Μακρόν για Ουκρανία – Θα συζητήσει με Πούτιν, Ζελένσκι και Σολτς «τις προσεχείς ημέρες»
Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί «αναγκαίο να συνεχίσουμε να εξερευνούμε οδούς και τρόπους για να εγγυηθούμε πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών».
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει «τις προσεχείς ημέρες» με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη βιντεοδιάσκεψη του τελευταίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η γαλλική προεδρία.
Ενημέρωση από Μπάιντεν
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νωρίτερα πως ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας για να τους «ενημερώσει» σχετικά με τη συζήτηση που είχε με τον ένοικο του Κρεμλίνου και να τους «συμβουλευθεί για την πορεία που θα ακολουθηθεί».
Το Ελιζέ επιβεβαίωσε εξάλλου ότι ο κ. Μακρόν θα συναντηθεί με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μεθαύριο Παρασκευή στο Ελιζέ και θα εξετάσουν τρόπους να επανενταχθεί η Μόσχα στον διάλογο στο πλαίσιο της λεγόμενης διάταξης «της Νορμανδίας» (Ουκρανία, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία), στο οποίο ο κ. Μπάιντεν «εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του».
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της γαλλικής προεδρίας, οι πέντε δυτικοί ηγέτες «επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν από κοινού για να εγγυηθούν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας (…) και την προάσπιση της σταθερότητας και της ασφάλειάς της».
«Επαγρυπνούν»
Ως προς αυτό, «συνεχίζουν να επαγρυπνούν για τις επιθετικές πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η Ρωσία έναντι της Ουκρανίας», προστίθεται.
Οπως είχε πει ήδη νωρίτερα χθες, ο κ. Μακρόν υπογράμμισε πως θεωρεί «αναγκαίο να συνεχίσουμε να εξερευνούμε οδούς και τρόπους για να εγγυηθούμε πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών».
Επίσης, πρέπει να υπάρξει κάποιο «σχήμα» για να επιδιωχθεί η μείωση των εντάσεων στη σχέση της Ρωσίας «με το NATO», πρόσθεσε, καθώς η Μόσχα βλέπει με κακό μάτι την ενδεχόμενη εισδοχή του Κιέβου στην ατλαντική συμμαχία.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις