Ελαιοκαλλιέργεια με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο
Ένα μοντέλο που αποκαθιστά τη βιοποικιλότητα και αυξάνει τα κέρδη, μειώνοντας το κόστος των εισροών με τους καλλιεργητές να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 22% λιγότερο σε λιπάσματα και φυτοϋγειονομικά προϊόντα.
- «Έτσι έπρεπε» - Η κυνική απάντηση του 33χρονου που μαχαίρωσε και σκότωσε τον εργοδότη του στην Καλαμάτα
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
Ένα μοντέλο ελαιοκαλλιέργειας που προωθεί γεωργικές μεθόδους με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος είναι το έργο LIFE OlivaresVivos+, στο οποίο και προβλέπεται να συμμετάσχουν οι κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Το πρώτο μέρος του έργου, το LIFE Olivares Vivos υλοποιήθηκε από τα τέλη του 2015 έως και τον Μάϊο του 2021. Διαπιστώθηκε ότι το μοντέλο αυτό αποκαθιστά τη βιοποικιλότητα και αυξάνει τα κέρδη, μειώνοντας το κόστος των εισροών με τους καλλιεργητές να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 22% λιγότερο σε λιπάσματα και φυτοϋγειονομικά προϊόντα. Η αποκατάσταση της χλωρίδας και της πανίδας αυτών των ζωντανών ελαιώνων προσθέτει επίσης αξία στα παραγόμενα έλαια, τα οποία υποδεικνύονται από την ετικέτα και το σύστημα πιστοποίησης Olivares Vivos.
Το Life Olivares Vivos+, το οποίο παρουσιάστηκε στα γραφεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΟΕ) στην Μαδρίτη, ξεκινά φέτος και θα διαρκέσει έως το 2026. Στόχος είναι να επαναληφθεί αυτό το μοντέλο στις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Σε αυτό το στάδιο του έργου θα εξεταστεί επίσης, πώς συμπεριφέρεται η βιοποικιλότητα μακροπρόθεσμα και υπό την κλιματική αλλαγή, καθώς οι ελαιώνες θα μελετηθούν στις πιο ξηρές περιοχές.
Στόχος είναι το έργο αυτό να επεκταθεί και σε άλλες ξυλώδεις καλλιέργειες, όπως ο αμπελώνας.
Να σημειωθεί ότι από το 2016, το LIFE Olivares Vivos έχει σχεδιάσει ένα νέο μοντέλο ελαιοκαλλιέργειας, προωθώντας την ανάκτηση της βιοποικιλότητας που είχε παραδοσιακά ο ελαιώνας και τη βελτίωση της κερδοφορίας για τους αγρότες.
Αρχικά αυτό το έργο αναπτύχθηκε σε είκοσι αγροκτήματα κατανεμημένα στον ελαιοκομικό άξονα της Ανδαλουσίας, στα οποία μετρήθηκε η βιοποικιλότητα, μέσω μιας σειράς δεικτών (πουλιά, επικονιαστές, μυρμήγκια και φυτά – ξυλώδη και ποώδη) κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις