Κοροναϊός – Επιστήμονες εντόπισαν «κρυφή» εκδοχή της Όμικρον που δεν ανιχνεύεται με μοριακά τεστ
«Υπάρχουν δύο γενεαλογίες εντός της Όμικρον, η BA.1 και η BA.2, που είναι αρκετά διαφοροποιημένες γενετικά»
Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης αναμένει περισσότερα δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, η οποία έχει οδηγήσει πολλές χώρες να πάρουν άρον άρον νέα περιοριστικά μέτρα κατά την πανδημίας του κοροναϊού, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια γενετικά συγγενή «εκδοχή» της Όμικρον που δεν ανιχνεύεται με τα μοριακά τεστ.
Η παραλλαγή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την Όμικρον, αλλά στερείται μιας συγκεκριμένης γενετικής τροποποίησης που συμβάλλει στον εντοπισμό της.
Η παραλλαγή εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κοροναϊός και μπορεί να αναγνωριστεί ως παραλλαγή Όμικρον μέσω γονιδιωματικών δοκιμών, ωστόσο οι πιθανές περιπτώσεις (σ.σ. της εν λόγω παραλλαγής) δεν εντοπίζονται από τους μοριακούς εργαστηριακούς ελέγχους (PCR).
Τι λένε οι επιστήμονες
Η ανακάλυψη της νέας εκδοχής ώθησε τους ερευνητές να χωρίσουν την παραλλαγή σε B.1.1.529 -γνωστή ως BA.1- και στη νεότερη παραλλαγή, γνωστή ως BA.2. Ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του University College London Genetics Institute, είπε ότι το 6% από τα 709 γονιδιώματα Όμικρον που υποβλήθηκαν στη βάση δεδομένων γονιδιώματος Gisaid ήταν BA.2.
«Υπάρχουν δύο γενεαλογίες εντός της Όμικρον, η BA.1 και η BA.2, που είναι αρκετά διαφοροποιημένες γενετικά» υποστήριξε.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν με ακρίβεια εάν θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η Όμικρον, ωστόσο τονίζουν ότι η «αδελφή εκδοχή» είναι γενετικά διακριτή και επομένως μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.
Η συγκεκριμένη έκδοση της Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ των γονιδιωμάτων του ιού Covid που υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά η δυσκολία στον εντοπισμό της σημαίνει ότι μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί ευρύτερα.
Μεταξύ των λίγων δεκάδων κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, κανένα δεν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Φάουτσι για Όμικρον: «Σχεδόν βέβαιο» ότι δεν είναι πιο σοβαρή από τη «Δέλτα»
Στο μεταξύ, καθησυχαστικός εμφανίζεται ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, Δρ Άντονι Φάουτσι, σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον.
Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η «Δέλτα». Πρόσθεσε, όμως, ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει «τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ακόμη για να διαπιστωθεί εάν η παραλλαγή αυτή αποδειχθεί όντως λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι (η Όμικρον) δεν είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα» είπε ο γνωστός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι και λιγότερο σοβαρή» πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι θα χρειαστούν ακόμη τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τη Νότια Αφρική, κατόπιν όταν θα έχουμε περισσότερες μολύνσεις στον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε το επίπεδο της σοβαρότητας» υπογράμμισε.
Ο Φάουτσι επισήμανε ότι τα δεδομένα που προέρχονται από τη Νότια Αφρική δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται, εξηγώντας ότι ο πληθυσμός της χώρας αυτής έχει την ιδιαιτερότητα να είναι πολύ νεαρής ηλικίας.
Ωστόσο, η νέα παραλλαγή είναι «σαφώς υψηλά μεταδοτική», πιθανότατα περισσότερο από τη «Δέλτα» κατέληξε ο Φάουτσι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις