Facebook – Μέτρα κατά της χούντας στη Μιανμάρ μετά την αγωγή των 150 δισ. δολαρίων
Διαγράφονται οι λογαριασμοί επιχειρήσεων που συνδέονται με τον στρατό της χώρας. Είχε προηγηθεί αγωγή από μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια.
H Meta Platforms, τέως Facebook Inc., ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα απαγορεύσει στις πλατφόρμες της κάθε επιχείρηση που συνδέεται με τον στρατό της Μιανμάρ, επεκτείνοντας τους περιορισμούς που έχει ήδη θέσει στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αυτής.
Η εξέλιξη έρχεται μία μέρα μετά την αγωγή που κατέθεσαν κατά της Meta δεκάδες μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν από αναρτήσεις στο Facebook.
Κλιμάκιο του ΟΗΕ που είχε επισκεφθεί τη Μιανμάρ μετά τις μαζικές δολοφονίες του 2017 έκρινε ότι η πλατφόρμα της Facebook έπαιξε «καθοριστικό ρόλο» στην επιχείρηση του στρατού κατά της μουσουλμανικής μειονότητας, κατά την οποία εκτιμάται ότι δολοφονήθηκαν 10.000 Ροχίνγκια.
Τον Φεβρουάριο ο στρατός της Μιανμάρ ανέτρεψε με πραξικόπηματην εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Έκτοτε έχει ξεσπάσει ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να καταστείλουν με βία.
Ο Ράφαελ Φράνκελ, διευθυντής πολιτικής του Facebook για τις αναδυόμενες χώρες της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία επεκτείνει προηγούμενες απαγορεύσεις ώστε να καλύπτουν και τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη χούντα.
Αξίωση για αποζημιώσεις 150 δισ. δολαρίων
Ο Φράνκελ δήλωσε ότι το Facebook αναλαμβάνει δράση μετά τα έγγραφα που παρουσίασε η διεθνής κοινότητα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές «διαδραμάτιζαν ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση των Τατμαντάου, τη συνεχιζόμενη βία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ».
Υποστήριξε δε ότι η απόφαση της εταιρείας «δεν συνδέεται» με την αγωγή που κατέθεσαν πρόσφυγες Ροχίνγκια, ζητώντας αποζημίωση 150 δισ. δολαρίων.
Οι Ροχίνγκια κατηγορούν τον κολοσσό του διαδικτύου ότι επέτρεψε να προωθηθούν στην πλατφόρμα του μηνύματα μίσους εναντίον της μειονότητάς τους.
Οι περισσότεροι Ροχίνγκια, μουσουλμανική μειονότητα απάτριδων, βρήκαν καταφύγιο στο Μπαγκλαντές από το 2017 και μετά λόγω των διώξεων που υπέστησαν στη Μιανμάρ, μια κυρίως βουδιστική χώρα.
Αρνούμενοι να επιστρέψουν στη Μιανμάρ αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας και εφόσον οι αρχές δεν τους εγγυώνται ίσα δικαιώματα, εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, στα σύνορα της χώρας με το Μπαγκλαντές.
Στην αγωγή που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο Σαν Φρανσίσκο οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους πρόσφυγες κατηγορούν το Facebook ότι «ήταν διατεθειμένο να ανταλλάξει τις ζωές των Ροχίνγκια προκειμένου να έχει καλύτερη διείσδυση στην αγορά μιας μικρής χώρας στη νοτιοανατολική Ασία».
Αναφέρονται συγκεκριμένα σε αναρτήσεις που εμφανίστηκαν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μία από τις οποίες, από το 2013, ανέφερε: «πρέπει να τους πολεμήσουμε όπως ο Χίτλερ τους Εβραίους».
Άλλη ανάρτηση έγραφε: «Ρίξτε βενζίνη και βάλτε φωτιά ώστε να συναντήσουν πιο γρήγορα τον Αλλάχ».
Το Facebook, που διαθέτει περισσότερους από 20 εκατομμύρια χρήστες στη Μιανμάρ, είχε παραδεχθεί το 2018 ότι δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει την υποκίνηση σε βία και τον λόγο μίσους εναντίον των Ροχίνγκια.
Αντιδρώντας στην αγωγή ο Φράνκελ σχολίασε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του λαού των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ. Έχουμε δημιουργήσει μια αφοσιωμένη ομάδα ομιλητών της βιρμανικής γλώσσας, απαγορεύσαμε (την παρουσία) των Τατμαντάου, διακόψαμε τα δίκτυα που χειραγωγούσαν τη δημόσια συζήτηση και αναλάβαμε δράση ενάντια στη βλαβερή παραπληροφόρηση προκειμένου να φροντίσουμε για την ασφάλεια των ανθρώπων».
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν εδώ και καιρό το Facebook ότι δεν καταπολεμά την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις στην πλατφόρμα του.
Κάποιοι καταγγέλλουν μάλιστα ότι, παρά το γεγονός ότι το Facebook ενημερώνεται για το περιεχόμενο μίσους, δεν αντιδρά, κάτι που, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, καταλήγει σε διώξεις εναντίον μειονοτήτων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να επηρεάζει και το αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις