Έρευνα – Ανέτοιμα τα παγκόσμια συστήματα υγείας μπροστά σε μια νέα πανδημία
Ο κόσμος είναι ευάλωτος σε μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που μπορεί να είναι πιο επώδυνες για την ανθρωπότητα από ό,τι η Covid-19, διαπιστώνουν οι συντάκτες του Παγκόσμιου Δείκτη Ασφάλειας Υγείας
Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κοροναϊού που έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους ο πλανήτης είναι απροετοίμαστος μπροστά στο ενδεχόμενο μια νέας επιδημίας ή και πανδημίας.
Αυτό συμπεραίνουν οι ερευνητές που συντάσσουν τον Παγκόσμιο Δείκτη Ασφάλειας Υγείας, στο πλαίσιο του κοινού πρότζεκτ της Πρωτοβουλίας για την Πυρηνική Απειλή (Nuclear Threat Initiative) και του Κέντρου Τζονς Χόπκινς στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Bloomberg για την Ασφάλεια Υγείας.
Για την κατάρτιση του δείκτη αξιολογείται η δράση 195 χωρών και διαπιστώθηκε ανεπαρκής ετοιμότητα των χωρών, με αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι ευάλωτος σε μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που μπορεί να είναι πιο επώδυνες για την ανθρωπότητα από ό,τι η Covid-19.
Πώς αξιολογούνται 195 χώρες
Η αξιολόγηση της ικανότητας κάθε χώρας να προλαμβάνει, να ανιχνεύει και να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία το 2021 βασίστηκε σε δημόσιες πληροφορίες.
Οι ερευνητές στάθμισαν, επίσης, άλλους παράγοντες, όπως την εμπιστοσύνη του κοινού στην εκάστοτε κυβέρνηση. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας όλων των χωρών που αξιολογήθηκαν για το 2021 ήταν 38,9/100, παραμένοντας αμετάβλητος από το 2019, ενώ καμία χώρα δεν σημείωσε βαθμολογία πάνω από 75,9.
Τι δεν πήγε καλά
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον τεράστιο πλούτο και την επιστημονική επάρκεια παρέμειναν και το 2021 στην πρώτη θέση της συνολικής κατάταξης, όπως και το 2019 όταν διαμορφώθηκε ο πρώτος αντίστοιχος Δείκτης Ασφάλειας Υγείας.
Όμως, αναλύοντας τα επιμέρους στοιχεία, οι ΗΠΑ σημείωσαν και τη χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά την εμπιστοσύνη του κοινού στην κυβέρνηση, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων από κοροναϊό.
Αυτό εξηγεί και γιατί άλλες χώρες που αξιολογήθηκαν ψηλά το 2019 ανταποκρίθηκαν, επίσης, ανεπαρκώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο ετών, αναφέρεται στην έκθεση, οι πολιτικοί των ΗΠΑ αμφισβήτησαν τα κίνητρα και τα μηνύματα των αξιωματούχων υγείας και έθεσαν υπό συζήτηση τη σοβαρότητα του ιού και την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων.
«Το αποτέλεσμα: σε πολλές περιοχές της χώρας, οι πολίτες ήταν πρόθυμοι να συμμορφωθούν με τις συστάσεις για τη δημόσια υγεία που θα επιβράδυναν την εξάπλωση του ιού», επισημαίνεται.
Οι άλλες χώρες 9 χώρες στο top 10 εκείνων με την υψηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη Ασφάλειας Υγείας είναι οι εξής: Αυστραλία, Φινλανδία, Καναδάς, Ταϊλάνδη, Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Νότια Κορέα και Σουηδία.
- Ούτε η μείωση ΦΠΑ θα βάλει «στοπ» στην ακρίβεια
- Χριστούγεννα: Τι ήταν τελικά το άστρο της Βηθλεέμ
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα κυρίευσαν άλλα 2 χωριά στις περιφέρειες Χαρκόβου και Ντονέτσκ
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα