H Stellantis στοχεύει ψηλά στο ψηφιακό στερέωμα
Σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 αποτιμά τα έσοδα της από την νέα της επιθετική πολιτική σε ό,τι αφορά την ψηφιακή τεχνολογία και τις υπηρεσίες συνδρομών ο νεότερος όμιλος που έχει προκύψει στην αυτοκινητοβιομηχανία
- Δίκη για Γηροκομείο Χανίων: «Τώρα μας τον φέρατε; Ο πατέρας σας πεθαίνει» – Συγκλονιστική η πρώτη κατάθεση
- «Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς» διαμηνύει η Δανέζα πρωθυπουργός στον Τραμπ, που θέλει να την… αγοράσει
- Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σοκολάτα από σούπερ μάρκετ – Βρέθηκαν σκουλήκια
- Ένοχη και στο Εφετείο η 37χρονη για την αρπαγή και τον βιασμό της μικρής Μαρκέλλας στη Θεσσαλονίκη
Ο όμιλος Stellantis ανακοίνωσε μια γενναία επένδυση για την εξέλιξη διασυνδεδεμένων ψηφιακών τεχνολογιών που θα εφοδιάσουν την επόμενη γενιά μοντέλων της και από τις οποίες αναμένει, έως το 2030, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό εσόδων.
Ειδικότερα το ποσό επένδυσης που στοχεύει να αφιερώσει ο όμιλος έως το 2025 προς αυτήν την κατεύθυνση ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις συστάσεις θα διοχετευτούν για την εξέλιξη λογισμικού που θα υποστηρίξει ψηφιακές υπηρεσίες και νέες δυνατότητες αλλά και λογισμικού που υποστηρίξει την ηλεκτροκίνητη και την αυτόνομη τεχνολογία. Η νέα αυτή επιθετική πολιτική σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές τεχνολογίες αναμένεται να μεταβάλλει και τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών που στεγάζει ο όμιλος οι οποίες αν και προφανώς θα διατηρήσουν το status τους ως αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά θα λειτουργούν ταυτόχρονα με ένα τρόπο που θα προσιδιάζει με τις εταιρείες τεχνολογίας.
Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου Stellantis θα βασιστεί σε τρεις νέες τεχνολογικές πλατφόρμες οι οποίες φέρουν τις ονομασίες STLΑ Brain, STLA SmartCockpit και STLA AutoDrive και έγκεινται σε ανοιχτές πλατφόρμες λογισμικού με διαφορετική στόχευση σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που θα προσφέρουν.
Ειδικότερα η πρώτη, STLA Brain αποτελεί ένα λογισμικό διαχείρισης για το σύνολο των συστημάτων που φέρει ένα αυτοκίνητο και προδιαγράφεται πολύ ταχύτερο σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιούν τα σημερινά μοντέλα του ομίλου. Επίσης προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατότητά του με τις ακόμα πιο ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις του μέλλοντος θα επιδέχεται over-the air αυτόματες αναβαθμίσεις.
Η STLA SmartCockpit, όπως προδίδει και η ονομασία της, θα αφορά το interface της νέας γενιάς αυτοκινήτου του ομίλου και θα εξελιχθεί με την συνδρομή της Foxconn με την οποία η Stellantis συνήψε συμφωνία συνεργασίας για την εξέλιξη αλλά και την κατασκευή τεχνολογικού εξοπλισμού. Εκτός από το προφανή σχεδιασμό του interface και του απαιτούμενου λογισμικού, το ηλεκτρονικό σύστημα θα παρέχει αναβαθμιζόμενο σύστημα πλοήγησης και δυνατότητες φωνητικού ελέγχου καθώς και τη συνεχή δυνατότητα προσθήκης νέων εφαρμογών και υπηρεσιών οι οποίες θα συνδέονται με ηλεκτρονικό κατάστημα και υπηρεσίες πληρωμών.
Η STLA AutoDrive θα εστιάσει στις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και εξελίσσεται με την συνδρομή της BMW κατόπιν σχετικής συμφωνίας. Σταδιακά, ο στόχος είναι τα νέα μοντέλα των αυτοκινητοβιομηχανιών του ομίλου να προσφέρουν δυνατότητες ημιαυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3, επιτρέποντας στον οδηγό να εκχωρήσει τον πλήρη έλεγχο στο αντίστοιχο λογισμικό με την προϋπόθεση ότι βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και έτοιμος να αναλάβει ξανά τον έλεγχο όταν απαιτείται.
Αν και η τεχνολογία είναι προφανώς ήδη διαθέσιμη, το επίπεδο αυτονομίας 3 θα έρθει σταδιακά όταν το επιτρέψει η σχετική νομοθεσία. Για την ακρίβεια, τα νέα μοντέλα του ομίλου αναμένεται να διαθέτουν το απαιτούμενο hardware και εφόσον το επιτρέψουν οι νομοθετικές συνθήκες να αυξάνουν τις αυτόνομες δυνατότητες του μέσω αυτόματων over the air updates.
Mε αφορμή την νέα τεχνολογική στροφή του ομίλου, ο επικεφαλής του, Carlos Tavares σχολίασε: «Οι στρατηγικές μας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αλλά και λογισμικού θα υποστηρίξουν την μετατροπή του ομίλου σε μια αειφόρο εταιρεία κινητικότητας και ψηφιακής τεχνολογίας με ηγετική θέση η οποία θα μπορεί να υποστηρίξει τις εξελίξεις στην τεχνολογία με συνεχώς νέες προσθήκες και αναβαθμίσεις σε υπηρεσίες και εφαρμογές μέσω over the air updates, με στόχο την προσφορά μιας όσο το δυνατόν καλύτερης εμπειρίας στους καταναλωτές».
«Με τις τρεις νέες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι έτοιμες το 2024 και θα συνδυαστούν με τις τέσσερις αρχιτεκτονικές οχημάτων STLA, θα αποκτήσουμε την ευελιξία και ταχύτητα που απαιτείται σε ό,τι αφορά την ψηφιακή τεχνολογία χάρη ουσιαστικά στην αποσύνδεση των κύκλων ζωής ανάμεσα σε hardware και software», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Φυσικά το νέο πιο τεχνολογικά ενσυνείδητο επιχειρηματικό μοντέλο που προωθεί η Stellantis συνεπάγεται την πώληση περισσότερων διασυνδεδεμένων αυτοκινήτων τα οποία θα ευνοούν το συγκεκριμένο σκεπτικό, ωθώντας τους οδηγούς να αποκτούν, έναντι πληρωμής ή συνδρομής υπηρεσίες ή πακέτα υπηρεσιών που θα διευρύνουν τον τεχνολογικό πλούτο του αυτοκινήτου τους.
Με αυτή τη λογική ο οδηγός θα μπορεί να «ξεκλειδώσει» διάφορες υπηρεσίες και λειτουργίες του αυτοκινήτου του καταβάλλοντας ένα ποσό εφάπαξ ή μια μηνιαία συνδρομή ακόμα και αν δεν τις επέλεξε όταν αγόρασε το αυτοκίνητο του. Αυτό δεν θα ισχύει μόνο για επιπλέον υπηρεσίες όπως π.χ. η παροχή δεδομένων για τις συνθήκες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο αλλά και πιο «hardcore» λειτουργίες που άπτονται στα συστήματα υποβοήθησης.
Προς το παρόν ο όμιλος Stellantis έχει «στον δρόμο» περίπου 12 εκατομμύρια διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα που μπορούν να υποστηρίξουν συνδρομητικές ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές με εφάπαξ πληρωμή στοχεύοντας να αυξήσει αυτόν τον αριθμό σε 26 εκατομμύρια αυτοκίνητα έως το 2026 και σε 34 εκατομμύρια έως το 2030. Με την προϋπόθεση ότι τα σχέδιά της ευοδωθούν, υπολογίζει ότι, έως το τέλος της δεκαετίας, θα αποκομίζει από το νέο ψηφιακό επιχειρηματικό σχήμα έσοδα που θα φτάνουν έως και τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι εκτός από την συνεργασία της με την Foxconn σε επίπεδο λογισμικού και εφαρμογών, ο όμιλος Stellantis θα συνεργαστεί με τον τεχνολογικό κολοσσό της Ταϊβάν και για την κατασκευή των πολύτιμων, όπως αποδείχθηκε, ημιαγωγών. Βάσει του σκεπτικού της συνεργασίας το 80% των microchips που απαιτούνται για την φιλόδοξη ψηφιακή μετάβαση του ομίλου Stellantis θα προέλθουν από την Foxconn σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν τα φαινόμενα ελλείψεων που αντιμετώπισε η αυτοκινητοβιομηχανία στο σύνολο της την φετινή χρονιά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις