Νόμπελ Ειρήνης – «Λαμπρό φως για όλους τους δημοσιογράφους» η βράβευση της Μαρία Ρέσα
Η Μαρία Ρέσα τιμήθηκε με Νόμπελ στις αρχές Οκτωβρίου από κοινού με τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ, διευθυντή της ανεξάρτητης εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα, για τη μάχη τους για την «προστασία της ελευθερίας της έκφρασης».
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
- Όταν ο μισθός δεν φτάνει – Ακρίβεια και φόροι ροκανίζουν το εισόδημα
Ακόμα σαστισμένη που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης, σε βαθμό που να μοιάζει με την περίφημη φιγούρα του πίνακα «Η κραυγή», η Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες συνέκρινε σήμερα το βραβείο με «λαμπερό φως» για όλους τους δημοσιογράφους.
«Ω Θεέ μου, όχι, ποτέ, ποτέ», είπε γελώντας η 58χρονη δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του ενημερωτικού ιστότοπου Rappler, όταν το AFP τη ρώτησε αν περίμενε να κερδίσει το Νόμπελ που θα της απονεμηθεί σήμερα.
«Από τη στιγμή που μου το είπαν μέχρι σήμερα… Ξέρετε αυτό τον πίνακα ‘Η κραυγή’;» είπε, βγάζοντας μια μεγάλη κραυγή και φέρνοντας τα χέρια στο πρόσωπό της όπως το πρόσωπο που απεικονίζεται στον πίνακα του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνκ.
Η Μαρία Ρέσα τιμήθηκε με Νόμπελ στις αρχές Οκτωβρίου από κοινού με τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ, διευθυντή της ανεξάρτητης εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα, για τη μάχη τους για την «προστασία της ελευθερίας της έκφρασης».
Διαβάστε επίσης: Νόμπελ Ειρήνης – Συγχαρητήρια από τον Μπάιντεν στους δύο ερευνητές δημοσιογράφους που τιμήθηκαν με το βραβείο
Οι δύο ερευνητικοί δημοσιογράφοι, υπό την πίεση των αρχών των χωρών τους, αναμένεται να λάβουν το περίβλεπτο βραβείο σήμερα στη διάρκεια μιας τελετής με περιορισμένη σύνθεση στο δημαρχείο του Όσλο.
«Αυτό το φως του Νόμπελ είναι εκτυφλωτικό», υπογράμμισε η Ρέσα. «Δεν υπάρχει πιο ακτινοβόλο φως».
«(Αυτό το βραβείο) είναι για όλους τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Βλέπουμε την υποχώρηση της ποιότητας της δημοσιογραφίας, της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ποιότητας των δημοκρατιών στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας», είπε.
Υπό τη σκέπη του Rappler, ιστότοπου που είναι πολύ επικριτικός για τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροδρίγκο Ντουτέρτε, η Ρέσα αποτελεί αντικείμενο επτά δικαστικών διώξεων στη χώρα της, που μπορεί να της κοστίσουν συνολικά, όπως λέει, εκατό χρόνια στη φυλακή.
Καταδικασμένη πέρυσι δυσφήμηση, αλλά ελεύθερη υπό όρους εν αναμονή της έφεσης που έχει καταθέσει, αναγκάστηκε να ζητήσει από τέσσερα δικαστήρια την άδεια να έρθει και να παραλάβει ιδιοχείρως το Νόμπελ.
«Δεν ήταν ποτέ επιλογή», απάντησε η δημοσιογράφος, που έχει επίσης την αμερικανική υπηκοότητα, σε ερώτηση αν έχει σκεφθεί να καταφύγει στο εξωτερικό.
«Αν έπρεπε να φύγω κάποια στιγμή όπου (η δουλειά μας) είναι η πιο απαραίτητη, δεν θα ήμουν αυτή που είμαι ή θα ήμουν πολύ πιο αδύναμη απ΄ό,τι πιστεύω πως είμαι», είπε.
Προεδρικές εκλογές για την εκλογή του διαδόχου του προέδρου Ντουτέρτε προβλέπεται να διεξαχθούν στις Φιλιππίνες στις 9 Μαΐου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις