Αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις – Τι θα επιφέρει η νέα ΚΑΠ
Τα στρατηγικά σχέδια της χώρας θα κατατεθούν στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, διασφάλιση των συνδεδεμένων ενισχύσεων με ενίσχυση της κτηνοτροφίας, καθώς και ενίσχυση των νέων αγροτών, είναι μερικές από τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρει η νέα ΚΑΠ, στον αγροτικό τομέα της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τα στρατηγικά σχέδια, τα οποία θα κατατεθούν στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές μέχρι τα τέλη του χρόνου:
- Καταργούνται τα ιστορικά δικαιώματα και αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα. Η κατάργηση γίνεται σταδιακά από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026.
- Ενισχύονται οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης από το 2023 και ανατρέπεται η διαχρονική ανισοκατανομή της καταβολής των ενισχύσεων όπου το 30% των δικαιούχων της βασικής ενίσχυσης εισέπραττε μέχρι σήμερα το 80% των πόρων.
- Διατηρείται το υφιστάμενο καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η κτηνοτροφία, οι ζωοτροφές, τα ψυχανθή, ενισχύοντας τον σχετικό προϋπολογισμό με πάνω από 35 εκ. ετησίως.
- Ενσωματώνονται στον Στρατηγικό Σχέδιο γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον και η εφαρμογή των 19 οικολογικών σχημάτων άμεσα προσιτών στους Έλληνες αγρότες.
- Στηρίζονται οι βιολογικές καλλιέργειες.
- Ενισχύεται η οικονομία των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με μεταφορά επιπλέον πόρων από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ.
- Γίνεται επένδυση στους Νέους Αγρότες, με αύξηση του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες κατά 50%.
- Δημιουργείται Εθνικό Δίκτυο Γεωργικών Συμβουλών και αυξάνουμε την παραγωγικότητα.
Παράλληλα, ενδυναμώνεται η αγροτική εκπαίδευση – κατάρτιση, δημιουργώντας το ΑKIS, ένα σύγχρονο σύστημα που καλύπτει τις ανάγκες των παραγωγών και λειτουργεί σε τρία επίπεδα: εκπαίδευση – κατάρτιση, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και έρευνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις