Κοροναϊός – «Στοίχημα» να μη χαθούν άλλες ζωές – Τα πρώτα αισιόδοξα στοιχεία για το τέλος της πανδημίας
Η μάχη πρέπει να δοθεί σε τρία μέτωπα: εμβολιασμός, μέτρα και κυρίως μάσκα και ενίσχυση του συστήματος υγείας
Η σταθερή μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με τα καθησυχαστικά νέα για τις επιπτώσεις της νέας παραλλαγής Όμικρον, προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία, με αρκετούς ειδικούς να αρχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ και να προβλέπουν το – όχι πια τόσο μακρινό και αόριστο – τέλος της πανδημίας.
Ωστόσο, οι αλματώσεις ρυθμοί στους θανάτους και τις διασωληνώσεις ασθενών κοροναϊού δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, καθώς είναι προφανές ότι ακόμη κι αν πλησιάζουμε – έστω και με αργούς ρυθμούς – στο τέρμα, τα τελευταία μέτρα θα είναι δύσκολα.
Το βασικό «στοίχημα» είναι και πρέπει να είναι να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές.
Δεν επιτρέπεται να γίνει «ρουτίνα» ο καθημερινός χαμός περίπου 100 ανθρώπων, λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της.
Η μάχη πρέπει να δοθεί σε τρία μέτωπα – και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι ειδικοί:
- Στον εμβολιασμό όλων.
- Στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, με πρώτο και κύριο τη χρήση μάσκας.
- Και στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και με τις απαιτούμενες υποδομές.
Π. Γαλιατσάτος – Johns Hopkins: Σε 6-8 μήνες μπορεί να έρθει το τέλος της πανδημίας
Μια αισιόδοξη εκτίμηση αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας έδωσε ο Παναγής Γαλιατσάτος, επικεφαλής της μονάδας Covid στο νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ, λέγοντας πως η πανδημία θα φτάσει στο τέλος της σε 6-8 μήνες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα δεδομένα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Γαλιατσάτος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «από τις έρευνες για τη μετάλλαξη Όμικρον, προκύπτουν δύο πράγματα: Αυτό που φοβόμασταν ότι μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές επιβεβαιώνεται, αλλά την ίδια στιγμή δεν βλέπουμε οι ασθενείς να νοσούν βαριά και να καταλήγουν στο νοσοκομείο», όπως σημείωσε.
Σχετικά με το αν η Όμικρον προσβάλλει περισσότερο τους εμβολιασμένους ή τους ανεμβολίαστους, εξήγησε ότι είναι νωρίς για να έχουμε τέτοια δεδομένα, ωστόσο, τόνισε, όπως φαίνεται σε κράτη με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, εκείνοι κολλάνε τον ιό, ενώ στην περίπτωση των εμβολιασμένων η Όμικρον δεν επηρεάζει ιδιαίτερα, καθώς οι ασθενείς δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν.
«Το εμβόλιο βοηθάει. Και ακόμα κι αν έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, μπορεί να σου σώσει τη ζωή και να σε κρατήσει έξω από το νοσοκομείο», επεσήμανε.
Ο κ. Γαλιατσάτος επέμεινε στην υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον εντούτοις, όπως τόνισε, φαίνεται ότι αποδυναμώνεται σε συμπτώματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ασθενείς στο νοσοκομείο.
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, και με την προϋπόθεση ότι ο κόσμος θα εμβολιαστεί «σε ποσοστό άνω του 80%», υπογράμμισε, σε 6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσει. «Ο ιός θα μείνει, αλλά θα είναι πολύ πιο ήπιος, σαν τη γρίπη», ανέφερε.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της μονάδας Covid στο νοσοκομείο Johns Hopkins επεσήμανε την ανάγκη οι πιο πλούσιες χώρες να στείλουν εμβόλια στις πιο φτωχές, ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να μην εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις.
Μόσιαλος: «Αν επικρατήσει η Όμικρον, θα πάρουμε ανάσα»
Για την παραλλαγή Όμικρον και τα εμβόλια μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Με βάση τις ανακοινώσεις της Pfizer, με τρεις δόσεις φαίνεται να εξουδετερώνεται η Όμικρον. Τα στοιχεία αυτά όμως πρέπει να επιβεβαιωθούν και με κλινικά δεδομένα, τόνισε ο καθηγητής.
Είπε, μάλιστα, πως αν η παραλλαγή Όμικρον επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη, θα μπορούμε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη ανάσα και ίσως να φτάσουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας.
Περισσότερα δεδομένα
Ωστόσο, δεν ξέρουμε πώς θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ο ιός, εξήγησε ο κ. Μόσιαλος, προσθέτοντας πως γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Όπως είπε, καλό είναι να περιμένουμε ακόμα, να μην ενθουσιαστούμε, μέχρι να έχουμε τα κλινικά δεδομένα σχετικά με την ηπιότερη νόσηση.
Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως για να επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδείξεις για την Όμικρον, χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός νοσούντων από όλες τις κατηγορίες. «Έχουμε όμως καλές ενδείξεις. Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε ασφαλή κλινικά δεδομένα.»
Απρόβλεπτος ο ιός
Επεσήμανε, ακόμη, ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος. «Ο ιός δεν στριμώχνεται, μεταδίδεται από τους ασυμπτωματικούς, τους προσυμπτωματικούς. Ο μισός πλανήτης δεν είναι εμβολιασμένος. Δεν ξέρουμε, επομένως, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του ιού. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι αν όντως είναι πιο εξασθενημένος, θα πάρουμε μια ανάσα. Ξέρουμε, επίσης, ότι ακόμα και αυτή τη μορφή μάλλον θα την πιάνουν τα εμβόλια. Όταν στριμωχτεί περισσότερο ο ιός, θεωρητικά, θα αποφασίσει να εξασθενήσει, αλλά μπορεί να πάει και προς πιο σοβαρή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε πιο ήπιες εξελίξεις».
Οι εμβολιασμοί
Τέλος, επανέλαβε πως είναι πολύ σημαντικό να επεκταθούν οι εμβολιασμοί. Επίσης, τόνισε πως δεν περιμένει διαφοροποιήσεις στο εμβόλιο της Moderna, σε σχέση με της Pfizer, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του ιού και των μεταλλάξεων.
«Ο συνδυασμός εμβολίων λειτουργεί εξαιρετικά προστατευτικά», επεσήμανε ο κ. Μόσιαλος.
Όμικρον: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αλλά με ηπιότερα συμπτώματα βλέπει ανάλυση του Economist
Τα νοσοκομεία θα πρέπει να προετοιμάζονται για «τσουνάμι Covid-19», καθώς η Όμικρον προελαύνει, φαίνεται όμως πως η νέα παραλλαγή προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο σε σχέση με την Δέλτα, εκτιμά και ο Economist.
Στη Νότια Αφρική, όπου η Όμικρον πλέον επικρατεί, τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι στα προηγούμενα πανδημικά κύματα. Κάθε ασθενής της Δέλτα στη χώρα μετέδιδε τον ιό σε 0,8 άλλους ανθρώπους κατά μέσο όρο. Με την Όμικρον, το νούμερο εκτοξεύεται στο 3 με 3,5.
Υπάρχουν δύο λόγοι που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη ραγδαία εξάπλωση του νέου στελέχους σε μια χώρα, όπου οι περισσότεροι πολίτες είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν νοσήσει.
Ο πρώτος είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, κάτι που εξαρτάται από το γενετικό προφίλ του ιού και την ευκολία με την οποία προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα. Ο δεύτερος είναι η αυξημένη ικανότητα διαφυγής από τη φυσική ανοσία και την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός.
Σε αντίθεση με τη Δέλτα, η οποία επικράτησε κυρίως λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας, η Όμικρον δείχνει να έχει πλεονέκτημα και στη μεταδοτικότητα και στη διαφυγή από την ανοσία.
Όπως επισημαίνει ο Economist, ανέκδοτες παρατηρήσεις σε Νορβηγία, Δανία, Ισπανία και Βρετανία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον προκάλεσε περιστατικά υπερμετάδοσης, κατά τα οποία μολύνθηκε το 35-78% των παρευρισκομένων.
Φαίνεται επίσης ότι η Όμικρον διαθέτει «πρωτοφανή» ικανότητα για επαναλοιμώξεις. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Στέλενμπος στη Νότια Αφρική δείχνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βγαίνουν θετικοί στον κοροναϊό, τουλάχιστον 90 ημέρες μετά το προηγούμενο θετικό τεστ, είναι υψηλότερος από ό,τι θα περίμενε κανείς σύμφωνα με τα δεδομένα των προηγούμενων πανδημικών κυμάτων.
Τα καλά νέα
Από την άλλη πλευρά, οι πρώτες ενδείξεις για την παθογένεια της Όμικρον δείχνουν καθησυχαστικές. Στην πόλη Τσουάνε της Νότιας Αφρικής, η παραλλαγή Δέλτα προκαλούσε σοβαρή νόσο στο 90% των ασθενών άνω των 80% και στο 70% των ασθενών 50-69.
Με την Όμικρον, το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 30% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Μια εναλλακτική εξήγηση γι’ αυτή τη μεταβολή είναι ότι η Όμικρον δεν προκαλεί τόσο σοβαρή νόσο στους ηλικιωμένους, επειδή μεγάλο μέρος του πληθυσμού τής Νότιας Αφρικής εμβολιάστηκε πρόσφατα και διατηρεί έτσι υψηλά επίπεδα ανοσίας.
Αν όμως επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις για μειωμένη παθογένεια της Όμικρον, αυτό θα μπορούσε να αντισταθμίσει σε ένα βαθμό την επίπτωση της αύξησης των κρουσμάτων στα νοσοκομεία.
Αν όμως η αύξηση των κρουσμάτων «γονατίσει» τα νοσοκομεία, οι ημερήσιοι θάνατοι θα αυξηθούν λόγω αδυναμίας περίθαλψης τόσων περιστατικών.
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ανοίγει τους ιστορικούς χώρους του στο κοινό για μια ξεχωριστή δράση
- Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την Athens Kallithea στο ΟΑΚΑ
- Ισραήλ: Κατηγορεί τον Πάπα για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» μετά τη δήλωση για βαρβαρότητα στη Γάζα
- Τέλη κυκλοφορίας: Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
- Πρωτοφανές περιστατικό: Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Στην Τούμπα κλείνουν τη χρονιά ΠΑΟΚ και Ατρόμητος