Οι αλιευτικές δυνατότητες στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας
Η διαδικασία καθορισμού των ορίων αλιευμάτων και των εθνικών ποσοστώσεων για τα ιχθυαποθέματα στα ύδατα της ΕΕ και εκτός ΕΕ, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Oι αλιευτικές δυνατότητες στον Ατλαντικό, τη Βόρεια Θάλασσα, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα για το έτος 2022 βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες 12 και 13 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Κώστα Μπαγινέτα.
Έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2022, ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία καθορισμού των ορίων αλιευμάτων και των εθνικών ποσοστώσεων για τα ιχθυαποθέματα στα ύδατα της ΕΕ και εκτός ΕΕ, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης μέχρι να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία. Αναμένεται να καθοριστούν τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα για τα περισσότερα εμπορικά αποθέματα ιχθύων, μαζί με εθνικές ποσοστώσεις για κάθε είδος, βάσει πρότασης που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύτερες διαθέσιμες επιστημονικές συμβουλές, τους στόχους της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑλΠ) και τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση (ΜΒΑ) που έχει καθοριστεί για κάθε είδος.
Από ελληνικής πλευράς, όσο αφορά στη Μεσόγειο, όπου δραστηριοποιείται ο αλιευτικός μας στόλος, σημειώθηκε η ανάγκη να επιδιωχθεί μια προσέγγιση στη βάση της βιωσιμότητας για την προστασία των αποθεμάτων, αλλά και της αλιευτικής δραστηριότητας εν γένει, τονίζοντας ότι η χώρα προσβλέπει σε μια ικανοποιητική διευθέτηση που θα μπορέσει να παρέχει σταθερότητα στον κλάδο. Τονίστηκε, επίσης, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπάρχει για την αλιεία του ερυθρού τόνου, του ξιφία και του μακρύπτερου τόνου, αλιεύματα στα οποία δραστηριοποιούνται οι παράκτιοι αλιείας μας.
Επιπλέον, το Συμβούλιο έλαβε ενημέρωση από την Προεδρία σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον κανονισμό ελέγχου της αλιείας. Η Επιτροπή παρουσίασε πληροφορίες σχετικά με μια στρατηγική προσέγγιση για τη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας των δημόσιων επενδύσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις