Μακρόν για γαλλική προεδρία – Ζητούμενο νέο Σέγκεν και δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ
Η Γαλλία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ σε μια περίοδο που η Λευκορωσία κατηγορείται ότι πυροδοτεί τη μεταναστευτική κρίση
Η μεταρρύθμιση του Χώρου Σένγκεν, με την εγκαθίδρυση νέων μηχανισμών για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες της Γαλλίας όταν αναλάβει την προεδρία του μπλοκ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Η Γαλλία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ σε μια περίοδο που η Λευκορωσία κατηγορείται ότι πυροδοτεί τη μεταναστευτική κρίση, μεταφέροντας μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και ωθώντας τους να περάσουν παράτυπα τα σύνορα και να μπουν στην Πολωνία και τη Λιθουανία.
Η Ένωση εδώ και χρόνια είναι βαθιά διχασμένη σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και τη φύλαξη των κοινών εξωτερικών συνόρων του Χώρου Σένγκεν.
«Θα έλεγα ότι πρέπει να μετακινηθούμε, από μια Ευρώπη που συνεργάζεται εντός των συνόρων της, σε μια Ευρώπη που είναι ισχυρή στον κόσμο, πλήρως κυρίαρχη, ελεύθερη στις επιλογές της και κυρία της μοίρας της» είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας.
Μεταξύ των προτάσεων της Γαλλίας θα είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού αντίδρασης έκτακτης ανάγκης που θα βοηθούσε τις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν κρίσεις στα σύνορά τους. Οι χώρες αυτές «θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται στη στήριξη της Frontex» αλλά επίσης και «στην αλληλεγγύη των χωρών μελών» που θα στέλνουν αστυνομικούς για να βοηθήσουν στα σύνορα, είπε. Ο Μακρόν θέλει επίσης να γίνονται τακτικές πολιτικές συναντήσεις με αντικείμενο το μεταναστευτικό, όπως κάνουν ήδη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να συζητήσουν οικονομικά θέματα.
Στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, όπου ο Μακρόν διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, τα συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα αναμένεται ότι θα αναγάγουν σε κυρίαρχο θέμα το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα για το οποίο ορισμένοι θεωρούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει τηρήσει ήπια στάση.
«Η προστασία των συνόρων μας είναι αναγκαία προϋπόθεση, τόσο για την ασφάλεια των Ευρωπαίων όσο και (…) για να αποφύγουμε τραγωδίες σαν αυτές που βιώσαμε», εξήγησε ο Μακρόν, αναφερόμενος στο ναυάγιο που σημειώθηκε στη Μάγχη στα τέλη Νοεμβρίου και στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι.
Ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει επίσης ότι θα προωθήσει τις συζητήσεις γύρω από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη λόγω των διαφωνιών που εκφράζουν πολλές χώρες μέλη. Ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει «καλύτερη οργάνωση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» με τη συνεργασία των χωρών προέλευσης και των χωρών τράνζιτ «ώστε να καταπολεμήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων, να αποφύγουμε τις ροές, να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας, να εναρμονίσουμε τους κανόνες μας, ιδίως για το άσυλο».
Οικονομία
Το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης, που μέχρι τώρα καθοριζόταν από τα κριτήρια του Μάαστριχτ, θα πρέπει να επανεξεταστεί, σημείωσε ο Μακρόν, με στόχο, όπως είπε, να καλυφθεί «η ανάγκη για νέες επενδύσεις» μετά την πανδημία της Covid-19.
Με την υγειονομική κρίση «βάλαμε σε παρένθεση την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων», υπενθύμισε. «Πρέπει να επανέλθουμε στους κανόνες που επιτρέπουν τη σύγκλιση των οικονομικών μας» αλλά δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συνέβη τίποτα και «να επανέλθουμε στο δημοσιονομικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990», τόνισε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης να συζητήσει εάν αρκεί το πακέτο ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αναζωογόνηση της οικονομίας μετά την Covid-19. «Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν είμαστε υπέρ ή κατά του 3% (ο κανόνας για έλλειμμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ της χώρας). Έχουμε φύγει από αυτό. Χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς κανόνες για να παραμείνουμε ένας σοβαρός φορέας, σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε.
Ο Μακρόν σκοπεύει να συγκαλέσει μια ειδική σύνοδο των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο με στόχο να καθοριστεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ευρώπης. Η ΕΕ πρέπει να μετατραπεί σε χώρο «παραγωγής, καινοτομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας» έχοντας «μια εμμονή: τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας», όπως είπε.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, μέχρι την άνοιξη του 2022 θα έχει συνταχθεί από την ΕΕ το προσχέδιο για την εφαρμογή του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου που συμφωνήθηκε φέτος. Το Παρίσι θα εργαστεί επίσης για την υιοθέτηση ενός «αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού» στην Ευρώπη, πρόσθεσε.
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις