Άνγκελα Μέρκελ – Η ζωή μετά… την καγκελαρία
Τι έχει διαψεύσει και τι έχει αφήσει να εννοηθεί στις δηλώσεις της
Επί 16 χρόνια υπήρξε καγκελάριος της ισχυρότερης χώρας της ΕΕ. Και δεν ήταν 16 εύκολα χρόνια. Τώρα, που η μακρά θητεία της έλαβε τέλος, κανείς φυσικά δεν πιστεύει ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα επιλέξει την αδράνεια. Ποια μπορεί να είναι, όμως, τα επόμενα βήματά της;
Νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για καινούργιο γραφείο στο κέντρο του Βερολίνου, ενώ διακριτικά υπονοούμενα που έχει αφήσει στις συνεντεύξεις της δείχνουν ότι ο πλανήτης θα συνεχίσει να ασχολείται με τη Μέρκελ.
Μετά την ορκωμοσία του Όλαφ Σολτς, του νέου καγκελάριου της Γερμανίας, η Μέρκελ θα «αποσυρθεί από την πολιτική ζωή» και «δεν θα παρευρεθεί σε συναντήσεις για αρκετούς μήνες», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Σε τηλεδιάσκεψη με βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) την Τρίτη, η απερχόμενη καγκελάριος φέρεται να δήλωσε ότι θα παραμείνει διαθέσιμη για ερωτήσεις, αλλά δεν πρόκειται να απευθύνει συμβουλές προς τους πολίτες.
Η Μέρκελ έχει διαψεύσει τις φήμες ότι πρόκειται να φορέσει τη λευκή ρόμπα του εργαστηρίου και να επιστρέψει στην επιστημονική έρευνα στο πλευρό του συζύγου της, του κβαντικού χημικού Χοακίμ, που πρόσφατα ανανέωσε τη σύμβασή του ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου μέχρι και το 2022.
«Μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να μιλά τακτικά για τη σύνδεση ανάμεσα στην ευημερία μας και την έρευνα και την καινοτομία. Όμως είμαι σίγουρη ότι δεν πρόκειται να κάνω η ίδια επιστημονική εργασία», δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Reuters.
Από την είσοδό της στην πολιτική το 1990, δεν είχε ποτέ τον χρόνο να σκεφτεί με τι θα καταπιαστεί μετά το τέλος αυτής της καριέρας, δήλωσε σε εκδήλωση με τη νιγηριανή συγγραφέα Τσιμαμάντα Νιόζι Αντίτσιε τον Σεπτέμβριο.
«Θέλω να σκεφτώ πολύ προσεκτικά σε αυτό το στάδιο της ζωής μου που πλέον πλησιάζει, το ερώτημα για το τι πηγάζει από μέσα μου», είχε δηλώσει. «Θέλω να γράψω, να μιλήσω, να πεζοπορήσω, θέλω να μείνω στο σπίτι, θέλω να γυρίσω τον κόσμο;»
Το ενδεχόμενο στη γενέτειρά της, το Αμβούργο, όπου η καγκελάριος φέρεται να αγόρασε ιδιοκτησία στο ακριβό προάστιο Μπλανκενέζε, διαψεύσθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας διαβεβαίωσε τους πολίτες της βορειοανατολικής Γερμανίας ότι τα κρατίδια του Βερολίνου και του Βραδεμβούργου θα παραμείνουν το επίκεντρο της ζωής της.
Είναι βέβαιο επίσης ότι «δεν θα αποδεχτώ την πρώτη πρόταση που θα μου έρθει επειδή φοβάμαι την απραξία», όπως είχε δηλώσει κατά την παραλαβή τιμητικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς τον Ιούλιο στη Βαλτιμόρη.
Η απραξία πάντως δεν μοιάζει ρεαλιστική, τουλάχιστον με βάση ένα έγγραφο που κατέθεσε τον περασμένο μήνα το γραφείο της στη Μπούντεσταγκ.
Σύμφωνα με την επίσημη αίτηση, η οποία στη συνέχεια διέρρευσε στον γερμανικό τύπο, η Μέρκελ ζήτησε εννέα υπαλλήλους για το μελλοντικό της γραφείο στο Βερολίνο, δύο εκ των οποίων θα ήταν διευθυντές, δύο εξειδικευμένοι βοηθοί, τρεις κλητήρες και δύο οδηγοί.
Συγκριτικά, ο προκάτοχός της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εργαζόταν σε ένα γραφείο με επτά υπαλλήλους, από τη στιγμή που έχασε τις εκλογές από τη Μέρκελ το 2005. Βέβαια, όπως αναφέρει ο Guardian, ο Σρέντερ έσπευσε να κηλιδώσει την πολιτική του υστεροφημία αποφασίζοντας να εργαστεί γα τη ρώσικη εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, λίγους μήνες μόλις μετά τη λήξη της θητείας του.
Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, όμως, ίσως δεν μπορέσει να κάνει τόσο εύκολα το πέρασμα από την πολιτική στις επιχειρήσεις. Νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2015 δεν επιτρέπει τη μετάβαση από τα υψηλά πολιτικά αξιώματα στα λόμπι, τουλάχιστον για ένα χρόνο και έως 18 μήνες μετά τη λήξη της θητείας.
Χαριτολογώντας, ο Guardian κλείνει το σχετικό του άρθρο, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει η Μέρκελ, που έχει δηλώσει ότι ανυπομονεί να βρει λίγο χρόνο για διάβασμα, να αντλήσει έμπνευση από το βιβλίο του Ντέιβιντ Σαφιέρ, «Μις Μέρκελ». Σε αυτό, ο συγγραφέας φαντάζεται την απερχόμενη καγκελάριο να περνά τη σύνταξή της στο Βραδεμβούργο και, για να νικήσει την ανία, να το ρίχνει στην… εξιχνίαση εγκλημάτων.
Με πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις