Όμικρον – Αγωνία από τη μετάδοση της παραλλαγής σε δυο πλήρως εμβολιασμένους σε καραντίνα
Το περιστατικό αύξησε τις ανησυχίες των επιστημόνων για τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους
Ένα περιστατικό μετάδοσης της παραλλαγής Όμικρον στους διαδρόμους ενός ξενοδοχείου καραντίνας στο Χονγκ Κονγκ δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες στους ερευνητές για τη μεταδοτικότητά της. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το νέο στέλεχος του κοροναϊού κατάφερε να μεταδοθεί σε δυο πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που βρίσκονταν σε καθεστώς αυτοαπομόνωσης σε αντικριστά δωμάτια του ξενοδοχείου.
Τι ακριβώς συνέβη
Πλάνα από την κάμερα κλειστού κυκλώματος του ξενοδοχείου αποδεικνύουν ότι κανένας από τους δύο δεν εγκατέλειψε το δωμάτιό του, ούτε ήρθε σε επαφή με οποιονδήποτε. Το γεγονός αυτό, κάνει τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ που δημοσίευσαν σχετική μελέτη την περασμένη Παρασκευή στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases να πιστεύουν ότι η παραλλαγή Όμικρον μεταδόθηκε μέσω του αέρα, είτε τη στιγμή που οι ταξιδιώτες άνοιξαν τις πόρτες τους για να παραλάβουν φαγητό, είτε κατά τη λήψη δείγματος για τεστ κοροναϊού.
Προς το παρόν δεν είναι βέβαιο αν η παραλλαγή Όμικρον με τον «πρωτόγνωρο» αριθμό μεταλλάξεων που διαθέτει στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού είναι ικανή να παρακάμψει την προστασία των εμβολίων, όμως αρκετοί είναι οι ειδικοί που έχουν εκφράσει αυτή την ανησυχία.
For how long Omicron has been circulating is an important question. Most estimates land ~mid October & identification of cases with no travel links to SSA indicates early evidence of community transmission. See threads by @K_G_Andersen & @trvrbhttps://t.co/TKawdpfiSe (4/n) pic.twitter.com/9Jfiq7b04S
— Muge Cevik (@mugecevik) December 3, 2021
Περίπου 450 ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει επείγουσες μελέτες για να διαπιστώσουν τον βαθμό στον οποίο οι μεταλλάξεις της Όμικρον επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και αυξάνουν τη μεταδοτικότητά της. Σύμφωνα με επιστήμονα του ΠΟΥ που τοποθετήθηκε για το ζήτημα την περασμένη εβδομάδα, αυτή η παγκόσμια προσπάθεια θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα μέσα σε μερικές μόνο ημέρες.
«Η μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον μεταξύ δυο πλήρως εμβολιασμένων ατόμων μέσω του διαδρόμου ενός ξενοδοχείου καραντίνας έχει δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία», σημειώνουν οι Χαογκάο Γκου, Λέο Πουν και οι συνάδελφοί τους στη μελέτη.
Στη διάρκεια του περασμένου μήνα, τα κρούσματα κοροναϊού έχουν σημειώσει εκθετική αύξηση σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Αφρικής, κατατείνοντας σε ένα τέταρτο πανδημικό κύμα οφειλόμενο στην Όμικρον. Ήδη το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Στη Σιγκαπούρη, τα κρούσματα χαρακτηρίζονται «κυρίως από ήπια συμπτώματα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από την Όμικρον», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της χώρας την περασμένη Κυριακή. Παρόλα αυτά, το υπουργείο συμπλήρωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με τη σοβαρότητα της παραλλαγής, καθώς η Όμικρον παραμένει «άγνωστη απειλή».
Με πληροφορίες από Bloomberg
- Η ζωή από ψηλά – Ο Χάρης Χριστόπουλος «αιχμαλωτίζει» τον κόσμο από τον ουρανό
- Σεξ: Δεν είναι το ίδιο για όλες τις γυναίκες
- «Όποιος με ξέρει, ξέρει»: Η Τζένιφερ Άνιστον στόλισε με ελιές το χριστουγεννιάτικο δέντρο της
- Τεχνητή νοημοσύνη: Το Botto είναι AI καλλιτέχνης και βγάζει… εκατομμύρια δολάρια
- «Skål!» – Πώς η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τη Σουηδία σε φιλόδοξο οινοπαραγωγό
- Οδήγηση: Πρόστιμο για όσους τρώνε μέσα στο αυτοκίνητο – Πότε σου παίρνουν το δίπλωμα