Ινδία – Χιλιάδες αγρότες στους δρόμους – Πήρε πίσω το νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Μόντι
Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο κινητοποιήσεων, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε ότι αποσύρει το νομοσχέδιό του για τη μεταρρύθμιση της γεωργίας
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Οι Ινδοί αγρότες τερμάτισαν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, όπως ανακοίνωσαν γεωργικά συνδικάτα της χώρας, μερικές εβδομάδες αφού ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε ότι αποσύρει το νομοσχέδιό του για τη μεταρρύθμιση της γεωργίας προκειμένου να βρεθεί λύση στην αντιπαράθεση που διαρκεί περισσότερο από έναν χρόνο.
Πορεία θα πραγματοποιηθεί στο Σάββατο για να γιορταστεί η νίκη της εκστρατείας των αγροτών κατά των μεταρρυθμίσεων του Μόντι, δήλωσε ο Μπαλμπίρ Σινγκ Ραζαβάλ, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος, όπως μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο PTI.
Από πέρυσι χιλιάδες αγρότες είχαν κατασκηνώσει γύρω από το Νέο Δελχί διαμαρτυρόμενοι για τη γεωργική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση Μόντι.
Παρά την υποχώρηση του Ινδού πρωθυπουργού, οι ενώσεις των αγροτών είχαν ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν τη μάχη μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους.
Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν παρά την ακύρωση της μεταρρύθμισης, αν και με τη συμμετοχή λιγότερων ανθρώπων.
Τι ζητούσαν
Μεταξύ άλλων οι αγρότες ζητούσαν να τους δοθούν εγγυήσεις για τον καθορισμό ελάχιστων τιμών για τα γεωργικά προϊόντα και να καταβληθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των εκατοντάδων αγροτών οι οποίοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Η αγροτική μεταρρύθμιση του Μόντι είχε ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του 2020 και βάσει αυτής επιτρεπόταν στους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους στον αγοραστή της επιλογής τους, αντί να στρέφονται αποκλειστικά στις αγορές που ελέγχονται από το κράτος, οι οποίες όμως διασφάλιζαν μια ελάχιστη τιμή αγοράς για κάποια προϊόντα.
Αμέσως μετά την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης πολλοί μικροί αγρότες βγήκαν στους δρόμους, δημιουργώντας καταυλισμούς στην είσοδο του Νέου Δελχί. Εκτιμούσαν ότι αυτή η απελευθέρωση τους απειλούσε καθώς τους ανάγκαζε να ξεπουλήσουν τα προϊόντα τους σε μεγάλες εταιρείες.
Εν’ όψει εκλογών
Πολλοί απέδωσαν τη μεταστροφή του Μόντι στις επικείμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε πολλά κρατίδια της Ινδίας και οι οποίες είναι σημαντικές για το εθνικιστικό, ινδουιστικό κόμμα του BJP.
Στις αρχές του 2022 θα διεξαχθούν εκλογές σε αρκετά κρατίδια της Ινδίας, κυρίως στο Πουντζάμπ, από όπου κατάγονται πολλοί αγρότες, και το Ουτάρ Πραντές, το πιο πολυπληθές της χώρας με 220 εκατομμύρια κατοίκους.
Το αγροτικό κίνημα ήταν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ινδία μετά την εκλογή του Μόντι στην πρωθυπουργία, το 2014.
Ο γεωργικός τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην Ινδία καθώς προσφέρει τα προς το ζην για σχεδόν το 70% του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων της χώρας και αποτελεί περίπου του 15% του ΑΕΠ της.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις