Ρωσία – Ουκρανία – Για τις «πιο σκληρές κυρώσεις» όλων των εποχών σε περίπτωση εισβολής θα προειδοποιήσει ο Μπάιντεν
Κανείς δεν ξέρει προς το παρόν πού θα καταλήξει η κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα των δύο χωρών
- Όταν το multitasking αρχίζει να λειτουργεί εναντίον μας
- Γενική Απεργία για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού – Ποιοι συμμετέχουν
- Vanity Fair Hollywood Issue 2025: 12 σταρ, 2 ημέρες, 24 μπαούλα, 200 ζευγάρια παπούτσια και 4 bodyguards
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να χρησιμοποιήσει μια κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με τον ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, σήμερα Τρίτη, προκειμένου να τον προειδοποιήσει ότι η Ρωσία πρόκειται να αντιμετωπίσει τις αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις όλων των εποχών, σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.
Το πρακτορείο επικαλείται πηγή που δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν ως αποδέκτη τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες και την ικανότητα της Μόσχας να μετατρέπει τα ρούβλια σε δολάρια και άλλα νομίσματα, προκειμένου ο Πούτιν να αποθαρρυνθεί από το να χρησιμοποιήσει τους χιλιάδες στρατιώτες που έχει αναπτύξει στα σύνορα με την Ουκρανία προκειμένου να επιτεθεί στη χώρα.
Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει επανειλημμένως ότι έχει τέτοιου είδους σκοπούς, ενώ έχει δηλώσει ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή είναι καθαρά αμυντική. Παράλληλα έχει εκφράσει ανησυχίες για τις ουκρανικές προθέσεις και έχει απαιτήσει εγγυήσεις ότι το Κίεβο δεν θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για να ανακαταλάβει την περιοχή που έχασε από φιλορώσους αυτονομιστές.
Το ρωσικό ρούβλι ισχυροποίησε τη θέση του την Τρίτη παρά την απειλή νέων κυρώσεων.
Τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ευρωπαίους συμμάχους του για τη στρατηγική κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, αναζητώντας μια ισχυρή ενιαία στάση στην υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
Κάλεσαν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση και να επιστρέψει στη διπλωματική οδό και δήλωσαν ότι οι ομάδες τους θα παραμείνουν σε στενή επαφή, σε συνεργασία και με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους ευρωπαίους εταίρους, σε μια «συντονισμένη και συνεκτική προσέγγιση», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η ομάδα του Μπάιντεν έχει καταλήξει σε μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις που θα επιβληθούν σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Διαφορετική πηγή, με γνώση της κατάστασης, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο ο στενός κύκλος του Πούτιν να τεθεί στο στόχαστρο έχει συζητηθεί, χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποια απόφαση. Κυρώσεις εις βάρος των μεγαλύτερων τραπεζών της Ρωσίας και άλλες που έχουν στόχο τα εμπόδια στη μετατροπή του ρουβλιού σε δολάριο ή άλλα νομίσματα έχουν επίσης συζητηθεί, δήλωσε η πηγή.
Το CNN ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προχωρήσουν στο ακραίο βήμα της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT που χρησιμοποιούν οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο.
Το Bloomberg υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι επεξεργάζονται κυρώσεις εις βάρος του Ρωσικού Άμεσου Επενδυτικού Κεφαλαίου.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να περιορίσουν την ικανότητα των επενδυτών να αγοράζουν ρωσικό χρέος στις δευτερεύουσες αγορές, πρόσθεσε το Bloomberg, επικαλούμενο ανθρώπους με γνώση της κατάστασης.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι παραμένει άγνωστο αν ο Πούτιν έχει λάβει την οριστική του απόφαση για την εισβολή στην Ουκρανία.
Οι δυνάμεις της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία για την ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών που προκαλούν φόβους για πιθανή επίθεση. Η Μόσχα αρνείται ένα τέτοιο σενάριο και κατηγορεί το Κίεβο ότι αναπτύσσει τις δικές του δυνάμεις στα ανατολικά, όπου αυτονομιστές με την υποστήριξη της Ρωσίας ελέγχουν ένα εκτεταμένο τμήμα της ουκρανικής επικράτειας.
Οι ΗΠΑ έχουν παροτρύνει και τις δυο χώρες να επιστρέψουν στις συμφωνίες που υπεγράφησαν το 2014 και το 2015 και οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να δοθεί τέλος στον πόλεμο με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε ότι η τηλεδιάσκεψη θα εστιάσει σε αυτό που η Ρωσία χαρακτηρίζει «αυξανόμενη επέκταση» του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της, αλλά και τις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία.
Ο Πούτιν έχει ζητήσει δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ για τη μη επέκτασή του προς τα ανατολικά, αλλά και την υπόσχεση ότι συγκεκριμένοι τύποι όπλων δεν θα χρησιμοποιούνται σε περιοχές κοντά στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν αναμένεται να εγείρει την πιθανότητα άλλης μιας συνόδου με τον Μπάιντεν. Οι δυο τους συνομίλησαν τελευταία φορά δια τηλεφώνου τον Ιούλιο και συναντήθηκαν από κοντά στη σύνοδο της Γενεύης τον Ιούνιο.
«Φυσικά και η ατζέντα αφορά τις διμερείς σχέσεις που παραμένουν σε θλιβερή κατάσταση», δήλωσε ο Πέσκοφ στους δημοσιογράφους. «Και υπάρχουν ερωτήματα που ρίχνουν βαριά σκιά στην ατζέντα. Πρόκειται κυρίως για τις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία, το ζήτημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας και την πρωτοβουλία του προέδρου Πούτιν για εγγυήσεις ασφαλείας».
Οι διεθνείς εντάσεις κλιμακώνονται διαρκώς γύρω από το ζήτημα της Ουκρανίας και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις