Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα, Δευτέρα, ψήφισμα το οποίο αναβάλλει επ΄αόριστον την αναγνώριση στη διεθνή σκηνή του καθεστώτος των Αφγανών Ταλιμπάν και του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ, η οποία θα ερμηνευόταν με την επίδοση διαπιστευτηρίων των πρεσβευτών που θα τα εκπροσωπούσαν στο Σώμα.

Ψήφισμα, το οποίο στηρίχθηκε στη θέση που είχε διατυπωθεί την περασμένη εβδομάδα από επιτροπή του ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα, εγκρίθηκε συναινετικά από τα περίπου 200 μέλη του Οργανισμού.

Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή διαπίστευσης συνέστησε «αναμονή, προκειμένου να υπάρξει απόφαση για τις εξουσίες των εκπροσώπων της Μιανμάρ και του Αφγανιστάν» κατά την τρέχουσα σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2022.

Καμία νέα συνεδρίαση της επιτροπής αυτής, που αποτελείται από εννέα χώρες με πρόεδρο την Σουηδία, δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.

Για το Αφγανιστάν και τη Μιανμάρ διατυπώθηκαν ανταγωνιστικά αιτήματα διαπίστευσης από την προηγούμενη κυβέρνηση και το νυν καθεστώς στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε ό,τι αφορά τη Μιανμάρ, το υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε στις 18 Αυγούστου τον διορισμό ενός πρώην στρατιωτικού, του Αούνγκ Τουρέιν. Στις 21 Αυγούστου, ο πρεσβευτής της Μιανμάρ, Κιάου Μόε Τουν, που επελέγη από την πρώην ηγέτιδα της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι και παραμένει στη θέση του μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, είχε ζητήσει από τον ΟΗΕ να διατηρήσει τα καθήκοντά του.

Για το Αφγανιστάν, ο πρεσβευτής Γκουλάμ Ισακζάι, μέλος του γραφείου του έκπτωτου προέδρου, Ασράφ Γάνι, κατέθεσε στις 14 Σεπτεμβρίου αίτημα να παραμείνει στον ΟΗΕ. Στις 20 Σεπτεμβρίου οι Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου, ζήτησαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να δεχθεί ως νέο πρεσβευτή τον Σουχάιλ Σαχίν, πρώην εκπρόσωπο του κινήματος.

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν και η χούντα της Μιανμάρ επέκριναν σφόδρα την περασμένη Πέμπτη την επιτροπή, η οποία δεν ενέκρινε τους πρεσβευτές που όρισαν ενώπιον του ΟΗΕ.

Η απόφαση αυτή «στερεί τον αφγανικό λαό από το νόμιμο δικαίωμά του», είχε δηλώσει ο Σουχάιλ Σαχίν, ενώ ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας της Μιανμάρ, εκτίμησε πως η επιλογή της επιτροπής «δεν αντανακλά καθόλου την κατάσταση επί του πεδίου και την ύπαρξη» της Μιανμάρ.

Εκτός από αυτές τις δύο υποθέσεις, η επιτροπή επικύρωσε την Τετάρτη τα διαπιστευτήρια των διπλωματικών εκπροσώπων 191 χωρών.

Με μια επιφύλαξη: «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνδέονται με την αποδοχή των εξουσιών που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο», διευκρινίζεται στην αναφορά τους, που διαβιβάστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ