Lockdown για ανεμβολίαστους – Ποιες πόρτες κλείνουν για τους 60 και άνω που δεν έκαναν την τρίτη δόση
Στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την πανδημία που είχαν ανακοινωθεί πριν μερικές μέρες, είχε δοθεί διορία σε όσους είναι 60 ετών και άνω και έχουν κάνει δύο δόσεις, να μεριμνήσουν πριν περάσουν επτά μήνες, ώστε να κλείσουν ραντεβού και για την τρίτη δόση.
Με… υποβιβασμό στην κατηγορία των ανεμβολίαστων απειλούνται όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν φρόντισαν να κάνουν μέσα σε επτά μήνες και την τρίτη δόση. Πλέον ισχύει ο κανόνας ότι δύο δόσεις ίσον καμία και όσοι ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία θα δουν από την ερχόμενη Δευτέρα το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους να χάνει την αξία του.
Στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την πανδημία που είχαν ανακοινωθεί πριν μερικές μέρες, είχε δοθεί διορία σε όσους είναι 60 ετών και άνω και έχουν κάνει δύο δόσεις, να μεριμνήσουν πριν περάσουν επτά μήνες, ώστε να κλείσουν ραντεβού και για την τρίτη δόση.
Επανέρχονται οι περιορισμοί
Οσοι δεν φρόντισαν να το κάνουν θα δουν να επανέρχονται στη ζωή τους οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους, και αφορούν την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και σε κλειστούς χώρους που σχετίζονται με την εστίαση και την ψυχαγωγία.
Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται μάλιστα και η υπουργική απόφαση στην οποία θα αναφέρονται με ακρίβεια οι λεπτομέρειες επ’ αυτού. Την ίδια ώρα, από τις 16/1/2021 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών που δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ μηνιαίως.
Τι αλλάζει από την Δευτέρα
Οι επιστήμονες δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανάγκη εμβολιασμού και με την τρίτη δόση, καθώς όπως επισημαίνουν «αντιμετωπίζει το ίδιο αποτελεσματικά και την παραλλαγή Όμικρον, όσο και την Δέλτα».
Έτσι λοιπόν, από την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου όσοι είναι άνω των 60 ετών και έχασαν την προθεσμία για εμβολιασμό με την τρίτη δόση στους επτά μήνες, θα… μπουν σε περιπέτειες, μιας και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.
Κάτι που ανέφερε, μιλώντας στον Σκάι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε από τις 13 Δεκεμβρίου οι πολίτες αυτής της κατηγορίας θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι με τους αντίστοιχους περιορισμούς και την υποχρέωση για rapid test.
«Αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί να μην πηγαίνει πουθενά»
«Η εφαρμογή ενός λοκντάουν θα πρέπει τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους να είναι η τελευταία λύση και ελπίζω να μην χρειαστεί» υπογράμμισε. Θα έπρεπε ωστόσο, είπε να πάρουμε μέτρα περιορισμού της κινητικότητας των ανεμβολίαστων, έχοντας έτσι διπλό όφελος, αφενός την μείωση του ιικού φορτίου και την μετάδοση του ιού και την αύξηση των εμβολιασμένων λόγω της ασκηθείσας πίεσης», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα το δημιουργεί η Δέλτα
Σύμφωνα με τον ίδιο «το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν το δημιουργεί το στέλεχος Όμικρον, αλλά το Δέλτα. Έχουμε καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, άρα το στέλεχος Όμικρον είναι μια προοπτική, όχι η πραγματικότητα σήμερα στην Ελλάδα».
«Η υποχρεωτικότητα είναι ένας τρόπος να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και οι αυξημένοι εμβολιασμοί είναι η λύση του προβλήματος τους επόμενους μήνες» επεσήμανε ο κ. Μανωλόπουλος. «Θα πρέπει να επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες είτε ηλικιακά είτε με βάση το επάγγελμα ή θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση στην κατηγορία των ατόμων άνω των 60 που είναι αυτή που παράγει τους περισσότερους θανάτους και νοσηλείες. Ίσως το οικονομικό αντικίνητρο των 100€ να μην είναι τόσο πειστικό. Ίσως το περιθώριο που δόθηκε για τις 15 Ιανουαρίου να είναι πολύ χαλαρό», εκτίμησε.
Εν αναμονή
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, η Όμικρον «τα βασικά που έχει είναι το θέμα της μετάδοσης, καθώς είναι πιο μεταδοτική από ο στέλεχος Δέλτα, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πούμε για το θέμα της σοβαρότητας της νόσησης, ενώ αναμένουμε τα νέα για την ανοσιακή διαφυγή.
Η δυνατότητα που έχουμε με την τρίτη δόση των εμβολίων να καλύπτουμε μια ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση θα είναι αυτή που θα μας προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό και για το στέλεχος Όμικρον» σημείωσε.
Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών θα καθυστερήσει 2 με 4 εβδομάδες
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση της πορείας της πανδημίας, και σταδιακή μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων. «Το δυσάρεστο είναι ότι υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και απωλειών, καθώς αυτά ακολουθούν μετά από 15 ημέρες την επιδημιολογική καμπύλη» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η πτώση στους «σκληρούς δείκτες» θα καθυστερήσει κατά 2-4 εβδομάδες.
Κορύφωση θανάτων
Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποιεί για κορύφωση θανάτων τις επόμενες μέρες.
«Σύμφωνα με τα μοντέλα μας μέχρι τα Χριστούγεννα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι σημαντική. Τώρα έχουμε μεσοσταθμικά γύρω στα 5.500-5.600 κρούσματα την ημέρα και μπορούν να φτάσουν στα 4.000, ακόμα και στα 3.000 ανάλογα με την επιτάχυνση που θα υπάρξει. Οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στην κορύφωση αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα πια. Χθες είχαμε μια μείωση στους νοσηλευόμενους, η οποία είναι απειροελάχιστη, αλλά είναι σημαντική γιατί δε βλέπουμε αύξηση.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Πάνω από 2.500 κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Οι πέντε περιοχές με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων
Οι θάνατοι θα περιοριστούν σε κάτω από τους 40 τη νέα χρονιά, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα δούμε την κορύφωση των θανάτων για να αρχίσουμε μετά να πέφτουμε. Προς τα Χριστούγεννα μπορεί να φτάσουμε στους 60 θανάτους, αλλά όχι χαμηλότερα. Και αυτό εξαρτάται από το πόσο σοβαροί θα είμαστε πηγαίνοντας στα Χριστούγεννα», υπογράμμισε, μιλώντας στον Σκάι.
- Φθιώτιδα: Ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες – Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Τροχαίο στις Σέρρες: Πέθανε ο 15χρονος οδηγός του οχήματος που προσέκρουσε σε κολώνα
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Influencer συνομιλεί με σερβιτόρα που εργάζεται «μέσω» ρομπότ λόγω αναπηρίας
- Τι είπε ο Λάρκιν για τον Σλούκα: «Είναι αυτός ο δεύτερος καλύτερος παίκτης στην Euroleague;» (vid)
- Κασσελάκης: Κατέθεσε στεφάνι στον Γοργοπόταμο – «Η εθνική ομοψυχία είναι πάνω από όλα»