Δολοφονία Κασόγκι – Ελεύθερος ο άνδρας που συνελήφθη στο Παρίσι – Ήταν… απλή συνωνυμία
Τι ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Ο Σαουδάραβας που συνελήφθη την Τρίτη σε αεροδρόμιο του Παρισιού ως ύποπτος για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα, Τετάρτη, αφού διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για… απλή συνωνυμία, σύμφωνα με το Reuters.
Πηγές από τη γαλλική αστυνομία κατονόμασαν τον άνδρα ως Χαλέντ Αέντχ Αλ-Οταϊμπί. Το ίδιο ακριβώς όνομα έχει και ένα πρώην μέλος της σαουδικής βασιλικής φρουράς που αναφέρεται στις λίστες κυρώσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά και σε μια έκθεση του ΟΗΕ, ως εμπλεκόμενος στη δολοφονία του Κασόγκι στην Τουρκία.
Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Παρίσι δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι ο συλληφθείς «δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση».
Εισαγγελείς ανέφεραν ότι οι έλεγχοι έδειξαν ότι πράγματι, το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει η Τουρκία και το οποίο οδήγησε στη σύλληψή του μετά τον έλεγχο του διαβατηρίου του στο αεροδρόμιο, δεν αφορούσε τον συγκεκριμένο άνδρα.
«Εκτενείς έλεγχοι για την ταυτότητα του προσώπου έδειξαν ότι το ένταλμα δεν τον αφορούσε… αφέθηκε ελεύθερος», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα.
Το χρονικό της υπόθεσης
Ο Κασόγκι, δημοσιογράφος της Washington Post και επικριτής του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, του πρώτου στη σειρά διαδοχής Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αγνοείται μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου του 2018. Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η σορός του τεμαχίστηκε και στη συνέχεια την απομάκρυναν από τον χώρο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί.
Η είδηση της σύλληψης, μέχρι να αποδειχθεί ότι ο άνδρας δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μνηστή του Κασόγκι να δηλώνουν ανακουφισμένοι που ένας τόσο σημαντικός ύποπτος θα δικαζόταν.
Έρευνα του ΟΗΕ το 2019, κατέληξε στο ότι ο Αλ-Οταϊμπί ήταν ένας εκ των 15 ανδρών που εμπλέκονται στη δολοφονία του Κασόγκι εντός του προξενείου. Ο δημοσιογράφος είχε μεταβεί στο σημείο για να παραλάβει ένα έγγραφο που θα του επέτρεπε να παντρευτεί τη μνηστή του.
Το timing της σύλληψης
Η σύλληψή συνέβη σε μια ευαίσθητη στιγμή, μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ. Ο Μακρόν έγινε ο πρώτος σημαντικός ηγέτης της Δύσης που επισκέφθηκε το βασίλειο μετά τη δολοφονία Κασόγκι.
Ο Μακρόν θεωρεί κρίσιμο τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στη σύναψη συνθήκης ειρήνης που να περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή και το Ιράν, ενώ την αντιμετωπίζει ως συμμάχου της Γαλλίας απέναντι σε ισλαμιστές εξτρεμιστές από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Δυτική Αφρική και ως οχυρό απέναντι στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις