Χιλή – Νομιμοποιήθηκε ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών
Η μία μετά την άλλη, οι περισσότερες χώρες παραχωρούν ίσα δικαιώματα στον γάμο σε όλους τους πολίτες τους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού
- Δύσκολο εγχείρημα η επιτυχία της COP29 λέει ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Βόπκε Χούκστρα
- Πώς θα λάβετε το επίδομα θέρμανσης οι δικαιούχοι - Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής που εξύμνησε τον έρωτα και τη φύση
- Νέα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον νότιου προαστίου της Βηρυτού - Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης
Μετά από μια ιστορική ψηφοφορία, τα ομόφυλα ζευγάρια στη Χιλή αποκτούν ίσα δικαιώματα στον γάμο, σε μια απόφαση που αποτελεί θρίαμβο για τους ακτιβιστές και σημαντικό πλήγμα για τη συντηρητική ατζέντα του υποψήφιου για την προεδρία, Χοσέ Αντόνιο Καστ.
Ο Καστ κατέκτησε την πλειοψηφία των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών του Νοεμβρίου, λαμβάνοντας συνολικά το 28% και αφήνοντας πίσω του κατά 2% τον αντίπαλό του, Γκάμπριελ Μπόριτς, τον προοδευτικό τέως ηγέτη του φοιτητικού κινήματος. Το αποτέλεσμα αυτό προκάλεσε έντονους φόβους στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της χώρας. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι «ντέρμπι», είναι προγραμματισμένος για τις 19 Δεκεμβρίου.
Τη στιγμή που ο Μπόριτς υποστηρίζει τη διεύρυνση των δικαιωμάτων για τις μειονότητες, η ατζέντα του Καστ στηρίζεται σε συντηρητικές πολιτικές που έχουν διαμορφωθεί βάσει των πλέον απαρχαιωμένων αξιών της καθολικής εκκλησίας.
«Η ισότητα στον γάμο είναι μια ηλιαχτίδα, λίγη ελπίδα», σημείωσε μιλώντας στον Guardian η Ιζαμπέλ Αμόρ, διευθύντρια της οργάνωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, Iguales. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας της βρίσκεται σε «πολύ εύθραυστη ψυχική κατάσταση» εξαιτίας του ενδεχόμενου εκλογής του Καστ. «Πρέπει να αναρωτηθούμε τι ακριβώς θα χάσουμε σε περίπτωση που πάρει την προεδρία».
Ο Καστ, που δεν παραδέχεται ότι είναι ομοφοβικός, έχει δηλώσει ότι «η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα με ετερόφυλα ζευγάρια». Το προεκλογικό του πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις για τα ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά, αποκλείοντας σκόπιμα τα ομόφυλα ζευγάρια.
Στα 16 χρόνια της θητείας του ως αντιπρόεδρος έχει αντισταθεί επανειλημμένως σε προοδευτικές νομοθεσίες, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο κατά των διακρίσεων του 2012 και τη συμφωνία για τον Πολιτικό Γάμο του 2015 – ωστόσο και τα δύο εντέλει υπερψηφίστηκαν από το κοινοβούλιο. Έχει προβάλει παθιασμένες αντιστάσεις στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, το οποίο μετατράπηκε σε νόμο το 2018, παρέχοντας νομικές προστασίες στα τρανς άτομα.
Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο θα επιτρέψει στα ομόφυλα ζευγάρια να ασκούν γονικά δικαιώματα, πράγμα που δεν ήταν εφικτό βάσει του νόμου για τον Πολιτικό Γάμο. Αρχικά, το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί προς ψήφιση από την κυβέρνηση της Μισέλ Μπασελέ το 2017, αλλά το κοινοβούλιο το είχε αγνοήσει μέχρι που ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα του έδωσε χαρακτήρα επείγοντος τον περασμένο Ιούνιο. Στο παρελθόν, ο Πινιέρα είχε αντιταχθεί στο νομοσχέδιο όμως, όπως είπε, η «ζωή» και η «γνωριμία του με ανθρώπους» τον έκαναν να αλλάξει γνώμη.
Η Χιλή είναι η έκτη χώρα της Νότιας Αμερικής που νομιμοποιεί τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, μετά την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, την Κολομβία και το Εκουαδόρ.
«Αισθανόμαστε γαλήνη, δικαιοσύνη και κοινωνική δικαίωση», δήλωσε η Λόα Μπασκουνιάν, μια 42χρονη που περιμένει «χρόνια» για την ισότητα στο δικαίωμα του γάμου. «Πρόκειται για πολλά περισσότερα από τη δυνατότητα να παντρευτώ. Είναι ζήτημα ισότητας».
Με πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις