Ούτε έχουμε μαζί μας τον καιρό, μπαίνουμε σε εποχή που βοηθάει την μετάδοση των λοιμώξεων, επομένως νομίζω ότι είναι μια απόφαση που θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες. Ήδη η Αγγλία ακολουθεί αυτό το σκεπτικό» κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις