Ολαφ Σολτς – Καγκελάριος χωρίς περίοδο χάριτος
Το τέταρτο κύμα της πανδημίας καλπάζει κι ο νέος ηγέτης της Γερμανίας έχει ήδη σήμερα συνάντηση με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς για να εκτιμήσουν την κατάσταση ενόψει εορτών.
- «Ήταν το θαύμα των Χριστουγέννων» – Τι λέει ο πατέρας που έδωσε τμήμα από το ήπαρ του στην κόρη του
- Τι ανακάλυψαν έκπληκτοι Ρώσοι ειδικοί που εξέτασαν δυτικά λάφυρα από το ουκρανικό μέτωπο
- Πάρος: Έκλεψαν το… Θείο Βρέφος από φάτνη σε κεντρική πλατεία
- Οι σκοτεινές διαδρομές της κοκαΐνης: Η παγκόσμια έκρηξη στην διακίνηση της και οι νέοι κυρίαρχοι του εμπορίου
Ηταν η στιγμή της μεγαλύτερης επιτυχίας του. Αλλά και εκεί ο Ολαφ Σολτς ήταν συγκρατημένος, τόσο που μετά βίας ακούστηκε το «ναι» στην ερώτηση της προέδρου της Μπούντεσταγκ αν δέχεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με την οποία εξελέγη καγκελάριος της Γερμανίας.
Υπέρ του Σολτς ψήφισαν 395 βουλευτές, 21 βουλευτές λιγότεροι από τους 416 βουλευτές που διαθέτουν τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του «σηματοδότη» στην Μπούντεσταγκ. Αλλά 26 περισσότεροι από την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία.
Από χθες είναι πλέον στη θέση του καγκελάριου στην Μπούντεσταγκ που κατείχε τα τελευταία 16 χρόνια η Ανγκελα Μέρκελ. Αυτή παρακολούθησε την εκλογή σε ασυνήθιστη θέση, στην εξέδρα των επισήμων, περιστοιχισμένη από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ και τρεις πρώην προέδρους της Μπούντεσταγκ.
Ο Ολαφ Σολτς είναι ο τέταρτος Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας μεταπολεμικά, μετά τον Βίλι Μπραντ, τον Χέλμουτ Σμιτ και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.
«Δεν θα αλλάξουν πολλά»
Το κεφάλαιο της Μέρκελ έκλεισε οριστικά λίγο αργότερα με την παράδοση – παραλαβή της καγκελαρίας. Ο Ολαφ Σολτς καθησύχασε στελέχη και προσωπικό ότι «δεν θα αλλάξουν πολλά».
«Θέλω να συνεχίσω με τη βορειο-ανατολική γερμανική ιδιοσυγκρασία που επικρατούσε μέχρι τώρα» είπε ο νέος ένοικος της καγκελαρίας με ένα ελαφρό χαμόγελο στην κατεύθυνση της απερχόμενης Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας και με αυτή την αφορμή ότι δεν υπάρχουν διαφορές στο στυλ με την προκάτοχό του. Διαφορές πολιτικής, όμως, με την απερχόμενη κυβέρνηση σίγουρα θα υπάρξουν.
Οι 16 νέοι υπουργοί, οκτώ γυναίκες και οκτώ άνδρες, παρέλαβαν τα χαρτοφυλάκιά τους, πλην του Κρίστιαν Λίντνερ που παραλαμβάνει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών από τον καγκελάριο, στο μεταξύ, Ολαφ Σολτς. Ωστόσο, η δουλειά ξεκίνησε ήδη. Και περίοδο χάριτος δεν έχουν ο Σολτς και η κυβέρνησή του. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας καλπάζει, ήδη σήμερα ο νέος καγκελάριος έχει συνάντηση με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς για να εκτιμήσουν την κατάσταση ενόψει των Χριστουγέννων.
Η ακροδεξιά AfD κατηγορεί ήδη τα κυβερνητικά κόμματα για αθέτηση υποσχέσεων, κυρίως τους Φιλελεύθερους που απέκλειαν προεκλογικά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά τώρα πρέπει να τον θεσπίσουν.
Η συντηρητική Χριστιανική Ενωση, που πέρασε ύστερα από 16 χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση, περιμένει την κυβέρνηση στη γωνία εστιάζοντας στη χρηματοδότηση των προεκλογικών υποσχέσεων και στη μελλοντική μεταναστευτική πολιτική.
Ο νέος καγκελάριος Σολτς επισκέπτεται αύριο τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια την ηγεσία της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Σαρλ Μισέλ και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σήμερα προηγείται η Αναλένα Μπέρμποκ για την επίσκεψη γνωριμίας της νέας υπουργού Εξωτερικών σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Η Γερμανία αναλαμβάνει σε λιγότερο από έναν μήνα την προεδρία της ομάδας των ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών της Δύσης G7.
Στην εξωτερική πολιτική δοκιμάζεται η συνοχή της νέας κυβέρνησης ήδη με την ανάληψη των καθηκόντων της. Οι Σοσιαλδημοκράτες επιδιώκουν μεταφορά αρμοδιοτήτων εξωτερικής πολιτικής στον καγκελάριο, οι Πράσινοι αντιδρούν έντονα στην αποψίλωση της νέας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν σημαντικές διαφορές στη στάση έναντι της Ρωσίας και την τύχη του αγωγού Nord Stream 2, τις οποίες οξύνει η επικίνδυνα διογκούμενη κρίση στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Τα ζητήματα ασφάλειας της ΕΕ χρειάζονται μια ευρωπαϊκή απάντηση που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και καθορίζονται αποκλειστικά μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, όπως έδειξε η βιντεο-σύσκεψη Μπάιντεν – Πούτιν.
Οι ΗΠΑ περιμένουν τη στήριξη της Γερμανίας στην απομόνωση της Κίνας. Ο Σολτς έχει άλλη άποψη και σύντομα θα κληθεί να αποσαφηνίσει και τη θέση του Βερολίνου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις