Τουρκικός στόχος διαρκείας η Κύπρος
Τι κρύβουν οι απειλές Ερντογάν, με αφορμή το τζαμί που έκαψε στη Λάρνακα ένας σύρος μουσουλμάνος, με ψυχολογικά προβλήματα
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα ψάχνει, όταν είναι διεθνώς απομονωμένη, κάποια αφορμή για να επιτεθεί εναντίον της Κύπρου. Από το 1960, με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έως και σήμερα όλες οι παράνομες επεμβάσεις, επιθέσεις ή εισβολές, της δήθεν εγγυήτριας δύναμης Τουρκίας, έγιναν κατόπιν διαφόρων αιτιών και αφορμών.
Για παράδειγμα η πρώτη τουρκοκυπριακή ανταρσία καθοδηγούμενη από την Αγκυρα που έγινε τέτοιες χριστουγεννιάτικες ημέρες το 1963, με τη δημιουργία των πρώτων τουρκοκυπριακών θυλάκων (και της περίφημης «Πράσινης Γραμμής» στη Λευκωσία), έγινε με αφορμή τη δήθεν καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων (από τις συμφωνίες του 1960). Και όταν δόθηκε εντολή από τον Γρίβα για εξουδετέρωση των τουρκοκυπριακών θυλάκων η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να βομβαρδίσει (με βόμβες ναπάλμ) την Τηλλυρία δολοφονώντας αμάχους.
Ακόμα και το 1967 με την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο (πράξη που έκανε η χουντική κυβέρνηση) και οι βομβαρδισμοί από τουρκικά αεροσκάφη σε περιοχές της ελεύθερης Κύπρου έγιναν με αφορμή των γεγονότων της Κοφίνου με τις μπουλντόζες που μετέτρεψαν σε τεθωρακισμένα ο Νίκος Σαμψών και ο Γρίβας εναντίον των Τουρκοκυπρίων.
Αλλά και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο δεν έγινε με αφορμή το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου; Σήμερα άλλη μια απειλή εκτοξεύεται και μάλιστα από τον ίδιο τον Ερντογάν με αφορμή το κάψιμο ενός τζαμιού, του Μεγάλου Τζαμιού (όπως ονομάζεται) στη Λάρνακα. Ούτε καν ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του στην κυβέρνηση εξέτασαν το γεγονός ότι το τζαμί το έκαψε ένας Σύρος, μουσουλμάνος, με ψυχολογικά προβλήματα, που είχε διαφορές με τον τοπικό ιμάμη. Μάλιστα συνελήφθη πάραυτα από την κυπριακή Αστυνομία και αναμένεται να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.
Αλλά για τον Ερντογάν το κάψιμο ενός τζαμιού μέσα στην πόλη της Λάρνακας δεν έχει καμία σημασία εάν κάηκε από ομόθρησκό του, εάν η καταδικαστέα αυτή πράξη δεν είχε κανένα πολιτικό κίνητρο, ούτε βεβαίως οποιαδήποτε ανάμειξη Ελληνοκυπρίων ή Ελλαδιτών, ούτε καν εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών κάποιας χώρας (γειτονικής ή μη), αλλά άδραξε την ευκαιρία για να απειλήσει ακόμα μια φορά την Κύπρο. Σε μια περίοδο που αρχίζουν οι γεωτρήσεις της αμερικανικής EXXON Mobil σε συνεργασία μάλιστα με καταριανή εταιρεία και την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αναγνώριζε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ.
Γνώριζε πολύ καλά ο Ερντογάν ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούν εδώ και καιρό τις κινήσεις του στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, επειδή είναι αποφασισμένοι να επιτρέψουν στην EXXON Mobil να αρχίσει τις γεωτρήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τις απειλές του κατά της Κύπρου τής έκανε λίγο πριν αναχωρήσει για το Κατάρ, όπου η μεγαλύτερη και πανίσχυρη εταιρεία του πετρελαίου συνεργάζεται με τους Αμερικανούς στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Καταριανοί πλήρωσαν αρκετά χρήματα για να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ και δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν να τους ενοχλήσει.
Νέες απειλές
Αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψάχνει μια ευκαιρία και σε δηλώσεις του τόνισε πως δεν θα μείνει αναπάντητη η επίθεση σε τζαμί στη Λάρνακα, λέγοντας «θα πληρώσετε βαρύ τίμημα για τη συμμετοχή σας σε τέτοια δολιοφθορά». Δεν παρέλειψε μάλιστα να προσθέσει: «Μην κάνετε τέτοιες δολιοφθορές στους ναούς μας. Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα για τη συμμετοχή σας σε τέτοια δολιοφθορά». Ανέφερε ακόμη ότι βρίσκονται σε αναζήτηση του ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό. «Εχουμε έξι τζαμιά στη Νότια Κύπρο και για την ασφάλειά τους είναι υπεύθυνη η διοίκηση της Νοτίου Κύπρου. Εμείς λέμε ότι πρέπει να παρέχουν την ίδια ασφάλεια, όπως και εμείς παρέχουμε για τους δικούς τους ιερούς χώρους και τις εκκλησίες τους», είπε συγκεκριμένα.
Εννοεί μάλλον τους ιερούς ναούς που βεβήλωσαν οι Τούρκοι μετά την εισβολή. Ορισμένους από αυτούς (όπως καταγγέλθηκε στην UNESCO) τους μετέτρεψαν στα Κατεχόμενα σε στάβλους ή ακόμα και σε ντισκοτέκ, πουλώντας τις ιερές βυζαντινές εικόνες στο εξωτερικό (κυρίως σε ρώσους ολιγάρχες) και δεν επέτρεπαν τη λειτουργία των ιερών ναών. Ο Πάπας στην Κύπρο ήρθε, όπως είπε, στα βήματα του Αποστόλου Βαρνάβα. Τρία χιλιόμετρα έξω από την κατεχόμενη Αμμόχωστο βρίσκεται το αρχαίο μοναστήρι (του 5ου μ.Χ. αιώνα) του Αποστόλου Βαρνάβα, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ο Πάπας δεν μπόρεσε, αλλά ούτε θέλησε να περάσει στα Κατεχόμενα για να επισκεφθεί έναν ναό που λειτούργησε για πρώτη φορά έπειτα από 31 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Στο κατεχόμενο Λευκόνοικο οι Τούρκοι μετέτρεψαν τον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ σε… παζαράκι. Στο κατεχόμενο χωριό Τριμίθι οι Τούρκοι μετέτρεψαν την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους σε… στούντιο κεραμικής. Ο μεσαιωνικός ναός του Αγίου Ιωάννου στο Ριζοκάρπασο, διακοσμημένος κάποτε με σπάνιες αγιογραφίες, στεγάζει πλέον αγέλη προβάτων ενώ πολλές άλλες εκκλησίες έχουν λεηλατηθεί ή καεί.
- Σεισμός τώρα στην Αιτωλοακαρνανία
- Η Μπαρτσελόνα μπήκε στην αγορά των τατουάζ!
- Συρία: Το Κατάρ ξανάνοιξε την πρεσβεία του στη Δαμασκό
- LIVE: Ολυμπιακός – Λαμία
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
- Θέλει άραγε η Gen Z να ανταλλάξει δώρα Χριστουγέννων;