Γιατί είναι τόσο σημαντικό το τηλεοπτικό φιλί του Πάρη και του Παναγιώτη;
Το χτεσινό φιλί και όλα εκείνα τα φιλιά που «κόπηκαν» και αξίζουν κάτι παραπάνω
- Χριστοδουλίδης για συνάντηση με Μπάιντεν - «Σημαντικές εξελίξεις, πολύ σύντομα»
- Ανδρουλάκης: Εθνική προτεραιότητα η ζωντανή Περιφέρεια
- Τουλάχιστον 9 νεκροί από αλλεπάλληλες εκρήξεις ηφαιστείου στην Ινδονησία - Συγκλονιστικές εικόνες
- Εξαιτίας «φωτεινού αντικειμένου» η Air France δεν πετά πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα
«Ένα φιλάκι είναι λίγο πολύ λίγο» ή μήπως είναι πολύ;
Το 2021 ακόμα βλέπουμε τίτλους όπως το «γκέι φιλί» ή ακόμα πιο.. προοδευτικούς τίτλους όπως «Γκέι φιλί στην ελληνική τηλεόραση» επίσης υπάρχει και ο καλύτερος από όλους «Η Δρόσω ερωτεύεται έναν…gay». Με τρεις τελίτσες. Με αγωνία , με σασπένς! Τι πήγε να πάθει η δόλια η Σταμίρη. Ο Θεός την φύλαξε την κοπέλα, μα και αυτή τόσο χάπατο; Τόσοι ετεροφυλόφιλοι και πήγε να μπλέξει με έναν…γκέι;
Ναι αυτά ακούμε, ναι αυτά διαβάζουμε, ναι ακόμα σοκαριζόμαστε.
Πόσα βήματα έχει κάνει η ελληνική κοινωνία; Δεν ξέρω, ούτε χρειάζεται και κανείς να μετρήσει, ούτε χρειάζεται να ρωτήσουμε και κανέναν την γνώμη του. Χρειαζόμαστε απλώς να βλέπουμε ρεαλιστικές σκηνές από την καθημερινή ζωή, σκηνές που μπορούμε να ταυτιστούμε, σκηνές που είναι στην πραγματικότητα μας. Θέλουμε να δούμε φιλιά, πολλά φιλιά, ρουφηχτά και σβουριχτά, φιλιά από όλους για όλους.
Θέλουμε τα «γκέι φιλιά» να γίνουν φιλιά, οι «γκέι που κρατιούνται χέρι – χέρι», να γίνουν ερωτευμένοι άνθρωποι. Όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί είναι.
«Όταν εμείς είχαμε δημοκρατία» και «οι άλλοι ήταν στα δέντρα», στην βρετανική τηλεόραση το 1960 ο τον Σον Κόνερι φιλιόταν με πάθος με τον συμπρωταγωνιστή του χωρίς να χρειάζεται να επιβραβευτεί από το Twitter (όχι επειδή δεν υπήρχαν social media), αλλά γιατί δεν υπήρχε τόση ψευτιά και ρατσισμός. «Όσο εμείς γράφαμε φιλοσοφία», ίσως να ξεχαστήκαμε και οι άλλοι οι πιο «απαίδευτοι», χωρίς Σωκράτη και Πλάτωνα, να κατάφεραν να έγραψαν ιστορία ή απλά να αποτίναξαν την κοινωνική τους υποκρισία.
Το πρώτο γκέι φιλί στην ελληνική τηλεόραση που η κοινωνία δεν δέχτηκε ποτέ
Για όποιον δεν θυμάται λοιπόν το πρώτο gay φιλί που είδαμε στην ελληνική τηλεόραση ήταν στο «Κλείσε τα μάτια» πριν έντεκα χρόνια και το έδωσαν ο Κώστας Κάππας με τον Περικλή Ασημακόπουλο.
Το φιλί σόκαρε το ΕΣΡ με αποτέλεσμα να επιβάλλει πρόστιμο στο σίριαλ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.
ΕΣΡ: Ακυρώνουμε το πρόστιμο, αλλά υποβαθμίστηκε η εκπομπή
Εν τέλει το πρόστιμο αυτό ύψους 100.000 ευρώ είχε ακυρωθεί, ενώ στην ανακοίνωση του το ΕΣΡ τόνισε πως το πρόστιμο ακυρώνεται αλλά…οι σκηνές, οι εκφράσεις και οι διάλογοι που υποβάθμισαν όλη την εκπομπή.
Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «10%» μέρος της απόφασης αναφέρει ότι «εμφανίζονται δύο ζεύγη σε ερωτικές περιπτύξεις και ανάμεσα στην προβολή αυτών των σκηνών, εμφανίζονται και δύο νεαροί άνδρες, οι οποίοι φιλιούνται στο στόμα. Επακολουθεί σκηνή, η οποία υποτίθεται ότι έλαβε χώρα κατά την επομένη ημέρα. Κατ’ αυτήν ο πατέρας ενός νεαρού τον επισκέπτεται αιφνιδίως στο σπίτι του, αντιλαμβάνεται εκεί ότι ένας φίλος του γιου του είναι ημίγυμνος με μια πετσέτα μπάνιου τυλιγμένη στη μέση του και αναχωρεί εκνευρισμένος». Για το ΕΣΡ «Αναμφιβόλως πρόκειται περί εκπομπής, η οποία βρίσκεται έξω από την ποιοτική στάθμη» που επιβάλλει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός του ΕΣΡ. «Πρόκειται περί διαλόγων, εκφράσεων και σκηνών, οι οποίες υποβάθμισαν την όλη εκπομπή…Η όλη εκπομπή είναι ικανή να εξοικειώσει την παιδική ηλικία και τη νεότητα με τη χυδαιότητα και εντεύθεν να επιφέρει βλάβη», διαβάζουμε.
Όλα τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι υπήρξε «εκτροπή». Όσα μειοψήφησαν πρότειναν μικρότερες ποινές.
Άγριες… ομοφοβικές απόψεις
Ένα γκέι φιλί προβλήθηκε πρόσφατα στη σειρά Άγριες Μέλισσες με το Twitter να υποκλίνεται στους συντελεστές της.
Οι τηλεθεατές παρακολούθησαν δύο χαρακτήρες του ιδίου φύλου να δίνουν ένα φιλί στο στόμα.
Ο λόγος για την σκηνή όπου ο γιος του Ακύλα, ο Λευτέρης, και ο ανιψιός του ιδιοκτήτη του θεάτρου που κάνει πρόβα ο θίασος του Λευτέρη, ο Δημήτρης, φιλιούνται στο στόμα, την στιγμή που η Δρόσω είναι έτοιμη να μπει στον χώρο.
Η νεαρή Σταμίρη μπαίνει στο θέατρο όπου κάνει πρόβες για τη θεατρική παράσταση. Περνώντας έξω από την σκηνή διακρίνει πίσω από τη μισόκλειστη πόρτα τον Λευτέρη Μεγαρίτη και τον ανιψιό του ιδιοκτήτη του θεάτρου να έχουν έρθει κοντά και να ανταλλάσσουν ένα τρυφερό φιλί στο στόμα. Η Δρόσω μένει αποσβολωμένη με το θέαμα ενώ λίγη ώρα αργότερα, οι δυο αντιλαμβάνονται την παρουσία της και συνειδητοποιούν πως η σχέση τους αποκαλύφθηκε.
«Το ήξερα εξαρχής ότι ο ρόλος θα πάει προς αυτή την κατεύθυνση. Για το φιλί το έμαθα μετά από λίγο καιρό όταν πήρα τα σενάρια. Στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι έχουμε αποβάλει ακόμα την ομοφοβία μας. Δεν είχα πρώτες σκέψεις. Συζητήσαμε για τον ρόλο και είπα «ωραία γουστάρω”. Ο Πέτρος και η Μελίνα μου έχουν χαρίσει έναν υπέροχο ρόλο που έχει να πει πολλά όχι μόνο για τη σεξουαλικότητα. Δεν μου λέει κάτι η σεξουαλικότητα του ρόλου» ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Τσίκλης, ο ηθοποιός του παραπάνω αποσπάσματος.
«Όταν ανοίγεις την τηλεόραση και βλέπεις τίτλο «η Δρόσω ερωτεύεται έναν… γκέι” με κεφαλαία ήταν προσβλητικό. Όταν διαβάζω λεζάντες «ο Δημήτρης θα φιληθεί με τον τάδε” χρωματίζεις τον άλλον. Αγαπάμε πολύ τον κιτρινισμό στη χώρα μας. Τα μηνύματα που πήρα για το φιλί σε πολύ μεγάλο βαθμό ήταν υπέρ και ξάπλωσα με χαρά ότι κάτι αλλάζει. Ένιωσα ότι κάτι κάνω όχι μόνο εγώ αλλά και ο Λευτέρης (σ.σ. Χαρίτος) και η σειρά. Η γενιά μου και οι παρέες μου κάπως έχουμε αποβάλλει την ομοφοβία» πρόσθεσε στην συνέχεια ο ηθοποιός.
Η τούρτα της μαμάς και η νέα οικογένεια
Μια ιδιαίτερη κωμική σειρά που στήνεται σε τραπέζια, σε γενέθλια, επετείους γάμων, βαφτίσεις, κηδείες, αλλά και σε γιορτές, με καλεσμένους που έρχονται κοντά για να γνωριστούν, να θυμηθούν, να μαλώσουν αλλά κυρίως να σκορπίσουν πολύ γέλιο. Όταν, λοιπόν, το φαγητό παύει να είναι, απλώς, ένας τρόπος γαστρονομικής ευχαρίστησης, και γίνεται μια γλυκιά αφορμή για παρέα, για αγάπη, για ασφάλεια, τότε φτάνει στο τραπέζι «Η τούρτα της μαμάς». Η συγκεκριμένη τούρτα μιας απλής, καθημερινής, συνηθισμένης μαμάς, της Καίτης Κωνσταντίνου, η οποία έχει βαλθεί να γίνει διαδικτυακά διάσημη, έχει μια μαγική δύναμη. Απαλύνει καθετί που μας στενοχωρεί, μας αγχώνει ή μας φέρνει σε δύσκολη θέση, μας κάνει να τα ξεχνάμε όλα και να χαμογελάμε ξανά όπως τότε που ήμασταν παιδιά.
Οι Δημήτρης Αποστόλου και Αλέξανδρος Ρήγας, που υπογράφουν το σενάριο είναι παλιοί γνώριμοι της κωμωδίας και σίγουρα δεν φοβούνται να βάζουν στις σειρές τους θέματα τα οποία είναι ταμπού: γυναικεία κακοποίηση, πατριαρχία, μισαλλοδοξία, αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος, παιδική κακοποίηση και πόσα ακόμα. Όλα αυτά μέσα στην κωμωδία, ίσως γιατί θέλουν να τα ξορκίσουν, να ανοίξουν έναν διάλογο και να κοιτάξουν τον τηλεθεατή στα μάτια και να του πουν ότι τον καταλαβαίνουν.
Το νέο τους λοιπόν σίριαλ, που προβάλλεται από την δημόσια τηλεόραση, διάλεξε χτες να αναδείξει μια ευτυχισμένη στιγμή που όλοι θα γιορτάζαμε στα τραπέζια, την ένωση δυο ανθρώπων που είναι ερωτευμένοι, που είναι ορατοί, που δεν κρύβονται. Το φιλί του Πάρη και του Παναγιώτη είναι σημαντικό, όχι γιατί είναι γκέι, αλλά γιατί είναι αληθινό.
Όχι το γκέι φιλί στην «Τούρτα της Μαμάς», δεν μας έδειξε πως η κρατική τηλεόραση πέρασε σε νέα εποχή, μας απέδειξε πως απλά ζει σε αυτήν που ζούμε όλοι μας.
Φίλα με ακόμα
Κράτα λοιπόν το χέρι του συντρόφου σου! Φίλησέ τον (ή την)! Πρέπει να βάλουμε την αγάπη μας στα πρόσωπα των ανθρώπων, όχι να την περιορίσουμε στο «απόρρητο των δικών μας υπνοδωματίων». Αυτή η παράδοση μυστικότητας είναι ακριβώς το πρόβλημα. Όσο παραμένουμε μακριά από το δημόσιο οπτικό πεδίο, παραμένουμε ξένοι – και επομένως είναι πιθανό να προκαλέσουμε αηδία στο μυαλό όσων είναι επιρρεπείς στην υπερεπαγρύπνηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις