Πανδημικές συμπεριφορές
Άλλο ο έλεγχος και άλλο ο αποκλεισμός και ο στιγματισμός
- Συγκλονιστικές εικόνες μετά το νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό, τουλάχιστον έξι νεκροί - Ποιος ήταν ο στόχος
- Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση των Αμπελοκήπων - «Θα έχουμε τουλάχιστον ακόμα δύο συλλήψεις»
- Τι αλλάζει στη φορολογία εισοδήματος - Ερχεται νέα κλίμακα
- Σερ: Αποκαλεί «γουρούνι» διάσημο σκηνοθέτη
Δύο καρτούν κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των επιστημόνων τις τελευταίες ημέρες. Και τα δύο αφορούν στην παραλλαγή Ομικρον του SARS-CoV-2 και στηλιτεύουν συμπεριφορές. Και όπως πάντα, το χιούμορ λέει πολλές αλήθειες.
Σας τα παραθέτω: Στο πρώτο απεικονίζεται η παραλλαγή Δέλτα και η παραλλαγή Ομικρον να τα πίνουν σε ένα μπαρ. Ρωτάει η Δέλτα: «Λοιπόν, Ομικρον; Ποιο είναι το χειρότερο σύμπτωμα που προκαλείς;». Και η Ομικρον, η οποία κρατά εφημερίδα με τίτλο που αναφέρεται στις απαγορεύσεις ταξιδιών, απαντά: «Πανικός, με μια δόση ξενοφοβίας».
Στο δεύτερο εικονίζεται η Ομικρον ως ταξιδιώτης. Κουβαλά μια βαλίτσα και χτυπά την πόρτα ενός σπιτιού, η οποία πόρτα γράφει: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ευρώπη. Πίσω από τις κουρτίνες ένα ζευγάρι παρακολουθεί έντρομο και ο σύζυγος λέει: «Κλειδαμπαρώστε τα πάντα. Δεν πρέπει να μπει σε καμία περίπτωση». Γυρνώντας όμως προς το δωμάτιο διαπιστώνουν ότι η παραλλαγή Ομικρον είναι ήδη στο σπίτι!
Κρίνοντας από την ευρεία κυκλοφορία και αποδοχή των καρτούν αλλά και τον σχολιασμό που τα ακολουθεί, μπορούμε να συμπεράνουμε πως η διεθνής επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι στην περίπτωση των ιών το κλείσιμο των συνόρων είναι μάλλον ανώφελο καθώς μέχρι να εντοπίσουμε έναν ιό αυτός ήδη έχει προλάβει να εξαπλωθεί. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν πρέπει να ασκείται έλεγχος στις εισόδους των χωρών για κρούσματα.
Είναι όμως άλλο ο έλεγχος και άλλο ο αποκλεισμός και ο στιγματισμός. Το μεγάλο παράπονο των επιστημόνων της Νοτίου Αφρικής είναι ότι εντοπίζοντας ταχύτατα και ενημερώνοντας για την ύπαρξη του νέου στελέχους, αυτό που τελικά πέτυχαν ήταν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις εναέριες μεταφορές της χώρας τους, εξαιτίας των αποκλεισμών. Και θυμίζουν ότι οι αποκλεισμοί προέρχονται από χώρες οι οποίες κατηγόρησαν με δριμύτητα την Κίνα για καθυστερημένη ενημέρωση και απόκρυψη πληροφοριών στην αρχή της πανδημίας.
Τέλος, εκτενής είναι ο σχολιασμός σχετικά με τις εμβολιαστικές ανισότητες που παρατηρούνται στον πλανήτη. Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν λάβει τη μερίδα του λέοντος σε αριθμό εμβολίων και, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αντί να σπαταλούν ενέργεια προσπαθώντας αναποτελεσματικά να κλείσουν τον ιό έξω από την επικράτειά τους, θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει την ανάδυση ενός νέου στελέχους με δικαιότερη κατανομή εμβολίων.
Τροφή για σκέψη μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την Ομικρον.
Έντυπη έκδοση Το Βήμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις