Τουρκία – Δημοσκόπηση «χαστούκι» για τον Ταγίπ Ερντογάν
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Eurasia Research, η οποία διεξήχθη το διάστημα 27 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου, παρουσιάζει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πιο ψηλό ποσοστό από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν
Σε Γολγοθά εξελίσσεται η καθημερινότητα για τους πολίτες της Τουρκίας, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, καθώς συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας.
Η απόγνωση των πολιτών αποτυπώνεται σε κάθε δημοσκόπηση, με την τελευταία -της Eurasia Research- να στέλνει τον «σουλτάνο» στο… σπίτι του, ενάμιση χρόνο πριν τις προγραμματισμένες εκλογές.
Το μήνυμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι κοινό: η οικονομική κρίση στην Τουρκία έχει το ονοματεπώνυμο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αλλωστε, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η κατακρήμνιση της αξίας της λίρας δεν έχει προκληθεί από προβλήματα στα θεμέλια της οικονομίας της χώρας, όπως στο παρελθόν. Τα νομισματικά προβλήματα της χώρας αντανακλούν σχεδόν στο 100% τις όλο και πιο λανθασμένες αποφάσεις ενός άνδρα και της επιρροής του στη δήθεν ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα: του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει η έγκριτη βρετανική εφημερίδα.
Δημοσκόπηση – χαστούκι
Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, η δημοσκόπηση της εταιρείας Eurasia Research, η οποία διεξήχθη το διάστημα 27 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου, παρουσιάζει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πιο ψηλό ποσοστό από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το CHP αύξησε τις ψήφους του στο 30,4%, ενώ το AKP υποχώρησε στο 27,6%.
Όπως αναφέρεται, οι αναποφάσιστοι μειώθηκαν και οι ψήφοι τους «μοιράστηκαν» στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ένδειξη της δυσαρέσκειας προς το πρόσωπι του τούρκου προέδρου.
Στο ερώτημα εάν υπάρχει οικονομική κρίση, το 71% απάντησε θετικά, ενώ στο ερώτημα αν η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να δώσει τέλος στην οικονομική κρίση, το 72,1% απάντησε αρνητικά και το 14,3% θετικά.
Στο ερώτημα ποιος πιστεύετε ότι έχει μεγαλύτερο μερίδιο για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, το 84,2% απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν, το 73,2% το ΑΚΡ, το 70,1 % η Λαϊκή Συμμαχία (ΑΚΡ και ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ), το 70,4% ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το 67,8% το MHP και το 15,4% ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Στο ερώτημα εάν ο πρόεδρος Ερντογάν διαχειρίζεται καλά ή κακά την οικονομία, το 80,3% έκανε λόγο για «κακή διαχείριση» και το 12,3% για «καλή διαχείριση».
Ερωτηθέντες εάν ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση είναι πραγματικός, το 7,4 % απάντησε θετικά και το 85,9 % αρνητικά.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το 67,5% απαντά θετικά, ενώ το 22,8% αρνητικά.
Στο ερώτημα ποιο κόμμα σκοπεύουν να ψηφίσουν σε περίπτωση πρόωρων εκλογών (οι αναποφάσιστοι δεν κατανέμονται), το 26,4% απάντησε CHP, το 24% AKP, το 11,3% Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, το 9,5% το φιλοκουρδικό HDP, το 5,7% το ακροδεξιό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το 2,3% DEVA του Αλί Μπαμπατζάν και το 2,3% το Κόμμα του Μέλλοντος του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Με τη κατανομή των ψήφων αναποφάσιστων, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
- CHP: 30,4%
- AKP: 27,6%
- Καλό Κόμμα: 12,9%
- HDP: 11%
- MHP: 6,5%
- DEVA: 6%
- Κόμμα Μέλλοντος: 2,5%
Στο ερώτημα εάν οι πολίτες θα ψήφιζαν τον Ταγίπ Ερντογάν να εκλεγεί ξανά πρόεδρος, το 30,2% απαντά θετικά και το 56% αρνητικά, ενώ το 55,9% εκφράζει την πεποίθηση πως ο «σουλτάνος» δεν θα κερδίσει τις εκλογές αν γινόντουσαν την επόμενη Κυριακή.
- LIVE: Η Ελλάδα μαθαίνει αντίπαλο στα play offs του Nations League
- Ο Παναμάς διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την επονομαζόμενη «Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας»
- Συνταξιούχοι: Συλλαλητήριο στην Αθήνα για «επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή διαβίωση»
- «Maestro»: Backstage από τα γυρίσματα της 3ης σεζόν
- Λαγκάρντ: Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
- Λίβερπουλ: Ο Σλοτ δεν υπολογίζει για την επόμενη σεζόν τον Αλισον