Κίνα – Επανενώθηκε με τους γονείς του 14 χρόνια μετά την απαγωγή του
Το ζευγάρι δεν σταμάτησε ποτέ να ψάχνει για τον γιο του, ενώ πούλησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για να χρηματοδοτήσει την πολυετή έρευνα
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ζευγάρι στη νότια Κίνα επανενώθηκε με τον έφηβο γιο τους, μετά από 14 χρόνια. Το αγόρι είχε εξαφανιστεί σε ηλικία τεσσάρων ετών, και η ιστορία του είχε αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολύ γνωστή ταινία.
Ο Σουν Ζουό, που είναι πλέον 18 ετών, είχε πέσει θύμα απαγωγής στην επαρχία Σενζέν το 2007, όμως οι γονείς του ποτέ δεν έχασαν την ελπίδα ότι θα τον ξαναέβλεπαν.
Ο πατέρας του, Σουν Χαϊγιάνγκ και η μητέρα του, Πενγκ Σιγίνγκ, πούλησαν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους για να χρηματοδοτήσουν την έρευνα για τον εντοπισμό του, ενώ προσέφεραν έως και $31.000 για οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να τους οδηγήσει στον εντοπισμό του, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν, ο Σουν Χαϊγιάνγκ δήλωσε ότι είχε ταξιδέψει σχεδόν σε κάθε γωνιά της Κίνας αναζητώντας τον γιο του, όπως αναφέρει ιστοσελίδα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Η ταινία «Dearest», του 2014, στηρίχτηκε στην ιστορία των Σουν και απέφερε περισσότερα από $50 εκατ. σε εισιτήρια σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας στο προσκήνιο τη δραματική κατάσταση των απαγωγών και της διακίνησης παιδιών στην Κίνα.
Η μάστιγα της εμπορίας παιδιών στην Κίνα
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα εντάθηκε με την πολιτική ενός παιδιού που είχε επιβάλει η Κίνα, πριν προχωρήσει σε χαλάρωσή της στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Επί σειρά δεκαετιών, όσοι επιθυμούσαν να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί, ήταν αναγκασμένοι να πληρώσουν βαριά πρόστιμα ή εξαναγκάζονταν σε αμβλώσεις.
Παραδοσιακά οι οικογένειες, και ιδίως εκείνες που ζούσαν σε περιοχές της επαρχιακής Κίνας, αντιμετώπιζαν τα αγόρια ως πιο ικανά να συνεισφέρουν στο εισόδημα της οικογένειας και να συνεχίσουν την οικογενειακή γραμμή. Αυτό δημιούργησε μια μαύρη αγορά βρεφών και νηπίων αγοριών, ενώ ώθησε πολλές οικογένειες στο να δώσουν τα κορίτσια τους για υιοθεσία.
Οι αρχές εντόπισαν τον Σουν στην ανατολική επαρχία της Σαντόνγκ, μετά τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία, που οδήγησε στην ταυτοποίηση ενός υπόπτου, του Γου, που τώρα κατηγορείται για την απαγωγή του αγοριού, αναφέρει η ιστοσελίδα του υπουργείου.
Η ταυτότητα του Σουν στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε με τεστ DNA, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.
Ο Γου είναι προφυλακισμένος για δύο απαγωγές παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του Σουν, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι θετοί γονείς του αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την καταβολή εγγύησης εν αναμονή της δίκης τους, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.
Μια εξέλιξη που δεν περίμενε κανείς
Η υπόθεση, όμως, έχει και ανατροπή. Ο Σουν δήλωσε στα κρατικά ΜΜΕ ότι πρόκειται να συνεχίσει να ζει με τους θετούς γονείς του, επειδή εκείνοι είναι που τον μεγάλωσαν επί περισσότερα από δέκα χρόνια, ενώ ο ίδιος μέχρι τώρα δεν γνώριζε τίποτα για την πραγματική του ιστορία.
Βάσει της κινεζικής νομοθεσίας, η μέγιστη ποινή για την εμπορία ανθρώπων είναι ο θάνατος, ενώ εκείνοι που αγοράζουν ανθρώπους μπορούν να φυλακιστούν έως και για τρία χρόνια.
Δεν είναι ξεκάθαρος ο αριθμός των παιδιών που εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Κίνα, όμως οι εκτιμήσεις κινούνται στις χιλιάδες. Οι ΗΠΑ τοποθετούν την Κίνα στην Κατηγορία 3 όσον αφορά την εμπορία ανθρώπων, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση «δεν πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την εξάλειψη του trafficking».
Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, περισσότερα από 8.000 παιδιά που έχουν πέσει θύματα απαγωγής επανενώθηκαν με τους γονείς τους στη διάρκεια του 2021, ενώ πολλές υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί μέσω της τεράστιας βάσης δεδομένων DNA που έχει στη διάθεσή της η κινεζική αστυνομία, και τεχνολογιών όπως η αναγνώριση προσώπου.
Με πληροφορίες από CNN
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις