Δεν είναι χαζοί οι Σλοβάκοι. Ούτε και βιάζονταν. Απόδειξη ότι δεν πέθαναν όλοι από τον κοροναϊό επειδή  έμειναν ανεμβολίαστοι. Περίμεναν να ιδούν τι θα κάμουν οι άλλοι στην Ευρώπη και να αποφασίσουν.

Επειδή όμως στην Ευρώπη, κάθε χώρα κάνει τα δικά της, αφού προηγουμένως δει και τι κάνουν οι άλλοι παραδίπλα, αποφάσισαν να μην κάνουν τίποτα και να περιμένουν σπίτια τους να περάσει η πανδημία.

Δεν πέρασε

Αυτή όμως δεν πέρασε και οι Σλοβάκοι, μαζί τους Ελβετούς και κάποιους από την Αμερική, όπως εκείνους που μένουν στο Χιούστον όπου φεύγουνε για το φεγγάρι τα διαστημόπλοια, έμειναν με τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Οπότε οι υπεύθυνοι των κυβερνήσεων τους ή των δημάρχων στην περίπτωση των Αμερικάνων, βλέποντας ότι οι Βρυξέλλες αγριεύουν – αυτό δεν αφορά εκείνους στο Χιούστον – και αρχίζουν να προωθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, άρχισαν μία ανελέητη εκστρατεία πειθούς για να τους πείσουνε να επισκεφθούν τα εμβολιαστικά κέντρα.

Ούτε να το σκεφτούν

Σε καμία από τις περιπτώσεις αυτές δεν υπήρχε σκέψη από τους ιθύνοντες να απαιτήσουν εκβιαστικά, τιμωρητικά ή για το καλό τους – όπως το λένε – τη μετάβαση του κόσμου ενώπιων των νοσοκόμων.

Δεν βγήκε καν από τα χείλη κάποιου ειδικού επιδημιολόγου ή λοιμωξιολόγου ή υπουργού ή κυβερνητικού παράγοντα, η σκέψη για επιβολή κάποιου αντιτίμου, ή προστίμου, ή μιας έκτακτης παρακράτησης, ή κάτι σχετικού στους άνω των 60 – δηλαδή τη μισή Ελβετία .

Το παζάρι

Αντιθέτως η δουλειά πήγε κατευθείν στη συναλλαγή. Γιατί, να σημειωθεί κιόλας, τι δέλεαρ θα μπορούσε να είναι η απειλή επιβολής προστίμου,  π.χ. 100 ευρών, λέμε τυχαία ένα νούμερο τώρα,  στον μεγαλοελβετό; Μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση θα λειτουργούσε, θα θεωρούσε ότι η κυβέρνησή του τον περνά για ψιλικατζή.

Ποια είναι όμως αυτή η συναλλαγή που συζητιέται παντού από το πρωί; Φράγκα, φαΐ και η διασκέδαση! Λέει ο Σλοβάκος: Πόσα δίνεις να κάνω το εμβόλιο; Απαντά η κυβέρνηση: 100 από μένα μετρητά με το πού χώσεις τη σύριγγα.

Πόσα;;;

«Οχι» απαντά ο Σλοβάκος. Στο μεταξύ ο Ελεβτός παρακολουθεί με περιέργεια. Επανέρχεται η κυβέρνηση: 200 και για τις δύο δόσεις. Το σκέφτεται ο Σλοβάκος. Και ανταπαντά: «Αν κάνω και την τρίτη;» 300 δικά σου, απαντά ο κυβερνητικός παράγοντας. Και η συμφωνία κλείνει με τη μισή Σλοβακία να πηγαίνει ταμείο να εισπράξει και όχι να καταθέσει!

Παραδίπλα ο Ελβετός, που έβλεπε όλο το deal, στρογγυλοκάθεται και περιμένει προσφορά από την κυβέρνηση: Δεν πληρώνεις ΔΕΗ. «Οχι». Εισιτήριο για τους Χειμερινούς του Πεκίνου. «Ούτε». Κουπόνι για τζάμπα βενζίνη. «Αρχίζεις να με κουράζεις». Τζάμπα φαΐ. «Εχεις την προσοχή μου».  Τζάμπα είσοδο σε εστιατόρια και σε κινηματογράφους. «Δεν θα φύγω πότε από αυτή τη χώρα!»

Πώς την πάτησαν στο Χιούστον

Μείναμε και εκείνοι στο Χιούστον που τους δώσανε 100 δολάρια να πάνε να εμβολιαστούν για την πρώτη δόση. Η συμφωνία μάλλον έμεινε εκεί δεν είπανε τι έγινε μετά, μάλον κάποιο μονοδοσικό τους βάλεν να κάνουν για να μην πληρώσουν 300 δολάρια για τρίτη και ενισχυτική. Τα βρήκαν πάντως.

Ολα αυτά είναι αλήθεια, και ισχύουν και μάλιστα στη Βουλή της Σλοβακίας ψηφίσανε και τη σχετική τροπολογία. Διαβάστε για καταλάβετε:

Η Σλοβακία, με πληθυσμό 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, έχει πληγεί σφόδρα από το τελευταίο κύμα της επιδημίας κι επέβαλε εκ νέου μέτρα λοκντάουν, την ώρα που τα νοσοκομεία της έχουν γεμίσει.

Έως χθες, κατέγραφε τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη μολύνσεων παγκοσμίως για την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το Our World in Data.

Ωστόσο, έχει μείνει πολύ πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ στον εμβολιασμό των πολιτών της, με το 68% των ανθρώπων άνω των 60 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως, την τρίτη χαμηλότερη επίδοση στην Ένωση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, πολύ πιο κάτω από το 88% στο σύνολο της ΕΕ.

Τώρα θα βγει πρώτη στον εμβολιασμό.