Μια ιδιαίτερα ανησυχητική δήλωση για την πορεία της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, σημειώνοντας ότι η εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κοροναϊού εμφανίζεται να διπλασιάζεται κάθε δύο με τρεις ημέρες. Ακόμη, πρόσθεσε ότι ενδέχεται ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, να κριθεί απαραίτητη η επιβολή νέων lockdown.

Ο Φέργκιουσον, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης (Sage) της βρετανικής κυβέρνησης και επικεφαλής της ομάδας που αναπτύσσει επιδημιολογικά μοντέλα στο Κολέγιο Imperial του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC Radio 4 την Τετάρτη ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανό να κυριαρχήσει στη Βρετανία πριν τα Χριστούγεννα.

«Με αυτό τον ρυθμό είναι πιθανό να επικρατήσει επί της Δέλτα πριν τα Χριστούγεννα. Είναι δύσκολο να ορίσουμε το πότε ακριβώς», εξήγησε ο Φέργκιουσον, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη για την υπόθεση.

Προβλέψεις για αύξηση των κρουσμάτων

«Θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις της νέας παραλλαγής στους συνολικούς αριθμούς των κρουσμάτων – προς το παρόν, κατά πάσα πιθανότητα αντιπροσωπεύει μόλις το 2-3% όλων των κρουσμάτων, οπότε δεν είναι εμφανείς, όμως μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες θα αρχίσουμε να παρατηρούμε αξιοσημείωτη αύξηση και στα κρούσματα».

Δήλωσε ότι μέχρι στιγμής τα κρούσματα της Όμικρον είναι πιο αυξημένα στο Λονδίνο και στη Σκωτία. «Το Λονδίνο είναι αναμενόμενο, επειδή εκεί πηγαίνουν οι περισσότεροι διεθνείς ταξιδιώτες», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι δεν είναι εξίσου σαφείς οι λόγοι για την ταχύτερη εξάπλωση της παραλλαγής στη Σκωτία. Ο Φέργκιουσον υπέθεσε ότι υπάρχει περίπτωση το γεγονός να συνδέεται με την σύνοδο Cop26 στη Γλασκώβη.

Ο αριθμός κρουσμάτων της αρχικής παραλλαγής Όμικρον στη Βρετανία αυξήθηκε από τα 101 στα 473 την Τρίτη, με τη Σκωτία να ανακοινώνει επιστροφή στην τηλεργασία.

Φόβοι για νέα lockdown

Όσον αφορά το ενδεχόμενο lockdown, ο Φέργκιουσον παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να αποκλείσει κανείς το οποιοδήποτε σενάριο, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν «δεν έχουμε πολύ καλή κατανόηση της απειλής».

Ακόμη, συμπλήρωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι, αν η επικρατούσα άποψη είναι ότι απλώς το εθνικό σύστημα υγείας θα οδηγηθεί στην κατάρρευση, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να γίνει για αυτό. Όμως, φυσικά, είναι μια δύσκολη κατάσταση».

Όταν τον πίεσαν να μιλήσει πιο ανοιχτά για το σενάριο νέων lockdown, εκείνος τόνισε: «Είναι βέβαιο ότι ανήκει στη σφαίρα των πιθανοτήτων αυτή τη στιγμή».

Επίσης, σημείωσε ότι οι προκαταρκτικές έρευνες στη Βρετανία έχουν δείξει ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προσφέρουν περίπου τη μισή προστασία απέναντι στην ήπια νόσηση σε σχέση με άλλες παραλλαγές. Όμως συνέχισε λέγοντας ότι «πιστεύουμε ότι η προστασία απέναντι στη βαριά νόσηση είναι πολύ πιθανότερο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να έχουμε επαρκή δεδομένα ως προς αυτό. Στηρίζεται απλώς στα συμπεράσματα των προηγούμενων εμπειριών μας».

Πολύ γρήγορη η εξάπλωση της Όμικρον

Ο Φέργκιουσον αποκάλεσε «πολύ γρήγορο» τον ρυθμό εξάπλωσης της Όμικρον, υπογραμμίζοντας: «είναι ο ίδιος αν όχι ταχύτερος από εκείνον που είδαμε με το αρχικό στέλεχος του ιού τον περσινό Μάρτιο, γεγονός ανησυχητικό».

Ανέφερε ότι τα δεδομένα για την ικανότητα του ιού να παρακάμπτει την ανοσία είναι προκαταρκτικά, αλλά παρέπεμψε σε μελέτη από τη Νότια Αφρική που σημείωνε ότι «αυτός ο ιός Όμικρον μπορεί να παρακάμψει τα αντισώματα που παράχθηκαν έναντι του αρχικού κινεζικού στελέχους του ιού καλύτερα από κάθε άλλη παραλλαγή που έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής».

Πού θα βοηθούσε ένα νέο lockdown

Τα lockdown και άλλοι περιορισμοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία των ανθρώπων από τη λοίμωξη, αλλά και στη συλλογή δεδομένων, υποστήριξε ο Φέργκιουσον. «Υπάρχει μια λογική, από επιδημιολογική σκοπιά, να προσπαθήσουμε να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της κατάστασης, να εξαγοράσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, κυρίως για να χορηγήσουμε αναμνηστικές δόσεις, επειδή πιστεύουμε ότι εκείνοι που έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση έχουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας, αλλά και για να εξαγοράσουμε χρόνο που θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε καλύτερα την απειλή.

»Επομένως, φανταστείτε ότι ένα είδος εναλλακτικού σχεδίου, σε συνδυασμό με την τηλεργασία, δεν θα μπορούσε να σταματήσει την εξάπλωση της νόσου, όμως θα μπορούσε να την καθυστερήσει, δηλαδή τα κρούσματα να μην διπλασιάζονται κάθε δύο με τρεις ημέρες, αλλά κάθε πέντε ή έξι.

»Μπορεί η διαφορά να μην φαίνεται μεγάλη, όμως στην πραγματικότητα είναι, από την άποψη ότι μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά του ιού και να ενισχύσουμε την ανοσία του πληθυσμού».

Ο Φέργκιουσον τόνισε επίσης ότι το «κεντρικό ερώτημα» που θα κρίνει αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να καθυστερήσει την εξάπλωση της Όμικρον, «θα στηριχτεί κυρίως στο μέγεθος της πραγματικής απειλής που αποτελεί, από άποψη νοσηλειών. Αυτή τη στιγμή, στην πραγματικότητα δεν έχουμε πολύ καλή κατανόηση της σοβαρότητας του ιού.

»Υπάρχει μια υπόνοια στα βρετανικά δεδομένα ότι οι λοιμώξεις είναι λίγο πιο πιθανό να είναι ασυμπτωματικές. Όμως αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν επαρκούν για συμπεράσματα».

Με πληροφορίες από Guardian