Κατερίνα Πεφτίτση – «Έκανα εμετούς, προσπαθούσα να μην τρώω»
Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Κατερίνας Πεφτίτση στην εκπομπή Όλα για τη ζωή μας
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με το body shaming, τα αρνητικά σχόλια που δεχόμαστε για την εμφάνισή μας, και τα οποία επηρεάζουν την ψυχολογία μας. Για το θέμα μίλησαν οι κ.κ. Κατερίνα Πεφτίτση, plus size model, και Ξένια Παρασκευοπούλου, ψυχολόγος.
«Αυτό που οι υπόλοιποι άνθρωποι αντί να κοιτάζουν τους εαυτούς τους ασχολούνται με τις ζωές των άλλων, πρέπει να σταματήσει. Η πιο δύσκολη στιγμή μου ήταν πριν αποδεχτώ τον εαυτό μου και τα παραπάνω κιλά. Σε μια σχέση που είχα ένας σύντροφος είχε κάνει κάποιο σχόλιο και είχα βάλει στόχο να χάσω αυτά τα κιλά. Είχα φτάσει στο σημείο να θέλω να κάνω επέμβαση. Προκαλούσα κακό στον εαυτό μου. Έκανα εμετούς, προσπαθούσα να μην τρώω. Ακόμα και η μητέρα μου, όταν έβλεπε ότι έβαζα παραπάνω κιλά το σχολίαζε», είπε η Κατερίνα Πεφτίτση.
«Το body shaming είναι όταν ένας άνθρωπος σχολιάζει την εξωτερική μας εμφάνιση και μας κάνει να νιώσουμε άσχημα. Δεν είναι μόνο το βάρος, μπορεί να είναι τα πάντα. Τα μαλλιά, το ύψος, το οτιδήποτε», εξήγησε η κ. Παρασκευοπούλου.
«Το body shaming το συναντάμε πολύ συχνά. Το παιδί μπορεί πολύ εύκολα να απορροφήσει την οποιαδήποτε πληροφορία. Ως γονείς πολύ συχνά μπορεί να πούμε κάτι χωρίς να σκεφτούμε ότι το παιδί μας αύριο μεθαύριο θα το αναπαράγει, και μπορεί να πληγώσει κάποιον άνθρωπο», συνέχισε η ίδια.
«Όταν μεγαλώνουμε με την ωραιοποίηση των πάντων, όταν υπάρχει η τάδε κούκλα με τις τέλειες διαστάσεις, συμβαίνουν αυτά. Τα πρότυπα πρέπει να αλλάξουν σιγά σιγά, και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από την οικογένεια, τόνισε η Κατερίνα Πεφτίτση.
«Είναι άλλο πράγμα η καλοπροαίρετη κριτική για την εμφάνιση των άλλων, και άλλο η πρόθεση του να προσβάλλεις κάποιον. Η διαφορά είναι μεγάλη. Συνήθως οι άνθρωποι που δεν είναι υγιείς έχουν την τάση να “βασανίζουν” τους άλλους ανθρώπους. Ένα σχόλιο μπορεί να είναι αιχμηρό και με συγκεκριμένο στόχο. Ένας άνθρωπος που νιώθει την ανάγκη να πληγώσει κάποιον χρειάζεται κατά κανόνα στήριξη», σημείωσε η κ. Παρασκευοπούλου.
«Ειδικά στα social media οι άνθρωποι που σχολιάζουν κακοπροαίρετα, καταλαβαίνω μέσα από συζήτηση ότι έχουμε μεγάλο θέμα με την προσοχή. Νομίζω ότι πάντα θα με ενοχλεί λίγο κάποιο άσχημο σχόλιο. Αλλά με τον καιρό, αφού αποδεχτείς ο ίδιος την εικόνα σου, αντιμετωπίζεις αλλιώς τα κακοπροαίρετα σχόλια», εξήγησε η κ. Πεφτίτση.
Οι άνθρωποι μπορεί να μη νιώθουν ικανοποιημένοι με το σώμα τους. Υπάρχουν πρότυπα που προβάλλονται από παντού. Σε πείθει τελικά ο άλλος ότι κάτι έχεις, ότι κάτι δεν πάει καλά, και αρχίζεις να νιώθεις ότι δεν είσαι καλά με το σώμα σου», είπε από την πλευρά της η κ. Παρασκευοπούλου με το νεαρό μοντέλο να επισημαίνει ότι «Υπάρχει ένα γενικότερο ανικανοποίητο στην ανθρωπότητα. Ό,τι έχουμε δεν το θέλουμε, και θέλουμε το αντίθετο».
Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να μην επηρεαζόμαστε από όσα λένε οι άλλοι για εμάς;
«Θέλει πολύ δουλειά με τον εαυτό μας, και το περιβάλλον μας, θέλει στήριξη για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τέτοιες καταστάσεις. Η ζυγαριά για πολλούς ανθρώπους μπορεί να φτάσει να είναι εμμονή. Αυτό είναι πολύ στρεσογόνο για έναν άνθρωπο, το να ανεβαίνει κάθε μέρα στη ζυγαριά του», απάντησε η κ. Παρασκευοπούλου.
«Πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να βρίσκουμε ποια είναι τα όριά μας. Έτσι κερδίζουμε την ψυχική μας ηρεμία. Δεν υπάρχει κανόνας στο αν πρέπει να απαντήσουμε σε ένα αρνητικό σχόλιο ή όχι. Ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που τον κάνει να νιώθει καλύτερα», πρόσθεσε.
«Έχω πάει σε ψυχολόγο και έχω βοηθηθεί. Όταν έχεις υποστεί bullying και σε έχει επηρεάσει, πρέπει να μιλήσεις. Είχα φτάσει στο σημείο να αγανακτώ με το να περιορίζω τον εαυτό μου, να μη φοράω ένα σορτσάκι, γιατί ένιωθα άσχημα», σημείωσε η κ. Πεφτίτση.
«Η αυτοεκτίμηση και η αποδοχή είναι σημαντική, να γνωρίζει ο καθένας τα χαρακτηριστικά του, να αναδείξει τα προτερήματά του και να τοποθετεί τον εαυτό του στην κοινωνία έτσι όπως νιώθει άνετα. Αν νιώθουμε εμείς άνετα, τότε νιώθουν και οι άλλοι άνετα μαζί μας», είπε κλείνοντας η κ. Παρασκευοπούλου.
Δείτε το βίντεο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις