Διατροφή – Πόσοι είναι οι vegeterians στην Ελλάδα;
Οι διατροφικές τάσεις σε όλον τον κόσμο συμπαρασύρουν και τις διατροφικές συνήθειες στη χώρα μας. Έτσι δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν vegeterians, τρώνε δηλαδή μόνο πράσινες τροφές και τροφές που δεν έχουν αίμα.
- Χάος για ένα εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα, ουρές και ταλαιπωρία
- EDF: Σε πλήρη λειτουργία ο στόλος των πυρηνικών σταθμών της στη Γαλλία
- Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα
- Το σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα αφάνιζε το λιγότερο 100 εκατ. Ευρωπαίους
Σχεδόν 2 εκατομμύρια είναι οι χορτοφάγοι και οι ημιχορτοφάγοι στην χώρα μας σύμφωνα με έρευνα καταναλωτών που διενήργησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών με δείγμα 1.000 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα.
Και όταν λέμε σχεδόν 2 εκατομμύρια εννοούμε ότι 400.000 δηλώνουν αποκλειστικά χορτοφάγοι και 1,5 εκατομμύριο flexitarians (ημιχορτοφάγοι). Όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν πρόβλημα να φάνε τροφές που περιέχουν και κρέας.
Τώρα από τους 400.000 χορτοφάγους, οι 200.000 περίπου αυτοπροσδιορίζονται ως vegans δηλαδή δεν καταναλώνουν καθόλου ζωϊκά προϊόντα. Οι άλλοι μισοί είναι vegeterians δεν τρώνε κρέας, ψάρι κλπ. Και υπάρχουν οι flexitarians, ή αλλιώς ημιχορτοφάγοι που είναι το 15% του πληθυσμού που προσπαθούν να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει κάποιες φορές και κρέας και δεν είναι ολοκληρωτικά χορτοφαγική.
- Διαβάστε επίσης: Γερμανία – Vegan μενού στα πανεπιστήμια του Βερολίνου για την προστασία του περιβάλλοντος
Αναζητούν εναλλακτικά προϊόντα
Οι vegeterians, που είναι μια ευκαταφρόνητη μερίδα καταναλωτών για να καλύψουν τις διατροφικές τους συνήθειες επιλέγουν πιο «εναλλακτικά» προϊόντα τα οποία και βρίσκουν στην ελληνική αγορά. Αυτά είναι το φυτικό τυρί, τα φυτικά γάλατα, το κρέας εργαστηρίου κλπ.
Μάλιστα τα ποσοστά του καθορίζονται ως εξής: Το 14% καταναλώνει γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης, το 11% θα έτρωγε κρέας εργαστηρίου, ενώ το 19% του κοινού θεωρεί αυτές τις εναλλακτικές ως πιο υγιεινές.
Αλάτι και ζάχαρη
Η ίδια έρευνα αποτύπωσε και την στροφή των καταναλωτών (παίζει σημαντικό ρόλο και η υγεία) σε προϊόντα που υποκαθιστούν το αλάτι και τη ζάχαρη. Μάλιστα το 37% του κοινού δηλώνει ότι γενικότερα αποφεύγει την κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης. Ενώ εντονότερη είναι η τάση για τη μείωση του αλατιού, την οποία επιθυμεί το 48% του κοινού.
Τα social media
Δεν είναι παράξενο πως στην περίοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ζούμε, αυτά θα καθορίζουν ακόμη και τις διατροφικές μας συνήθειες. Η έρευνα έδειξε πως το 53% του κοινού μαγειρεύει σήμερα έχοντας ανοιχτό το κινητό δίπλα για να βλέπει συνταγές, ενώ το 26% έχει ρωτήσει ενεργά συμβουλές μέσω των social media.
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι influencers αναμένεται να αποκτήσουν πιο ενεργούς ρόλους και να επηρεάζουν περισσότερο τις εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις