Κοροναϊός – Στόχος να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας πριν η «Όμικρον» επικρατήσει – Ποιοι βρίσκονται στον σχεδιασμό
Ο κοροναϊός επιμένει σε παγκόσμιο επίπεδο, με την παραλλαγή Όμικρον να συνεχίζει να αποτελεί ερωτηματικό για τους επιστήμονες αφού δεν την έχουν αξιολογήσει ακόμα πλήρως.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Την ώρα που ο κοροναϊός συνεχίζει να πλήττει όλο τον πλανήτη, η νέα παραλλαγή του ιού «Όμικρον» συνεχίζει να ανησυχεί επιστήμονες και κυβερνήσεις αφού η οξύτητα της απειλής δεν έχει «αποκωδικοποιηθεί» πλήρως.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι 4,2 φορές πιο μεταδοτική στα πρώτα στάδια της έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, υποστηρίζει έρευνα Ιάπωνα επιστήμονα που συμβουλεύει το υπουργείο Υγείας της χώρας του. Πρόκειται για εύρημα που πιθανότατα θα επιβεβαιώσει τους φόβους για την υψηλή μεταδοτικότητά της, σχολιάζει το Bloomberg.
Ο Χιρόσι Νινιούρα, που ειδικεύεται σε μαθηματικά μοντέλα για μεταδοτικές ασθένειες, ανέλυσε τα στοιχεία του γονιδιώματος, που εντοπίστηκε στις 26 Νοεμβρίου στη Νότια Αφρική. «Η Όμικρον μεταδίδεται περισσότερο και ξεφεύγει της ανοσίας που χτίστηκε φυσικά ή μέσω εμβολιασμού», δηλώνει ο Ιάπωνας επιστήμονας.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη μπορεί να επιφέρει ακόμα ισχυρότερο χτύπημα από τη μετάλλαξη Δέλτα και ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες». Ωστόσο, η εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στη Νότια Αφρική δεν έχει ακόμα οδηγήσει σε πίεση στα νοσοκομεία, δημιουργώντας μια αισιοδοξία ότι προκαλεί ήπια συμπτώματα.
Ο καθηγητής έκανε την ανάλυση με την ίδια μεθοδολογία με την οποία είχε πραγματοποιήσει τον Ιούλιο ανάλυση στην οποία προέβλεπε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει στην Ιαπωνία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Πού έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα η «Όμικρον»
Θέμα χρόνου να επικρατήσει η «Όμικρον» και στην Ελλάδα
Θέμα χρόνου είναι ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες να συμβεί και στην Ελλάδα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, όπου ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
«Η επέκταση του στελέχους εκτός της Νότιας Αφρικής είναι δεδομένη με την πιθανότητα επικράτησής του έναντι του «Δέλτα» να αυξάνεται μέρα με την μέρα», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα συγκλίνουν ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου έχει πολύ καλές πιθανότητες να προσφέρει ικανοποιητική προστασία από τις βαριές περιπτώσεις της παραλλαγής.
Όσον αφορά τη νοσηρότητα, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής παρά την εκρηκτική αύξηση των διαγνώσεων στη Νότια Αφρική δεν διαφαίνεται αύξηση στους θανάτους, ωστόσο παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες.
«Αυτό το χάσμα μεταξύ διαγνώσεων – νοσηλειών – θανάτων προς το παρόν το αντιμετωπίζουμε ως ένα παράδοξο με δεδομένη τη σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της χώρας. Βρισκόμαστε σε αναμονή για να δούμε κατά πόσο η έξαρση της Όμικρον στη Νότια Αφρική θα οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Πρόσθεσε ότι επίσης σημαντικό είναι να δούμε το προφίλ νοσηρότητας της «Όμικρον» σε χώρες με καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τα δεδομένα «η «Ομικρον» διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο με τρεις ημέρες».
Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
Σημαντική βελτίωση δείχνει ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 11% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων κατέγραψε μικρή επιδείνωση της τάξεως του 3%. Παραμένει αυξημένη η πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση σταθεροποίησης, είπε ο καθηγητής.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έδειξε μεγάλη αύξηση της τάξεως του 8%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 υποχώρησε κατά 8% ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων είναι κοντά στο 1,3.
Υπενθύμισε την δωρεάν παροχή self test στους πολίτες καλώντας τους να προβούν στην εκτέλεση αυτού για να μειωθεί το φορτίο στην κοινότητα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Την εικόνα της πανδημίας αποτύπωσαν και οι χάρτες που έδωσαν στη δημοσιότητα το covid19.gov.gr και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω χάρτη.
Μάχη με τον χρόνο
Όπως είναι εύκολα κατανοητό, δίνεται μια δύσκολη μάχη με τον χρόνο πριν να επικρατήσει η νέα παραλλαγή του κοροναϊού έτσι ώστε να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας. Έχει ήδη παρθεί η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, ενώ από τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν τα εμβόλια στα παιδιά 5-11 ετών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε σήμερα πως μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας υπάρχει σημαντική αύξηση των ραντεβού για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Τις τελευταίες δέκα μέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201.000 ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων 88.000 αφορούσαν τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης εκ των οποίων περισσότερα από 502.000 αφορούν τους συμπολίτες μας από 60 και πάνω.
Από αύριο ανοίγει και η πλατφόρμα των ραντεβού για παιδιά 5-11 και από τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Από αύριο θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας ειδική πλατφόρμα όπου θα μπορούν οι γονείς να απευθύνουν τα ερωτήματά τους και τις απορίες τους για τον εμβολιασμό ενώ στις 14 Δεκεμβρίου η Μαρία Θεοδωρίδου και η Βάνα Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν ζωντανά μέσω διαδικτύου σε απορίες και ερωτήσεις γονιών αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.
Έρχεται και τέταρτη δόση;
Την ίδια ώρα έχει ανοίξει η συζήτηση για την τέταρτη δόση του εμβολίου, όχι μόνο για τους ανοσοκατεσταλμένους, κάτι που είναι δεδομένο ότι θα συμβεί. Στην Ελλάδα για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού αναμένεται να αποφασίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.
Την είδηση για την χορήγηση της τέταρτης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους, μετέδωσε η ΕΡΤ, ενώ σε δηλώσεις της στο iatropedia.gr η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου επιβεβαίωσε πως «είναι στο πρόγραμμα να το συζητήσουμε στην Επιτροπή και είναι μέσα στα θέματα που συζητούνται και διεθνώς. Αυτό που θέλω να τονίσω, επειδή ο κόσμος μπερδεύεται, δεν είναι για τον γενικό πληθυσμό. Εάν υπάρξει μια ομάδα που θα πάρει τέταρτη δόση, να το τονίσετε, είναι άτομα που έχουν συγκεκριμένο πρόβλημα ανοσοκαταστολής, π.χ. μεταμοσχευμένοι».
Μπορεί η κ. Θεοδωρίδου να δήλωσε τα παραπάνω, όμως το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης για καλύτερη προστασία από τη μετάλλαξη Όμικρον δεν απέκλεισε με συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ 100,3 FM και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Η αποκαλυπτική δήλωση του Άλμπερτ Μπουρλά
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον. «Όταν δούμε δεδομένα από πραγματικές συνθήκες, θα μπορούμε να εκτιμήσουμε αν η Όμικρον καλύπτεται επαρκώς από την τρίτη δόση και για πόσο χρόνο. Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι πως νομίζω ότι θα χρειαστούμε τέταρτη δόση», δήλωσε ο κ. Μπουρλά στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Ένα είναι σίγουρο. Η μάχη με τον κοροναϊό είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα εμβόλια παραμένουν το μεγαλύτερο όπλο της ανθρωπότητας απέναντι στον ιό και τις μεταλλάξεις του.
Ίσως, το πραγματικό πρόβλημα να είναι ότι συνεχίζονται οι διακρίσεις σε σχέση με τα εμβόλια, για τις οποίες ξαναμίλησε ο ΠΟΥ. Αυτό είναι το φαινόμενο που λειτουργεί υπέρ της πανδημίας και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος ώστε ο κοροναϊος να συνεχίζει να απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα, είτε με το κλασικό στέλεχος είτε με τις παραλλαγές του…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις