Υπουργοί Οικονομικών G7 – Οι πληθωριστικές πιέσεις στη συνάντηση της Δευτέρας
Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των οικονομικών επιτελείων έχει μετατοπιστεί από το πώς θα προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, στο πώς θα τιθασευθεί ο πληθωρισμός
- Βενσάλ Κασέλ, ετών 58: Η Μπελούτσι, ο Άντριου Τέιτ & άλλες ιστορίες για αυτόν που έφερε το Μίσος στην οθόνη
- Γιατί η Γερμανία δεν θα συνελάμβανε τον Νετανιάχου
- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, ζητώντας να μειωθούν τα ενοίκια
- Η Tesla η πιο θανατηφόρα μάρκα αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος
Η άνοδος του πληθωρισμού στη σκιά και της τελευταίας εξέλιξης στις ΗΠΑ αποτελεί κεντρικό θέμα της διαδικτυακής συνάντησης που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της G7, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ομάδα των επτά ισχυρών οικονομικών.
Η συνάντηση πραγματοποιείται με φόντο τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δίνοντας το στίγμα της ατζέντας, ενώ ακόμη θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της προστασία της δημόσιας υγείας με βάση της εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το περιεχόμενο της επικείμενης συνάντησης υποδεικνύει ότι δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των οικονομικών επιτελείων παγκοσμίως έχει μετατοπιστεί από το πώς θα προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, στο πώς θα τιθασευθούν οι πληθωριστικές πιέσεις που πιέζουν τα εισοδήματα.
Το πρόβλημα για την G7 έγκειται στο ότι δεν είναι σαφές τι μπορούν να κάνουν, επισημαίνεται, μπροστά στην ολοφάνερη ανησυχία για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών μετά και τα νεότερα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ που σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Την ίδια στιγμή, ανοδική πορεία διαγράφει ο πληθωρισμός και στην ευρωζώνη και στη Μ. Βρετανία κάτω από το βάρος των πρωτοφανών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, της έλλειψης εργατικού δυναμικού και των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ – Πληθωρισμός και Ομικρον υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις ανάπτυξης στην ευρωζώνη
«Δεν μπορούν να κάνουν πολλά οι κυβερνήσεις για να επιβάλουν μια λύση», δήλωσε ο Στέφεν Στάνλεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Amherst Pierpont Securities LLC, ο οποίος εκτιμά ότι το πιο πιεστικό ζητούμενο για τους κυβερνώντες αυτήν τη στιγμή είναι να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τους πολίτες και ότι τουλάχιστον προσπαθούν κάτι να κάνουν για το πρόβλημα.
Η συνεχιζόμενη άνοδος της ζήτησης για αγαθά, πρόσθεσε, θα ξεπεράσει τη δυνατότητα της προσφοράς, και αυτό, ακόμη και αν εξέλιπαν οι πιέσεις από την πανδημία.
Fed και EKT
Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες που παρακολουθούν στενά τις τάσεις στους μισθούς στο πλαίσιο της ανάλυσης για τη χάραξη της νομισματικής τους πολιτικής. Εάν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αρχίσουν να ζητούν αυξήσεις στους μισθούς για να αντιμετωπίσουν τη μείωση του εισοδήματός τους λόγω του ήδη υπάρχοντος πληθωρισμού, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ακόμη υψηλότερη αύξηση των τιμών στην οικονομία, επισημαίνουν οι οικονομικοί επιτελείς. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να ωθήσει τις εταιρείες να μετακυλίσουν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στους καταναλωτές με τη μορφή αυξήσεων τιμών, γεγονός που θα ανατροφοδοτούσε τον υψηλότερο πληθωρισμό.
Οι προβλέψεις και των δύο αυτών κεντρικών τραπεζών αναμένονται με ενδιαφέρον την επόμενη εβδομάδα καθώς τόσο η FED όσο και η ΕΚΤ έχουν προγραμματίσει να συνεδριάσουν για τη χάραξη της νομισματικής τους πολιτικής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις