Ερντογάν – Αλλαξε τις διεθνείς ετικέτες των προϊόντων από Made in Turkey σε Made in Türkiye
Με την έλευση της καινοτομίας, οι αγγλόφωνοι καταναλωτές τουρκικών προϊόντων δεν θα μπερδεύουν πλέον το «Turkey» με τη «γαλοπούλα», γράφουν, διασκεδάζοντας την απόφαση Ερντογάν, οικονομικές ιστοσελίδες.
Η λίρα βυθίζεται, ο τουρκικός λαός υποφέρει και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εθνικοποιεί» τις ετικέτες προκειμένου να ενισχύσει την αναγνώριση της Τουρκίας στο εξωτερικό, αλλάζοντας το αγγλικό με το τουρκικό όνομα.
Στα τουρκικά…
Με διάταγμα που υπέγραψε ζητά να μετονομαστεί η ετικέτα «Made in Turkey» στα εγχώρια προϊόντα σε «Made in Türkiye», δηλαδή να αναγράφεται η Τουρκία στην τυποποιημένη αγγλική φράση για την εθνικότητα των προϊόντων ανά τον κόσμο στα… τουρκικά.
«Αλλάχ θέλοντος, θα σταθεροποιήσουμε όλες τις διακυμάνσεις των τιμών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στην ανατολική επαρχία Σιίρτ, διατάσσοντας παράλληλα την αλλαγή της εθνικής επωνυμίας της χώρας.
Ο Ερντογάν είχε ήδη αλλάξει τη χρησιμοποιούμενη επωνυμία «Made in Turkey» με «Made in Türkiye» με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
«Το καμάρι της χώρας μας»
Η νέα ετικέτα καθιερώνεται την ώρα που η Αγκυρα επιδιώκει να ενισχύσει τις τουρκικές εξαγωγές και θα χρησιμοποιείται στην επικοινωνία με τους ξένους εταίρους της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων κρατών και οργανισμών.
Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην αύξηση της αναγνώρισης των τουρκικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο και, όπως αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα, «αντικατοπτρίζει βαθύτερα τον πολιτισμό και τις αξίες του λαού της Τουρκίας».
«Σε αυτό το πλαίσιο, η φράση «Made in Türkiye» χρησιμοποιείται πλέον αντί για το «Made in Turkey» στα εξαγωγικά προϊόντα μας, τα οποία αποτελούν το καμάρι της χώρας μας στο διεθνές εμπόριο» τονίζεται στο προεδρικό διάταγμα.
«Το εμπορικό σήμα «Türkiye» αντιπροσωπεύει την εμπειρία χιλιάδων ετών του τουρκικού έθνους σε κάθε τομέα» προστίθεται στο κείμενο.
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν έγραψε στο Twitter πως «Εγινε ένα ακόμη πολύτιμο βήμα για την ενίσχυση της τουρκικής επωνυμίας».
Türkiye markasını güçlendirmek için kıymetli bir adım daha atıldı.
Cumhurbaşkanımız Sayın @RTErdogan’ın imzaladığı genelge ile başta diğer devletler olmak üzere tüm uluslararası kurum-kuruluşlarla gerçekleşen her türlü faaliyet ve yazışmalarda “Türkiye” ifadesi kullanılacak! 🇹🇷 pic.twitter.com/Va82u5oLeA
— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) December 3, 2021
Τροφή στο… Twitter
Η απόφαση έδωσε τροφή για σχολιασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Πέντε λίρες (θ’ ανεβεί) το πρωί το δολάριο» έγραψε ο Ata Benli, παρουσιάζοντας το προεδρικό διάταγμα του Ερντογάν.
Ve Resmi Gazete’de yayınlanan genelgeyle artık Turkey yerine Made in Türkiye yazılacakmış! Sabaha dolar 5 lira elhamdulillah #DolarTL pic.twitter.com/aDYbZZr2uD
— Ata Benli (@atabenli) December 4, 2021
Αντιθέτως, ο ανταποκριτής της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung σημείωσε ότι «Για πρώτη φορά, μια Προεδρική Απόφαση δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία».
Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP Nevzat Şatıroğlu εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση Ερντογάν: «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε», έγραψε στο Twitter.
“Made in TÜRKİYE🇹🇷”
Cumhurbaşkanımız Sn.@RTErdogan’ın imzaladığı genelgeyle devletler arası yazışmalar ve tüm uluslararası faaliyetlerde “Turkey” ifadesi yerine “Türkiye” ifadesinin kullanılma kararı alındı.
Teşekkürler Sayın Cumhurbaşkanım! pic.twitter.com/kctSycg4KV
— Nevzat Şatıroğlu (@satiroglu2018) December 4, 2021
Turkey και… γαλοπούλα
Ο τούρκος δικηγόρος Gönenç Gürkaynak, από την άλλη, επισήμανε την προσπάθεια να παρακαμφθούν «τα βασικά μας προβλήματα» και ανάρτησε φωτογραφία ετικέτας που υποδηλώνει τις «τσουχτερές» ανατιμήσεις στα προϊόντα, ζητώντας να καταχωρηθεί «ως Made in Türkiye».
«Made in Türkiye» diye bu etikete basın. Boş işlerle uğraşıp asıl konularımıza cambaza bak numarası çekerken, bu yerli sonucu yapay olarak ürettik. pic.twitter.com/PZtUuCEg90
— Gönenç Gürkaynak (@GurkaynakGonenc) December 4, 2021
Με την έλευση της καινοτομίας, οι αγγλόφωνοι καταναλωτές τουρκικών προϊόντων δεν θα μπερδεύουν πλέον το «Turkey» με τη «γαλοπούλα», έγραψαν, διασκεδάζοντας την απόφαση Ερντογάν, οικονομικές ιστοσελίδες.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.